28. januar 2021.28. jan 2021.
Boingom kroz vinograd
DRAGAN PETROVIĆ, MLADI GLUMAC IZ BOGATIĆA

Boingom kroz vinograd

Ponos domaćeg Amaterskog pozorišta “Janko Veselinović”, koje slavi sedam decenija rada. Nastupa u televizijskoj seriji RTS “Tajne vinove loze”, čije je emitovanje u toku, a sa članovima svoje klase koju predvodi profesorka Marija Milenković na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde je student završne godine, na jubilarnom 40. Međunarodnom festivalu VGIK u Moskvi sa predstavom “Kavkavski krug kredom”, osvojili glavnu nagradu
Trenutno ga gledamo u televizijskoj seriji RTS “Tajne vinove loze”, koja ima 36 epizoda i emituje se svake večeri od 20 časova na prvom kanalu. Dragan Petrović, mladi glumac iz Bogatića, o kome je reč “igra” Nemanju Smiljanića, a najbolje muške uloge, za sada ostvario je na uglednim festivalima pozorišnog amaterizma u Jagodini i Beloj Palanci, tumačeći lik Roberta u pozorišnoj predstavi “Boing, Boing”, sa svojim vršnjacima iz omladinske pozorišne scene Amaterskog pozorišta “Janko Veselinović” u Bogatiću.

Počeci ispunjeni srećom i tugom
Glumom u pozorištu, bavi se od malih nogu. “Daske koje život znače” su kako ovde vole da kažu Draganova ljubav od malena. Pohađao je školicu glume kod Anite Ercegovčević, pri Amaterskom pozorištu “Janko Veselinović” u Bogatiću. Prva predstava u kojoj je nastupao je “Livadska priča”(uloga Čičak). Kasnije je bio knjiški moljac u predstavi “Stara knjižara”. Posle ovoga prelazi u dečju školu glume kod domaćeg reditelja velikog dara, počivšeg Zorana Đonlića. Tada počinje da ozbiljnije shvata suštinu glume i scenskog nastupa. U ovom periodu glumio je u nekoliko predstava, a najznačajnije su: “Vesti iz nesvesti” i “Pozdravi nekog”.

Studentski i drugi angažmani
Na trećoj i četvrtoj godini studija Dragan je bio angažovan u nekoliko pozorišnih predstava. “Nana” u pozorištu Madlenijanum. “Jeste li za bezbednost” u Narodnom pozorištu u Beogradu. “Snežana i sedam patuljaka” u pozorištu Boško Buha. Snimio je i nekoliko epizodnih uloga u tv serijama: “Urgentni centar- Prva tv, “Muke jednog lava”- RTS, “Zlatno doba” Pink.
Kasnije “igra” glavnu ulogu u predstavi “Boing, Boing”, rediteljke Ivane Terzić, a jedan od najboljih profesora scenskog pokreta u Srbiji Ivica Klemenc, kao selektor, pomenutu predstavu bira za Međunarodni festival u Jagodini i ona pobeđuje na tom festivalu.


Posle porodične tragedije u kojoj je izgubio starijeg brata pozorište mu postaje druga kuća, mesto gde se mogao nasmejati, osetiti lepšu stranu života.

Odlazak reditelja Zorana Đonlića, na momenat je “srušio” Draganove mladalačke snove o glumi.
Na sreću mačvanske i srpske škole glume koja je u svetu visoko rangirana, Dragan se posle više godina odricanja ponovo vraća pozorištu. Za to dosta zasluge ima domaća glumica Ivana Terzić. Ona u okviru uglednog mačvanskog pozorišta, koje obeležava sedam decenija uspešnog rada, otvara omladinsku pozorišnu scenu. Draganu uskoro u okviru predstave “Boing, Boing”, čiji je reditelj, poverava glavnu ulogu, koju on potpuno opravdava. Na festivalima u Jagodini i Beloj Palanci” dobija nagrade za najbolju mušku ulogu. Tumačio je lik Roberta. I predstava je bila najbolja. Članovi žirija su bili istaknuti srpski glumci, a Dragan prihvata savete nekih od njih da upiše glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

- Pripremao sam se uglavnom sam, na svom izvorištu i utočištu-sceni pozorišta u Bogatiću. Veliku pomoć i podršku pružila mi je glumica i rediteljka Ivana Terzić, kao i moje koleginice i kolege iz “Omladinske scene”, kaže Dragan.

Fakultet i velika šansa
Od 380 kandidata, specijalna komisija fakulteta, odabrala je te 2016. godine, 25. Između njih izabrano je 10 i oni su primljeni na klasu koju vodi profesorka Marija Milenković. Dragan je bio među tih 10 odabranih, a sada je student četvrte godine Fakulteta dramskih umennosti, kome je do diplomiranja ostalo još dva ispita.

- Veoma sam srećan, što mi je pružena šansa da nastupam u aktuelnoj seriji na RTS “Tajne vinove loze”. Nije to neka velika uloga, ali za mene je mnogo značajna. Više se pojavljujem od 15 epizode, a okruženje je zaista fantastično. Druženje, saradnja na visokom nivou. Uveren sam da će serija doživeti veliki uspeh i gledanost, a posebna mi je čast što sam deo tog glumačkog tima. Ovo je za mene značajna “odskočna daska”, kaže za “Glas Podrinja”, mladi mačvanski glumac velikog dara.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa