28. januar 2021.28. jan 2021.
VELIKO INTERESOVANjE ZA IMUNIZACIJU
MANjI BROJ PRVIH PREGLEDA I POZITIVNIH PACIJENATA

VELIKO INTERESOVANjE ZA IMUNIZACIJU

Najbolji put kojim pacijenti mogu da dođu do vakcine jeste da se elektronski prijave ili putem kol centra. Ukoliko to ne mogu da učine iz bilo kog razloga treba da se obrate u Dom zdravlja
Vakcinacija u opštini Koceljeva počela je prošle srede pa je u prethodnoj nedelji prve doze vakcina protiv Kovida-19 primilo gotovo 280 ljudi. Imunizacija je intenzivno nastavljena i ove sedmice te je za prvih šest dana bilo vakcinisano oko 400 građana, što govori o velikom interesovanju.

–Mi smo prijavili punkt u Domu zdravlja Koceljeva, sa dva tima, a po potrebi i u zavisnosti od interesovanja građana, taj broj timova možemo i povećati. Najbolji put kojim pacijenti mogu da dođu do vakcine jeste da se elektronski prijave ili putem kol centra. Ukoliko to ne mogu da učine iz bilo kog razloga treba da se obrate u Dom zdravlja. Ali, moraju imati razumevanja i da shvate da obavljamo vakcinaciju po spiskovima koji nam stižu iz Beograda a na kojima su oni koji su se već prijavili na jedan od pomenutih načina i zakazali svoj termin- objasnila je Jasmina Milošević, koordinator za imunizaciju u ovoj zdravstvenoj ustanovi.



Apel je da se građani vakcinišu u što većem broju. Interesovanje je zaista veliko. Među onima koji su to već učinili je i Nebojša Ostojić.

–Primio sam kinesku vakcinu i nisam je birao, već je to bila ona kojom je Dom zdravlja u Koceljevi u ovom trenutku raspolagao. Na dobrovoljnoj bazi sam je primio. Nikakve simptome kovida nisam imao, a opet sam odlučio da se vakcinišem, prvenstveno zbog svojih ukućana pa i sebe- izjavio je Ostojić.
Od početka imunizacije u koceljevački kraju distribuirana je samo vakcina kineskog proizvođača, za koju se građani mahom i izjašnjavaju. Prema rečima nadležnih, doza ima dovoljno kako bi se ispoštovao dosadašnji tempo, te u ovom trenutku, tvrde, nema razloga za brigu i strah od nestašice. Napominju da se imunizacija veoma dobro odvija, ali su i sami zdravstveni radnici iznenađeni velikim odzivom građana. Ipak, podsećaju da je priličan broj pacijenata u ovoj sezoni bio zainteresovan i za vakcinu protiv gripa, te da su sve doze koje su stigle podeljene u kratkom roku i u većem broju u odnosu na prethodne godine.

–Moguće je da je jedan od razloga za ovakvu reakciju građana strah od koronavirusa. Ali, kada se narodu, sa druge strane, lepo objasni šta su i kakvi benefiti, onda oni shvate i tu nema problema. Još kada damo neki lični primer, onda oni u svemu tome imaju pozitivan stav- ocenila je Milošević i dodala da je među zainteresovanim građanima za imunizaciju najviše starijih ljudi, što je donekle i razumljivo.

U Domu zdravlja u Koceljevi među zaposlenima bilo je mnogo onih koji su bili zaraženi koronavirusom, posebno u poslednjem talasu, od novembra meseca. Još uvek ima onih koji su u izolaciji ili na produženom lečenju, tako da nisu u mogućnosti da u ovom periodu prime vakcinu.

–Takođe, imamo zaposlenih koji su ranije preležali koronu i za sada imaju antitela, ali će u narednom periodu iskazati svoju zainteresovanost za vakcinaciju. Od ostalih zaposlenih solidan broj je primio vakcinu a ima i onih koji su prijavljeni i čekaju da prime vakcinu- ocenila je koordinator za imunizaciju.

SMANjEN BROJ PREGLEDA U KOVID AMBULANTI
Epidemija se u koceljevačkoj opštini razbuktala u toku trećeg talasa. Svakodnevno je u kovid ambulanti beležen veliki broj pregleda, ali i pozitivnih pacijenata. Međutim, nakon nekoliko nedelja čini se da se situacija postepeno normalizuje. Još uvek je neophodan oprez i poštovanje mera zaštite. Ipak, i nekoliko puta manji broj zaraženih u protekloj nedelji u odnosu na prethodne sedmice ohrabruje sve, posebno zdravstvene radnike.

Prema zvaničnim podacima Zavoda za javno zdravlje Šabac u nedelji iza nas bilo je 23 novoobolela stanovnika opštine Koceljeva od Kovida-19. U istom periodu lekari i medicinske sestre u trijažnom centru obavili su 366 pregleda, za razliku od ranijeg, u kojem je taj broj bio i duplo veći.

Istovremeno, primetan je znatan pad ne samo ukupnih, već i prvih pregleda.

–Smanjen je značajno broj pregleda u kovid ambulanti, posebno prvih. I broj testiranih je samim tim manji. Mi uglavnom imamo svih vrsta testova u dovoljnim količinama. I seroloških, i antigenskih, i PCR. Kontrolnih pregleda je bilo nešto više, što je posledica prethodnog naleta virusa. Za sada je situacija zadovoljavajuća. Ništa se ne prepušta slučaju, nego se kontrole ispoštuju sve do potpunog ozdravljenja. Stanje pacijenata se prati do samog kraja, do zaključenja bolovanja- istakla je Jasmina Milošević.
V. Bošković

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa