28. januar 2021.28. jan 2021.
ponovo kući: foto zvanična FB strana kluba

ponovo kući: foto zvanična FB strana kluba

LUKA MITROVIĆ, POVRATNIK U METALOPLASTIKU

ADRESA NA KOJOJ SAM SREĆAN

Dok bude motiva karijera će trajati, želim da se osećam dobro i pobeđujem, a Metaloplastika je ta adresa. Skandinavija izvanredna za početak internacionalne karijere. Nema mnogo razlike između Metaloplastike danas i pre osam godina. U klubu sam gde se samo pobede računaju, volim pritisak, a trofej sa ovim klubom je cilj i san
U „plave“ redove vratio se svima poznati igrač, nekada mladi predvodnik bekovske linije, sada je iskusni internacionalac. Posle karijere u četiri države Luka Mitrović se vratio u klub gde je rukometno stasao kako bi pomogao u borbi za tron. Odabrao je Metaloplastiku da bi spojio profesiju i ljubav prema sportu koji ga je proslavio.

Put četiri države
Rukometnu karijeru Luka je započeo u Pančevu, gde je nastupao za Dinamo, odakle dolazi u Šabac. Ovde je zaslužio reprezentativni status. Prvi strana destinacija je danski Alborg, potom Skive i Nordsiland gde se okončao period u Danskoj. Nije otišao daleko, prihvatajući ponudu Elveruma iz Norveške sa kojim je osvojio titulu, bio najbolji igra Lige i nastupao u Ligi šampiona. Iz Norveške se seli u slovenačko Gorenje, a potom Pivovarnu laško, gde još jednom igra u elitnom klupskom takmičenju Evrope, osvajao titulu, kup i Superkup. Poslednji angažman pre povrataka u Šabac bio je Kason Ren (Francuska)


-Vraćam se rukometno i životno iskusniji. U Metaloplastici sam stasavao igrački, osećao rezultatske uspone, padove. Tokom inostrane karijere sam igrao u Ligi šampiona, osvajao sam titule i stekao dragoceno iskustvo za koje verujem da može pomoći ovom sjajnom, mladom timu. Nisam rođen u Šapcu, ali ga osećam kao svoj grad, mesto gde mi je posebno prijatno, o značaju Metaloplastike za mene nema potrebe da govorim. Želeo sam nakon odlaska iz Francuske, da igram rukomet i da se osećam psihički dobro u nekoj sredini. Uveren sam da je to Šabac. Želim da igram, da budem srećan, to mogu u Metaloplastici – ističe u prvim rečenicama razgovora 33-godišnji Mitrović Luka, novi bek Šapčana.
Dres Metaloplastike Luka Mitrović prvu put je obukao kada je u naš grad stigao iz rodnog Pančeva (Dinama). Posle „plavih“ put ga je vodio kroz Dansku, Norvešku, Sloveniju, Francusku.

foto: fb strana MUP handball agency


-Otišao sam u Skandinaviju i svakom mladom igraču bih poželeo i preporučio da tamo započne internacionalnu karijeru. Objedinjena je kultura treniranja, rada, mentalni sklop saigrača, razmišljanja trenera, pristup unapređenju svih rukometnih segmenata, daju mogućnost svakom, pre svega mladom graču da značajno sportski napreduje. Imaju strpljenja, uvažavju predan rad i trude se da mladog igrača oslobode pritiska, kako bi demonstrirao svoj potecijal u potpunosti. Jedna od najvećih grešaka u mojoj karijeri je što nisam duže ostao tamo. Finansijski ugovori nisu kao u Francuskoj ili Nemačkoj, ali mnogo toga dođe na svoje vremenom ukoliko karijera napreduje korak po korak.
Sever nije samo mesto gde mladi sportista stasava na pravi način, već i lokacija gde brzo pronađe sebe u svakodnevici.

Podsticaj ulaganja
Već dugo rukomet je u padu popularnosti na nacionalnom nivou. Nekada pune dovrane više ni ne vide ovaj sport, jer su i manje poluprazne. Ko voli ovaj sport vidi druge šampionate gde se traži karta više. Osnova svega jeste ulaganje, međutim razlika je nastala i uvećava se kombinacijom više faktora.
-Apsolutno je razlika u ulaganju, međutim nije to tako jednostavno. Ne govorimo o većoj zaljubljenosti u sport ili dužoj tradiciji u odnosu na nas. Zakonska regulativa je neophodna kako bi oni koji ulažu u sport imali nekakav benefit, kod nas se to svodi na dobru volju, dok u Francuskoj, na primer, svaka kompanije ima umanjenje poreza zbog ulaganja u sport, tako da postoji obostrana korist. Uz to, u inostranstvu, svima je sport neki „ventil“ na kraju nedelje, petak i subota su utakmica, druženje, kod nas mnogi problemi opterećuju ljude, postoji egzistencijalna borba i manje je vremena i sredstava za sport. Rukomet je nama blizak sport, nekada je punio „Pionir“, sada ne može ni mnogo manje dvorane, nije manja ljubav, već su mogućnosti ograničenije.


-Znamo da je reč o uređenim društvima, ali najveći plus je njihova istinska želja da se uklopite i osećate prijatno. Svaki dan se raspituju kako ste, kako vam je porodica, koliko ste se uklopili u sredinu do detalja. Skandinavci žele da ne shvatite sport samo kao posao gde imate obaveze koje morte da ispunite, već teže da se barijere prevaziđu i što pre klub i grad istinski osetite kao svoju kuću. U Francuskoj, Nemačkoj sve je to drugačije, tu postoje obaveze koje treba da ispunite, za to ste plaćeni i odnos je mnogo formalniji. Znam da roditelji, menadžeri, tako i mladi, žele što pre do što veće količine novca, ali ako im moj savet nešto znači, preporučio bih da budu strpljivi. Imao sam dobre ugovore, a da sam se rukometno osećao loše i malo slabije ugovore u sredinama gde mi je bilo najlepše na svetu.

Otišao je kao relativno mlad igrač iz mlade ekipe velikog potencijala, sada se vraća kao iskusan igrač i ponovo su saigrači mladi, talentovani momci.

-Nije mnogo drugačija Metaloplastika u kojoj sam sada i ona 2012. godine. Ekipu predvodi trener starog kova, onda je to bio Slavko Novaković, danas Veselin Vuković, iskusniji za rad u reprezentaciji. Mlad tim je bio onda, mlad je i sada, treninzi su intenzivni. Ovde postoji pobednički mentalitet, samo pobede se računaju i to igrači znaju od prvog dana. Prvo mesto govori da je to pravi put. Bio sam u stuaciji da budem mlad igrač u klubu i sada da budem ubedljivo najstariji, no taj duh je tu i na njemu treba graditi ambicije.

foto: ostlendingen.no


Prošle su godine, ali još glad za pobedima i uspesima postoji u Luki Mitroviću, pritisak je sastavni deo sporta koji je naučio da pretvori u podsticaj i kući se vratio da pokuša bar još jednom da podigne šampionski pehar.

-Poznata mi je situacija nastupa u klubovima koji se bore za titulu i koji se bore za opstanak, kada ostvarite cilj, verujte mi, osećaj je sličan, osećaj postignuća. Znam da Metaloplastika ima najviše ambicije i želim da doprinesem kako bi one postale realnost. Poslednjih šest meseci sam pratio domaću ligu, vidim da su momci, zajedno sa Vojvodinom i Partizanom, kao nekom ko „preti“ iz senke jedan od tri najbolja kluba. Mislim da će odlučivati nijanse, jedna utakmica. Bio sam uvek u klubovima koji su se za nešto borili i uglavnom smo se izborili za to. Naučio sam da funkcionišem sa tim pritiskom, na to gledam kao posebnu draž sporta. Voleo bih da se borimo i izborimo za titulu. Radujem se izazovima. Kada ciljevi prestanu da inspirišu, gubi karijera smisao.
D. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa