15. septembar 2011.15. sep 2011.
ODELjENjE CENTRA ZA MEDIJACIJU U ŠAPCU

BRŽE I LAKŠE DO DOGOVORA

Sa advokatom Brankom Đukić, koordinatorom šabačkog odeljenja Centra za medijaciju, razgovarali smo o prednostima medijacije u odnosu na sudski proces, trenutno aktuelnom preseljenju u nove prostorije, zainteresovanosti naših sugrađana za ovakvo rešenje sporova
Prve godine u postupku medijacije u Šapcu rešeno preko pedeset sporova. Trenutni zastoj u radu posledica je očekivanja rezultata reforme pravosuđa i preseljenja. Opremanje novih prostorija u potkrovlju Osnovnog suda u Šapcu donirala je Vlada Norveške. Na ovom području obuku je završilo 36 medijatora.
- Odeljenje Centra za medijaciju u Šapcu je otvoreno u februaru 2009. godine. Na privremeno korišćenje tada smo dobili prostorije na trećem spratu zgrade Opštinskog suda. U međuvremenu, se obučilo 36 medijatora, među njima veliki broj tadašnjoh sudija, advokata, zamenika okružnih tužilaca. Prve godine rada po broju rešenih i prijavljenih sporova za medijaciju, bili smo drugo Odeljenje u Srbiji. Samo Subotica je bila ispred nas, ali oni su i ranije počeli sa radom ““ kaže advokat Branka Đukić, koordinator rada šabačkog odeljenja Centra za medijaciju.
Podsećanja radi, medijacija ili posredovanje je postupak u kojem stranke mogu rešavati sporne odnose mirnim putem uz pomoć jednog ili više medijatora. Svi sporovi među građanima mogu se rešiti na ovaj način, ukoliko su obe strane zainteresovane.
- To nije postupak mirenja koje predviđa zakon o porodičnim odnosima, gde je glavni cilj da se stranke izmire. Ne, ovde oni mogu ostati zavađeni do kraja, ali je bitno da sa pravne strane njihov problem bude rešen tako da bude zadovoljna i jedna i druga strana- objašnjava Đukićeva.
Jedna od prednosti ovakvog rešenja konfliktnih situacija u odnosu na redovnu sudsku proceduru je brzina. Svaki problem mora biti rešen u roku od trideset dana. Ukoliko se do tada ne dođe do rezultata, predmet ide na sud.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa