14. januar 2021.14. jan 2021.
Mir koji prevazilazi svaki razum
U SLICI I REČI

Mir koji prevazilazi svaki razum

Nakon večernje službe u Sabornom hramu Svetih apostola Petra i Pavla, usledio je ophod oko crkve i, kao i svake godine, paljenje badnjaka. Među brojnim vernicima, običaju koji nas uvodi u radosni praznik Roždestva Hristovog, prisustvovao je i gradonačelnik Šapca, dr Aleksandar Pajić.
Besedio je sveštenik Nikola Kovačević.



- Platon, veliki mislilac iz antičke Grčke, zključio je da je ovaj svet tamnica ljudskim dušama. Setimo se njegove metafore o pećini. Predloživši svete duše kao svedoke jevanđelja Božjeg, osobito u ovaj dan, upravljamo pogled ka vitlejemskoj pećini koja ne zatvara, nego oslobađa čoveka. Gospod je taj koji jedini može osmisliti ljudsko postojanje zato što je jedini koji nije prijemčiv za smrt. On je jedini koji je pobedio smrt i postao čovek. Nije morao, nego je iz prevelike ljubavi postao jedan od nas da bi umro kao jedan od nas, da bi vaskrsao kao jedan od nas i da bi sve ono što je njegovo darovao svima nama.



- Kako da prigrlimo i da prihvatimo darove Božje da bi se mir njegov uselio u nas? Onako kako to crkva živi 2.000 godina. Prigrlimo vrlinu, molitvu, post. Ako nađemo da je bilo šta u našem životu pogrešno, ispravimo sebe ispovešću i pokajanjem i kroz pričećše pristupajmo Bogu što češće, jer On, kada postane neko ko nam je blizak i sa kim stalno obitavamo, daruje mir koji prevazilazi svaki razum, a kome svako mudar teži.



- Jedino kroz takav mir i kroz zajednicu sa Bogom, prevazilazi se svako iskušenje. Mnogo je iskušenja bilo u istoriji sveta. I danas imamo iskušenje da su mnogi od svog života napravili pećinu bez izlaza, u paničnom strahu od bolesti koja hara i tako, životareći, odbacili sve ono što je ljudsko. Razumemo to, ali pozivamo da, osmislivši svoj život jevanđeljem Hristovim, budemo oprezni, a da strah koji osetimo ponekad da iskoristimo na dobro, da pazimo na sebe i druge, ali u isto vreme da gajimo nadu u živog Boga, jer ćemo samo tako razumeti šta znači imati mir Božji u sebi. Razumećemo i pesmu anđela: „Slava na visini Bogu i na zemlji mir, među ljudima dobra volja“ Dobru volju daruje Bog, mi samo treba da je prihvatimo i biće naša. Neka bi Gospod dao da svako na ovome svetu krene tim putem. Neka vam je srećno Badnje veče. Mir Božji, Hristos se rodi!

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa