21. januar 2021.21. jan 2021.
Redovni i vanredni nadzori
I Z V E Š T A J sa elektronske sednice kolegijuma načelnika Mačvanskog upravnog okruga i načelnika – šefova inspekcijskih službi

Redovni i vanredni nadzori

Postupajući u skladu sa zakonskom obavezom održavanja sastanaka na mesečnom nivou, a zbog nestabilne epidemiološke situacije, načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac je u ponedeljak 18. januara 2021. godine održao prvu sednicu kolegijuma u 2021. godini, u elektronskoj formi. Izveštaj o radu za decembar mesec su dostavili svi učesnici elektronske sednice, uz navođenje aktivnosti i problema u radu
Postupajući po zaključku sa prethodnog kolegijuma, vezano za obezbeđenje besplatnog parkiranja za službena vozila republičkih inspekcijskih organa na području grada Šapca, načelnik Vladan Krasavac je u neposrednom kontaktu sa Gradskom upravom grada Šapca informisan da u ovom momentu zahtev koji je u pisanoj formi upućen, ne može biti pozitivno rešen, već odluku o zahtevu može doneti Skupština grada Šapca.

Načelnik Odeljenja republičke tržišne inspekcije Miladinka Jovanović, navodi da je izvršeno ukupno 73 nadzora,od kojih 66 redovnih, 7 vanrednih i 1 savetodavna poseta. Doneto je 15 rešenja iz redovnog nadzora i 3 rešenja iz vanrednih nadzora, a podneto je i 17 prekršajnih prijava. Oblasti kontrole u prethodnom mesecu su: kontrole proizvodnje i prodaje krivotvorene robe po usvojenim zahtevima nosilaca prava intelektualne svojine i po službenoj dužnosti; kontrole neregistrovanih subjekata koji nude robu preko interneta; usaglašenosti svetlećih nizova; prometa rezanog duvana i duvanskih proizvoda na pijacama; preduzetnika sa privremenom odjavom u APR; prodaje nesopstvene robe na pijaca- ma - kafe, konditora, kozmetike, kućne hemije, kao i vanredne kontrole po prijavama potrošača. Kao efekat izvršenih nadzora urađeno je 74 zapisnika, podneto je 17 rešenja sudiji za prekršaje, 4 rešenja o otklanjanju nedostataka, 9 rešenja o oduzimanju robe i 3 rešenja po članu 33. Zakona o inspekcijskom nadzoru.

Zamenik načelnik Odeljenja inspektorata za rad Vojin Jevremović, navodi da je nspekcijske poslove obavljalo 7 izvršilaca, od 9 koliko ih je u ovom Odeljenju, jer su dva inspektora obolelea od COVID-19. Izvršeno je 182 kontrole i sve su bile vanredni inspekcijski nadzori. Inspektori su doneli upravne mere prema 17 registovanih privrednih subjekata i 5 prema neregistrovanom privrednim subjektima. Prilikom kontrola registrovanih privrednih subjekata 8 lice je zatečeno na faktičkom radu ,,radu na crno“. Podneto je ukupno 22 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv nadziranih privrednih subjekata. Vrste inspekcijskih nadzora su: inspekcijski nadzori povodom predstavki fizičkih lica u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja kod poslodavaca u raznim delatnostima; teške i kolektivne povreda na radu; vanredni inspekcijski nadzori u oblasti radnih odnosa; vanredni inspekcijski nadzori u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu kod poslodavaca koji izvode radove na gradilištima; inspekcijski nadzori kod neregistrovanih privrednih subjekata i COVID-19 nadzori kod poslodavaca koji obavljaju delatnost trgovine na malo i ugostiteljsku delatnost.
Republički turistički inspektor Živadin Bošković je izvršio 25 inspekcijskih nadzora, od kojih su jedan redovan, 11 vanrednih i 3 vanredna inspekcijska nadzora na osnovu predstavke pravnog ili fizičkog lica. Svih 25 nadzora bili su nenajavljeni. Sa nalogom je izvršeno 11 inspekcijskih nadzora, a 14 nadzora izvršeno je bez naloga. Izrečene su 3 upravne mere, sve prema registrovanim privrednim subjektima.

zbog COVIDA -19 urađen veliki broj nadzora, ukupno 5304, od kojih su 214 redovni, 4966 vanredni i 124 kontrolni nadzori. Inspekcijski nadzor obavljalo je 3 inspektora. Doneto je 5062 rešenja, od kojih je 120 iz redovnog nadzora, a 4942 iz vanrednih nadzora. U toku decembra meseca obolelo je 3190 lica i 4336 lica u kontaktu


Šef Odseka za sanitarni nadzor Vladan Rašić,navodi da je zbog COVIDA -19 urađen veliki broj nadzora, ukupno 5304, od kojih su 214 redovni, 4966 vanredni i 124 kontrolni nadzori. Inspekcijski nadzor obavljalo je 3 inspektora. Doneto je 5062 rešenja, od kojih je 120 iz redovnog nadzora, a 4942 iz vanrednih nadzora. U toku decembra meseca obolelo je 3190 lica i 4336 lica u kontaktu. Obavljene su pojačane kontrole ciljanih vanrednih nadzora nad objektima pod sanitarnim nadzorom, vezano za primenu protivepidemijskih mera na suzbijanju COVID epidemije, samostalno ili kroz zajedničke akcije sa komunalnom policijom i republičkom inspekcijom u koordinisanim nadzorima. Oblasti nadzora bili su: ugostiteljski objekti, objekti prometa hrane i objekti za negu i ulepšavanje lica i tela; zdravstvena ispravnost vode za piće u objektima od većeg društvenog značaja i u objektima za proizvodnju hrane; nadzor lica koja podležu sanitarnom nadzoru; nadzor nad imunizacijom određenih kategorija stanovništva; nadzor nad objektima proizvodnje flaširanih voda, dijetetskih i kozmetičkih proizvoda, dečje hrane i kašica. Nedostatak vozila je i dalje veliki problem inspekcije.
Šef Odseka veterinarske inspekcije Jasmina Kojičić Stefanović navodi da je ukupno izvršeno 991 nadzor od kojih je 153 redovna i 838 vanrednih. Doneto je 34 rešenja iz redovnih nadzora i 368 iz vanrednih nadzora. Predmet kontrole su bili ugostiteljski objekti, objekti za promet hrane, objekti za klanje životinja i preradu mesa, objekti za preradu mleka, a vršena je i kontrola poljoprivrednih gazdinstava vezano za obeležavanje svinja i kretanje goveda. Kontrolisani su objekti za karantiranje svinja, a vršene su i kontrole prilikom izvoza životinja i namirnica animalnog porekla i izdavanje sertifikata za izvoz. Sprovode se kontrole sprovođenja COVID mera u kontinuitetu. I dalje je aktuelan problem nedovoljnog broja službenih vozila, kao i nedovoljan broj izvršilaca.

Koordinator republičke poljoprivredne inspekcije Goran Bošković je izvršio 9 nadzora, od kojih je 8 vanrednih i 1 kontrolni. Oblasti kontrole su: promet alkoholnih i bezalkoholnih pića u SUR, trgovinskim objektima i pijacama. Vršena je i kontrola proizvodnje vina -provera i overa obrazaca za izvoz vina u EU.

Republički inspektor za zaštitu životne sredine Branislava Tešić, navodi da je izvršeno 15 nadzora i to 8 redovnih i 7 vanrednih. Redovan inspekcijski nadzor obavljan je prema Godišnjem planu Sektora za nadzor i predostrožnost u životnoj sredini, a obavljani su i nadzori prema zahtevu Uprave za agrarna plaćanja. Oblast nadzora bili su: ispunjenost uslova zaštite životne sredine; uslovi utvrđeni Studijom o proceni uticaja; zaštita vazduha; zaštita vode; seveso postrojenja; predeo izuzetnih odlika. Inspekcijske poslove je obavljalo 3 izvršioca.

Republički vodni inspektor Dragan Tadić je od 04. novembra 2020. godine dobio rešenje za rad od kuće, kao rizična grupa – dijabetičar zbog opasnosti od širenja zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2. Postupao je po predstavkama i izvršio 2 vanredna inspekcijska nadzora, doneo je 5 rešenja, od kojih su tri rešenja za otklanjanje nedostataka i dva rešenja za pribavljanje vodnih akata - vodnih dozvola. Postupajući po zahtevima stranaka sačinio je devet dopisa. Izradio je 25 naloga za inspekcijski nadzor za Odsek vodne inspekcije Smederevo, kao i tri mesečna izveštaja.

Republički fitosanitarni inspektor Miroslav Aleksić, je izvršio 11 kontrola,od kojih su po jedna kontrola iz oblasti podsticaja podignutih višegodišnjih zasada voća - po Uredbi i iz oblasti prometa za zaštitu bilja / pesticida /. Urađene su 2 kontrole iz oblasti prometa sredstava za ishranu bilja / đubriva /, a izdato je i 7 fitosertifikata.

Republički šumarski i lovni inspektor Aleksandra Đurković, sa sedištem rada u Šapcu, je izvršila 19 kontrola, a Republički zdravstveni inspektor Ivana Antonijević, je bila na ispomoć sanitarnoj inspekciji.

Sa održavanjem elektronskih sednica nastaviće se i ubuduće usled nestabilne epidemiološke situacije izazvane virusom COVID-19.
Kabinet načelnika Vladana Krasavca

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa