21. januar 2021.21. jan 2021.
foto: rss

foto: rss

RUKOMET: REPREZENTICIJA SRBIJE

Rukometno buđenje?

Dobre igre reprezentacije protiv Francuza i Grka. Šapčani deo uspeha. Plasman na Evropsko prvanstvo gotovo osiguran. Blizu i prvo mesto u kvalifikacionoj grupi van svih očekivanja
Na Svetskom prvenstvu u Egiptu za rukometaše, koje je nedavno startovalo učestvuju: Zelenortska ostrva, Maroko, Urugvaj, Čile, Angola, Portugal, ali ne i Srbija. Ipak, lek protiv rukometne depresije na reprezentativnom nivou dao je start kvalfikacija za Evropsko prvenstvo naredne godine, gde smo, kao potpuni autsajderi protiv Francuske, olimpijskog vicešampiona, osvojili tri od moguća četiri boda, a potom rutinski pobedili Grčku i osim u slučaju neverovatnih neuspeha protiv Grčke na gostovanju i Belgije, praktično obezbedili plasman na Evropski kup 2022. godine. U dva meča, u Zrenjaninu i Kreteju, Srbija nije samo ostvarila pozitivan rezultat protiv čuvenih „trikolora“, već i igrala dopadljivo, brzo i kvalitetno predvođena novim selektorom Tonijem Đironom iz Španije. Nemali doprinos u pobedi 27:24 i remiju 26:26, odnosno trijumfu nad Grcima 31:21, dali su Šapčani, odnosno jedan rođeni Šapčanin i jedan igrač Metaloplastike koji nije rođen u Šapcu, ali se rukometni „rodio“ ovde , još nastupa za ovdašnji klub gde je i dosegao reprezentativne visine.

U dva duela protiv venjlikana čak deset pogodaka postigao je bek Petar Đorđić. Levi bek rođen je u Šapcu 1990. godine, ali je karijeru gradio van Srbije, u Nemačkoj, Portugalu i Belorusiji. Zašto se to dogodilo mnogo je jasnije kada znamo da je reč o sinu čuvenog šabačkog rukometnog golmana Zorana Đorđića, nekadašnjeg golmana Metaloplastike koji je 1993. godine prešao u Bundesligu. Đođić je jedan od najvažnijih činilaca bekovske linije.

Brzinu reprezentaciji daje Vukašin Vorkapić, desno krilo koje je još uvek drugi izbor, posle Bogdana Radivojevića, ali već ima duži reprezentativni staž. U Kreteju se upisao među strelce, da bi protiv Grčke četiri puta matirao rivalskog čuvara mreže. Ne treba zaboraviti da je Metaloplastika prednjačila po broju reprezentativaca iz domaće lige na širem spisku. Pripreme za pomenute duele u potpunosti su prošli golman Bomaštar i levo krilo Srdanović i svakako figuriraju kao opcije u seniorskom timu.

U Grčkoj igramo krajem aprila, prema trenutnom rasporedu 29. ili 30, a u maju slede okršaji sa Belgijom. Po dve ekipe iz svake grupe prolaze direktno na kontinentalni šampionat.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa