21. januar 2021.21. jan 2021.
Umetnica u svetu zavarivanja
ALEKSANDRA RADOSAVLjEVIĆ, MAŠINSKI INŽENjER

Umetnica u svetu zavarivanja

Ova dvadesetšestogodišnja devojka iz Beograda dokaz je da se može biti dama u muškom svetu. “Još od malena sam volela da majstorišem i pomažem tati i bratu kad nešto popravljaju ili samo da gledam kako se to radi. Da završim Školu zavarivanja me je motivisalo to što sam shvatila da ako želim time da se bavim moram da naučim i u praksi kako se to radi”, kaže Aleksandra
Aleksandru Radosavljević upoznali smo kada je prvih 10 polaznika završilo “Galebovu” Školu zavarivanja u “Zimpi” na Ubu. Dok su ruke sa nalakiranim noktima držale aparat za zavarivanje ispod maske se krilo lepo i našminkano lice.

Ova dvadesetšestogodišnja devojka iz Beograda dokaz je da se može biti dama u muškom svetu. Završila je Mašinski fakultet, a posle toga nastavila da se praktično usavršava u oblasti zavarivanja. Pošto se u pilot projektu škole koju su organizovali Klet Dual i “Galeb Grup” pokazala izuzetno dobro, ponuđeno joj je da radi obuku narednih grupa, a kao poklon je dobila i mogućnost da pohađa Kurs za međunarodne inženjere i tehnologe zavarivanja IWE. Istovremeno zaposlena je u “Galeb signalizaciji” u Zemunu.

Mašinstvo,umetnost, sport
Aleksandra se u slobodno vreme opušta uz slikanje. Pored toga, bavi se i sportom.
-Imam razna interesovanja, ali jedno od najvećih mi je slikanje. Uostalom, time sam jedno vreme htela i da se bavim. To mi je jedan vid relaksacije. Takođe volim da se bavim sportom i jedan od omiljenih mi je odbojka.


Devojčice uglavnom sebe u budućnosti vide kao balerine, stjuardese, pevačice ili glumice. Aleksandri su i tada bile privlačnije neke druge stvari.

-Nikada nisam imala neku određenu želju koja me je držala. Mislim da kad sam bila mala sam menjala mišljenje iz dana u dan šta bih želela da budem kad porastem, ali pošto imam starijeg brata uvek sam nekako više težila muškim stvarima i zanimanjima. Još od malena sam volela da majstorišem i pomažem tati i bratu kad nešto popravljaju ili samo da gledam kako se to radi, kaže Aleksandra.
Posle završene Trinaeste gimnazije dvoumila se između dva nimalo slična puta. Jedan je bio umetnost, a drugi mašinstvo. Odabrala je ovaj praktičniji.



-Iskreno, kad je došlo vreme da biram koji ću fakultet upisati razmišljala sam između istorije, primenjene umetnosti i mašinskog fakulteta. Onda sam shvatila da umetnošću za svoju dušu uvek mogu da se bavim i da mašinski fakultet ima najveću perspektivu. Moram priznati da ga je bilo teško završiti ali ne žalim ni jednog trenutka, kaže naša sagovornica.

Želela je da kao inženjer zavarivanja zna više od teorije, a tu mogućnost na fakultetu nije imala. Zbog toga je prihvatila šansu koju je pružao “Galeb Grup”.

Žena koja uvek ima šta da obuče
Aleksandra veruje, a svojim primerom i pokazuje, da se može ostati dama u muškom poslu. Kroz osmeh ističe da njen posao ima čak i jednu veliku prednost – uvek ima spremnu garderobu za posao.
-Pa znate kako, kad nešto voliš ništa ti nije teško. Možda mi je čak i lakše nego damama u drugim zanimanjima, jer uvek znam šta ću da obučem za posao - zavarivačko odelo.


-Još od prve godine fakulteta me je zainteresovalo zavarivanje, ali do trenutka dok nisam krenula u Školu zavarivanja nikad nisam probala to da radim samo sam se bavila teorijom i načinima zavarivanja. Da završim Školu zavarivanja me je motivisalo to što sam shvatila da ako želim time da se bavim moram da naučim i u praksi kako se to radi, i mislim da će me sutra to razlikovati od drugih inženjera zavarivanja, navodi Aleksandra.

Zavarivači su jako deficitarno zanimanje, kako u Srbiji, tako u Evropi. Diplomu koju će Aleksandra dobiti po zvaršetku IWE kursa priznata je u celom svetu. Ipak, za sada planira ostanak ovde i smatra da na osnovu njenog iskustva i drugi mladi mogu da vide perspektivu u Srbiji, ukoliko su spremni da se usavršavaju.

-Za sada planiram ostanak u Srbiji, ali još sam mlada možda se to i promeni nikad se ne zna. Na mom primeru , jako sam mlada da vodim kurs za zavarivanje i imajući u vidu uspehe koje sam postigla kao instruktor na kursu i mogućnosti koje mi je dala firma “Galeb Grup” da se dalje usavršavam mi pruža dalju perspektivu u napredovanju u okviru moje struke. Tako da na osnovu toga mislim da i ostali mladi ljudi imaju perspektivu da napreduju u Srbiji, kaže Aleksandra.

Školu Zavarivanja na Ubu završila je kao jedino žensko u grupi. Imala je veliku podršku kolega, ali i porodica i prijatelji su uz nju.

-Imam veliku podršku porodice i prijatelja, svi su znali da mi je želja bila da se bavim zavarivanjem i srećni su što radim ono što volim. Takođe imam i veliku podršku firme Galeb Grup koja me je odabrala da se i dalje usavršavam u pogledu zavarivanja i zahvalna sam im na tome. Nisam nailazila na loše reakcije, uglavnom kad se obučem u zavarivačko odelo i počnem da radim svi prilaze da vide i čude se i oduševljavaju kako žena može dobro da zavaruje, ali mislim da to ne bi trebalo da ih čudi jer su na početku primene postupaka zavarivanja žene bile prvi zavarivači. Veću podršku imam od “jačeg pola”, ženama je uglavnom to strana oblast pa im nije jasno zašto me to toliko privlači, navodi Aleksandra.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa