4. februar 2021.4. feb 2021.
NAJBOLjI MEĐU NAJBOLjIMA
JOŠ JEDNO PRIZNANjE ZA OPŠTINU KOCELjEVA I DAVAOCE KRVI

NAJBOLjI MEĐU NAJBOLjIMA

Predstavnici Instituta za transfuziju krvi Srbije podsetili su da velike zasluge za uspešan rad pripadaju sekretaru Crvenog krsta Koceljeva Milanu Glumcu te da nije bilo godine da ovoj lokalnoj samoupravi nije pripala bar jedna nagrada
Opština Koceljeva ponovo je dobitnik Dijamantske plakete Šampion solidarnosti za prošlogodišnje rezultate postignute u okviru zimske i letnje kampanje na polju dobrovoljnog davalaštva krvi. Ovo priznanje je, povodom prve akcije u 2021. godini, koja se tradicionalno organizuje na Savindan, uručeno predsedniku opštine Koceljeva Dušanu Ilinčiću koji je izjavio da je ova lokalna samouprava relativno mala ali da su rezultati koji se postižu u ovoj oblasti posledica ozbiljnog i kontinuiranog rada.



–Naravno, rezultati uvek mogu biti bolji, ali je u ovom trenutku maksimum koji možemo da damo postignut. Imamo sve više mladih koji daju krv i to je veoma važno za budućnost. Ima još dosta da se radi na tome, ali je do sada dosta i urađeno- ocenio je Ilinčić.

Predstavnici Instituta za transfuziju krvi Srbije podsetili su da velike zasluge za uspešan rad pripadaju sekretaru Crvenog krsta Koceljeva Milanu Glumcu te da nije bilo godine da ovoj lokalnoj samoupravi nije pripala bar jedna nagrada.



Zimska i letnja kampanja, osmišljene pre više od jedne decenije, postali su tradicija a njihov cilj je da se u najkritičnijim periodima godine ljudi podstaknu da daju krv i to je simbolično nadmetanje gradova i opština za titulu Šampion solidarnosti.

–Ovo se pokazalo kao dobro i kada smo posle 2-3 godine došli do neke tačke i shvatili da su neki gradovi i opštine najbolji i u letnjoj i u zimskoj kampanji, ustanovili smo Dijamantsku plaketu za najbolje među najboljima, a to su oni koji su pokazali izvanredne rezultate u obe kampanje i vaša opština je jedna od pet najboljih za prethodnu godinu- izjavila je Ivana Rodić, načelnik odeljenja za motivaciju i organizaciju dobrovoljnih davalaca krvi Instituta za transfuziju krvi Srbije.
Ona je podsetila da je republički prosek u 2020. godini bio ispod tri posto prikupljenih jedicina krvi u odnosu na broj stanovnika a da je u Koceljevi taj nivo davanja 3,21.

.


–Kada smo završili 2019. godinu zaista smo imali izuzetne planove za 2020. Naprosto, u martu i naši životi i svi planovi i načini rada su morali da dobiju jedan potpuno drugačiji tok i ono što mislim da je u ovom trenutku u suštini važno da se kaže je da smo uspeli u situaciji u kojoj je osnovna poruka ljudima bila da se ne okupljaju, da na bezbedan način okupimo humane ljude da bismo pomogli onima kojima je pomoć neophodna. Kada sumiramo rezultate dolazimo do zaključka da su postignuti rezultati od 15-17 posto smanjeni brojem prikupljenih jedinica u odnosu na 2019. godinu i da je to zaista više nego što smo mogli da očekujemo da ćemo uspeti da uradimo- rekla je Rodić i poručila da će priznanja najuspešnijim samoupravama doći u svaki grad i opštinu kao zahvalnost svim građanima koji su shvatili koliko je važan život, koliko treba zajedno za njega da se borimo, jer bez opstanka ne možemo uraditi ništa.

Govoreći o planovima predstavnica Instituta je ocenila da je važno da se insistira na zanavljanju populacije davalaca krvi kako bi tradiciju dobrovoljnih davalaca koji su u srednjoj životnoj dobi nastavile njihove mlađe komšije i potomci.
V. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa