15. septembar 2011.15. sep 2011.
„JELA“ ŠABAC

STEČAJNI POSTUPAK U TOKU

Nakon deset godina od početka privatizacije taj proces i dalje traje, a kraj se ni nenazire. Sve je duži spisak srpskih preduzeća kojima sleduje stečaj i automatsko brisanje iz privrednog registra
Imajući u vidu da se u maju ove godine broj neprodatih preduzeća kretao oko 456, dok za neke ne postoji ni interesovanje. Postavlja se pitanje šta je gore i za firmu i za zaposlene, ostati neprodat ili neuspešno privatizovan. U prilog tome ide i činjenica da je tokom tranzicionog perioda poništeno 627 privatizacija na nivou Republike.
Nekada ponos šabačke i srpske industrije nameštaja fabrika „Jela“ je potonula u zaborav i postoji samo na papiru. Praktično je nestala sa privredne scene. Posle privatizacije 2003. godine, od 212 radnika ostalo je samo 70. „Jelu“ je kupio Nićko Boričić za 22 miliona dinara. Stečajni postupak prema „Jeli“ akcionarskom društvu za proizvodnju i trgovinu nameštaja otvoren je 9. maja ove godine. Za stečajnog upravnika imenovana je Slobodanka Rafailović iz Valjeva.
Osnovna delatnost preduzeća je u potpunosti zamrla, a za radnike koji su ispunili uslov za penzionisanje nisu izmireni doprinosi, čak ni posle podnošenja krivičnih prijava protiv vlasnika. Radnici su radne dane provodili štrajkujući. Dok su oni na rukovodećim pozicijama smatrali da su njihovi zahtevi nerealni. Nijedan radnik nije primio platu, a doprinosi za penziono i socijalno osiguranje nisu uplaćivani tri godine.
Kada je došlo do zastoja u proizvodnji, neko je ispraznio magacine i nastala je sva roba. Posle te krađe, slovenačka firma sa kojom je „Jela“ trebala da radi nije želela dalju saradnju, tako da je ugovor raskinut.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa