15. septembar 2011.15. sep 2011.
HUMANO SRCE ŠAPCA

KRENI, JA STOJIM IZA TEBE

Medicinska sestra u penziji, supruga, majka troje dece, baka šestoro unučadi i sedmog na putu, pokretačka je snaga Fonda „Humano srce Šapca“ čiji je osnivač i predsednik Upravnog odbora koji broji deset članova. Smatra da nije sramota biti bogat, ali biti bogat i umreti bogat a nikome ne pomoći onda se umire u samoći
Nakon završetka radnog veka od trideset godina kao medicinska sestra na Dečjem odeljenju Opšte bolnice Ruža Popović se opredelila za humanitarni rad. Ostvarivši se u poslu, ali i kao majka i baka, poželela je da ostatak svoga života provede pomažući drugima kojima je neophodna pomoć. Posle nekoliko samostalnih dobrotvornih akcija Ruža Popović osnovala je Fond „Humano srce Šapca“ 2. februara 2009. godine.
- Nakon odlaska u penziju da se ne bih budila sa osećajem uzaludnosti, a osetivši da ima još energije u meni usmerila sam je u pravom pravcu. Tako je nastao Fond „Humano srce Šapca“ odobren od strane Ministarstva kulture koji već tri godine postoji u našem gradu. Sastoji se od grupe uglednih šabačkih ljudi koji su nekompromitovani u oblastima obrazovanja, medija, privrede. Osnovni cilj nam je borba protiv siromaštva i socijalne ugroženosti ““ kaže Ružica Popović.
Niko ne sme biti gladan. Finansiranje putem donacija. Grad Šabac riznica humanih ljudi. Deca, stari i bolesni na prvom mestu.
- Radimo po principu primanja zahteva u pisanoj/usmenoj formi. Kada dobijemo zahtev izlazimo na teren i pravimo prioritet a to su nam deca, stari i bolesni. Cilj fonda je da niko ne sme biti gladan i da niko ne sme živeti u nehumanim uslovima. Primamo prijave od mesnih zajednica, sveštenika, sugrađana i, naravno, od naših korisnika. Fond radi na osnovu donacija. Saradnja sa donatorima zasniva se na uzajamnom poštovanju i uvažavanju. I nadam se da će tako ostati. To su naši privrednici. Svako daje onoliko koliko može, a mi prosleđujemo našim korisnicima. Neko daje jednokratnu pomoć, neko na mesečnom nivou. Uglavnom daje naš grad koji je prava riznica humanih ljudi.
Popravke i adaptacije kuća socijalno ugroženih porodica svih gradskih i seoskih mesnih zajednica, dodela jednokratne pomoći talentovanim učenicima i studentima iz socijalno ugroženih porodica, obezbeđivanje humanitarne pomoći u novcu, građevinskom materijalu, hrani, odeći, obući...
- Naše akcije se zasnivaju na prikupljanju obuće, odeće, nameštaja. Hranu svakodnevno delimo. Popravljamo stambene objekte, plaćamo struju, stipendiramo siromašnu talentovanu decu. Ove godine smo poslali dvanaestoro dece u Baošić na more. Takođe stipendiramo i desetoro dece. Desetoro dece smo obuhvatili i sa projektom Opštine za unapređenje kvaliteta života naših sugrađana. Uglavnom pomažemo porodice sa više dece jer je to na neki način podsticaj rađanju, pomaku nataliteta. Deca ne smeju da budu gladna. Kupujemo im i pribor, knjige, stipendiramo. Pružamo ljudima sve ono što im je potrebno u momentu a ne mogu da reše.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa