21. januar 2021.21. jan 2021.
Građani o vakcinama

Podeljeni stavovi

Građani za vakcinaciju mogu da se prijave preko portala eUprava i odaberu da li žele da budu vakcinisani nekom određenom vakcinom ili im je svejedno. Građani stariji od 75 godina, koji su to želeleli, već su primili vakcine, a sada su na redu oni od 65 do 74 godine. Među prioritetnima , pored medicinskih radnika, naći će se i prosveta, vojska i novinari
Poslednjih dana protekle godine u Srbiju je stigla nemačko-američka vakcina “ Bajontek - Fajzer”, a prve doze primili su premijerka Ana Brnabić i pojedini članovi Kriznog štaba. Nešto kasnije stigla je i ruska Sputnik V, kojom su vakcinisani predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i ministrar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin. Početkom ove sedmice dobili smo i milion doza kineske vakcine “Sinofarm”, koju je prvo primio ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Građani za vakcinaciju mogu da se prijave preko portala eUprava i odaberu da li žele da budu vakcinisani nekom određenom vakcinom ili im je svejedno. Građani stariji od 75 godina, koji su to želeleli, već su primili vakcine, a sada su na redu oni od 65 do 74 godine. Među prioritetnima , pored medicinskih radnika, naći će se i prosveta, vojska i novinari.

Javnost u Srbiji podeljeno je reagovala na mogućnost da se građani vakcinišu. Dok su jedni ovo dočekali sa oduševljenjem, drugi ni pod kojim uslovima ne bi pristali da prime vakcinu.
Pitali smo građane Šapca i Koceljeve kakav im je stav po ovom pitanju.

Miloš Ivanović: Želim slobodno da kontaktiram sa ljudima


Miloš Ivanović, 37 godina, poljoprivredni inženjer iz Šapca:
-Prijavio sam se za vakcinaciju još pre nekoliko dana. Želim slobodno da kontaktiram sa ljudima, bez straha da se zarazim i prenesem virus ukućanima. Roditelji su se takođe prijavili, a i sestra planira. Oni su svi za rusku, dok je meni potpuno svejedno koju ću primiti.

Ivan Vujković: Ne planiram da se vakcinišem u skorije vreme


Ivan Vujković, 33 godine, profesor matematike iz Šapca:
-Ne planiram da se vakcinišem u skorije vreme. Moja porodica i ja ne spadamo u rizičnu kategoriju, tako da ćemo sačekati da vakcine prvo dobiju oni kojima su najpotrebnije.

Svetlana Kovačevi: Ne idem nigde i kada izlazim nosim obavezno masku i mislim da je to dovoljno


Svetlana Kovačević, 78 godina, penzionerka iz Koceljeve:
-Primila sam vakcinu protiv sezonskog gripa, ali ne planiram za sada da se prijavim za vakcinu protiv koronavirusa. Ne idem nigde i kada izlazim nosim obavezno masku i mislim da je to dovoljno.

Dejan Ljepović: Nedavno sam preležao korona virus i imam antitela


Dejan Ljepović, 42 godine, limar iz Koceljeve:
-Nedavno sam preležao korona virus i imam antitela. Zato ne razmišljam o vakcini. Ako budem odlučio da primim bilo koju biće to kada 80 odsto građana već bude vakcinisano, jer nemam previše poverenja u bezbednost i nisam siguran da li ima bilo kakvih posledica.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa