28. januar 2021.28. jan 2021.
Nekada tradicija, danas prava retkost
MILAN NENADOVIĆ, JEDAN OD NEKOLICINE ZALjUBLjENIKA U KONjE

Nekada tradicija, danas prava retkost

Jedan od retkih vlasnika konja je pedesetogodišnji Milan Nenadović iz Batalaga. U svojoj štali na porodičnom imanju gaji lipicanere. Kaže, isključivo iz ljubavi koja datira još od detinjstva
Svake godine, na Božić, upregne konje i prođe selom. Podseti na vreme kada ih je imala skoro svaka kuća. Danas, na prste jedne ruke moguće je pobrojati ona domaćinstva u tamnavskom kraju koja ih i dalje drže. Ali, ni jedno grlo više ne služi za rad na imanju.

Jedan od retkih vlasnika konja je pedesetogodišnji Milan Nenadović iz Batalaga. U svojoj štali na porodičnom imanju gaji lipicanere. Kaže, isključivo iz ljubavi koja datira još od detinjstva.

–Pre više decenija u našoj kući je bilo konja. Obavljali su poslove koje danas radimo sa traktorom. Kasnije je konje držao stric koji je živeo preko puta nas. Tada su konji služili za odradu poslova. Još od deteta volim konje, ali nisam imao ranije mogućnost da ih držim. Trebala je kuća, auto, traktor, sve preče. I tako su prolazile godine- priča Milan.

Želju iz detinjstva ispunio je pre sedam godina kada je u Gornjoj Vranjskoj kupio prvog konja.

–Imala je pet meseci i odgajio sam je. Posle toga sam kupovao, menjao grla. Nju nisam i ona je kod mene- ističe Milan.

Mogu da budu biznis. Međutim, za njega su konji ljubav. Napominje da su to plemenite životinje koje mu mnogo daju. Pružaju mu trenutke odmora i uživanja, što ne može ničim da se plati.



–Kada ih na Božić upregnem i prođem selom, svi se okrenu da ih pogledaju, da uživaju u prizoru. Da prođem sa bilo kakvim automobilom, polovina se ne bi okrenula niti primetila. Ovako, i deca i odrasli, svi vole da ih vide- priča sa ponosom jedan od retkih vlasnika konja u koceljevačkoj opštini.
Briga o ovim životinjama je, dodaje, zahtevna. Potrebno im je svakodnevno poklanjati pažnju. Tu su hranjenje, čišćenje, timarenje, prezanje, ispoštovati potrebu konja da malo protrče. Osim toga, držanje konja iz čiste ljubavi i zadovoljstva nije jeftino. Treba nabaviti opremu, dovoljne količine hrane, obezbediti im sve što treba. Sa druge strane, prihoda nikakvih nema. Za kupovinu muškog ždrebeta treba izdvojiti od 300-500 evra, dok se žensko kreće od 500-800.

–Sve zavisi od roditelja. Kao i kod drugih životinja, i ovde je bitan pedigre. To je hobi koji ne košta malo. Ali, u suštini, tih para ne bi bilo opet nigde. Sve što sam dao za konje, pare bi otišle na drugu stranu, za neke druge stvari. Ali, ovo je moj gušt, moj izduvni ventil, moja relaksacija- otkriva Milan.
Za držanje konji nisu previše zahtevni. Potrebno im je, kako kaže, malo prostora za šetnju. Preko leta su stalno pušteni. Zimi ih povremeno pusti. Praktično, svako ko ima nekakvo imanje i želju da ih drži, može to da učini. Samo je potrebno, dodaje kroz osmeh, odvojiti novac i imati osobu koja će se, kada niste sami u prilici, starati o njima, davati im hranu.

Kada ih na Božić upregnem i prođem selom, svi se okrenu da ih pogledaju, da uživaju u prizoru. Da prođem sa bilo kakvim automobilom, polovina se ne bi okrenula niti primetila


O Milanovim konjima svakodnevno brine njegov otac Slobodan. Ističe da mu je to nametnuto, ali da nema mnogo izbora, jer dok je Milan zbog posla na putu, ove životinje moraju biti nahranjene.
–Sve što ostane u ishrani od drugih životinja konji sve pojedu, počiste. I kada god uđem u štalu, lotra je prazna. Ja u senjak pa ponovo donesem punu lotru. Ujutru prvo dajem bikovima, pa u podne dođem i pokupim ono što su prebrali, odnesem konjima a bikovima dam čistu. Ponovo sve očiste i opet im dam čistog sena i pre pojedu svoje sledovanje, nego bikovi. Konj jede koliko god mu daš. Može da jede i 24 sata, nikada se neće otkaniti. Dnevna ishrana konja košta pet evra. To je kao da staneš na most na Tamnavi i baciš ih u vodu- smatra Slobodan.

Konji su plemenite životinje, ali prepričavajući događaje priseća se da je bilo i neprijatnih situacija i nepredviđenih reakcija, jer konji su kao i ljudi. Neki imaju nezgodnu narav. Ali, on nađe način da se sa njima složi, da ih ukroti.

Trenutno se u štali Nenadovića nalaze tri grla. Lipicaneri, paradni konji. Namenjeni za paradno jahanje i za fijaker. I njega je Milan kupio i nabavio kompletnu opremu. Zato je pozivan i na svadbe, da u fijakeru i sa uparađenim konjima vozi mladence.
V.Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa