4. februar 2021.4. feb 2021.
Čuvari tradicije
Škola primenjenih umetnosti

Čuvari tradicije

“Učimo da malim i potrebnim budemo zadovoljni”, Rastko Nemanjić - Sveti Sava, prvi srpski prosvetitelj i arhiepiskop
Izložba Škole primenjenih umetnosti, pod nazivom “Čuvari tradicije” stvaralački je izraz učenika ove obrazovne ustanove. Na više od 50 radova predstavljen je duh tradicije, kreacije i promišljanja o svetu i idejama vodiljama Svetog Save.



-Svakog 27. januara sećamo se Svetog Save, a zapravo svaki dan trebalo bi da živimo i sećamo se njegovog učenja. Ove godine školsku slavu smo proslavili skromno, ali sa raskošnom izložbom koju su nam darovali naši profesori i učenici potvrdivši da su pravi čuvari tradicije, a da je Škola primenjenih umetnosti zasnovana na istinskim vrednostima. Vodimo se rečima Svetog Save, da su znanje i mudrost sve, da je učenje iznad svega i kada to neko dostigne, tada su mu sva vrata sveta otvorena - navela je direktorka Nevenka Đokić.



Dominantan motiv postavke je pravoslavlje i svetosavlje, dok su zastupljene različite tehnike umetničkog izražavanja mladih

-Svaki praznik ima svoju simboliku i posebnost. Neke radove smo stvarali kao pojedinci, dok smo druge radili grupno. Jedan od motiva nam je bila i rozeta (element dekoracije u crkvama i manastirima u obliku ružinog cveta). Uvek nam je zadovoljstvo da učestvujemo u pripremi izložbe - kaže učenica Marina Gašić.

Postavka u galeriji Škole primenjenih umetnosti biće izložena do početka marta.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa