4. februar 2021.4. feb 2021.
Politizuje li se i odnošenje smeća
BURA POSLE DOPISA DIREKTRORA JKP “STARI GRAD” RADNICIMA

Politizuje li se i odnošenje smeća

“Vaša dužnost i obaveza je da izvršavate naloge Vaših pretpostavljenih”, stoji u dopisu direktora JKP “Stari grad”. “Rečima da je dužnost svakog zaposlenog da izvršava naloge pretpostavljenih, direktno šikanira ljude koji tu rade i pokazuje na koji način funkcioniše nova vlast u gradu”, navodi se u saopštenju GO ZZS. Interno obaveštenje preduzeća da se povede računa o tome kako se prazne kontejneri, izazvalo je pravu buru, i otkrilo je ko stoji iza kampanje protiv JKP “Stari grad”, istaknuto je u saopštenju JKP “Stari grad”
Prošle sedmice u javnosti se pojavio dopis koji je direktor JKP “Stari grad” Nikola Begović uputio zaposlenima. Dopis se odnosi na radne obaveze, a u njemu se navodi:

-Poštovani radnici, što se tiče pražnjenja koševa, Vaša obaveza je da se ceo koš isprazni i da se pokupi sve ono oko koševa! Nije na Vama da odlučujete šta radi poslovođa, ni šta će raditi druga smena. U cilju našeg efikasnijeg, ozbiljnijeg i predanog rada, poslovođe imaju zaduženje da prate izvršavanje radnih zadataka svojih neposrednih izvršilaca i da dokumentovanjem utvrde činjenično stanje na terenu. To je jedini merodavan dokaz, a ne rekla-kazala. To što radite na vetru, kiši, snegu, je za svaku pohvalu, ali taj posao ste Vi izabrali i za to ste plaćeni. U slučaju da ne možete da ispunite radne zadatke ili ste nezadovoljni poslom, platom, uslovima, poslovođama , rukovodstvom, imate pravo izbora na neku drugu, bolju firmu koja će Vam pružiti ta očekivanja. Vaša dužnost i obaveza je da izvršavate naloge Vaših pretpostavljenih, stoji u dopisu direktora JKP “Stari grad”.
Kada se ovaj dopis pojavio na društvenim mrežama izazvalo je brojne reakcije kod građana. Sa jedne strane bio je veliki deo onih koji su pravdali ovakav postupak direktora, dok je drugi deo stao u odbranu radnika. Međutim, nisu reagovali samo građani. Saopštenjem se o ovom događaju oglasio i Gradski odbor stranke Zajedno za Srbiju.



smatramo da je licemerno da se upravo Zajedno za Srbiju oglašava oko situacije u JKP “Stari grad”


-Gradski odbor stranke Zajedno za Srbiju- Šabac izražava najoštriji protest zbog dopisa koji se pojavio u javnosti, a tiče se javnog komunalnog preduzeća “Stari grad” Šabac. Nikola Begović v.d. direktora tog preduzeća je kroz svoj dopis zaposlenima, osim demonstracije sile, pokazao i kako ih ponižava na najneljudskiji mogući način. Naročito je sporan deo u kojem vršilac dužnosti direktora vrlo eksplicitno upućuje radnike da mogu da traže novi posao, ako im se ne sviđaju pravila na postojećem. Rečima da je dužnost svakog zaposlenog da izvršava naloge pretpostavljenih, direktno šikanira ljude koji tu rade i pokazuje na koji način funkcioniše nova vlast u gradu. Ovim činom se narušava ne samo ljudsko dostojanstvo radnika, nego se i vrši direktan i neskriveni mobing nad njima. Ovakvo ponašanje je za osudu u svakom vremenu, a naročito u 21. veku u kojem bi razgovori o pravima radnika trebali da budu odavno rešeni, a teme da nam budu njihovi još bolji uslovi za rad. Nažalost, vraćamo se mnogo godina u nazad, navodi se u saopštenju GO ZZS.

Stranačko sapštenje izazvalo je i reakciju iz JKP “Stari grad” koji su ga nazvali licemernim i za brojne zatečene probleme unutar preduzeća okrivili baš ovu partiju. Zamolili su političke partije da se uzdruže od politizacije načina odnošenja smeća u gradu.



Naročito je sporan deo u kojem vršilac dužnosti direktora vrlo eksplicitno upućuje radnike da mogu da traže novi posao


-Oglašavanjem partije Zajedno za Srbiju razotkrivena je pozadina najnovijih dešavanja u JKP “Stari grad”. Posredstvom svojih aktivista, bivša vlast nastavlja da urušava ovo gradsko preduzeće i to u trenutku kada novo rukovodstvo pokušava da izađe iz nasleđenih problema. Višedecenijski neprijateljski odnos prema preduzeću koje se finansira iz budžeta grada Šapca, a koji pune svi naši sugrađani, JKP “Stari grad” dovelo je na ivicu propasti. Devastiran je vozni park, dok su mnogi radnici pritisnuti nemaštinom zbog toga što im nisu isplaćivane plate, bili prinuđeni da odu na drugo mesto. Podsećamo da su JKP “Stari grad” i zaposleni u ovom preduzeću tokom poslednjih 20 godina bili u nemilosti tadašnje vlasti. Kulminiralo je u izbornoj godini, kada su radnici zbog neisplaćenih zarada štrajkovali. Šapčani se sećaju da su tih dana grad i kompletno seosko područje pretvoreni u deponiju. Robovlasnički odnos prema zaposlenima, pritisci, pretnje, neisplaćivanje solidarne pomoći, otkazi onima koji su zahtevali da dobiju platu, direktor doveden iz Niša, a koji je misteriozno nestao u službenom automobilu, samo su deo onoga što je režim Nebojše Zelenovića i Dušana Petrovića priredio ovom preduzeću. Stoga smatramo da je licemerno da se upravo Zajedno za Srbiju oglašava oko situacije u JKP “Stari grad”. Svesni smo da još uvek postoje problemi, posebno u službi za odnošenje smeća. Interno obaveštenje preduzeća da se povede računa o tome kako se prazne kontejneri, izazvalo je pravu buru, i otkrilo je ko stoji iza kampanje protiv JKP “Stari grad”. Molimo političke partije koje su direktno učestvovale u uništavanju imovine svih naših sugrađana da se uzdrže od politizacije načina na koji se odnosi smeće. Šapčani koji plaćaju ovu uslugu očekuju za svoj novac da zateknu prazan kontejner i očišćene ulice, istaknuto je u saopštenju JKP “Stari grad”.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa