15. septembar 2011.15. sep 2011.

U SUSRET LOKALNIM IZBORIMA

Nakon tri i po godine funkcionisanja lokalnog parlamenta evidentno je da je došlo do izmena u sastavu Skuštine grada. U najvećoj meri tome su doprineli raskoli u okviru pojedinih opozicionih stranaka što je dovelo do pojave samostalnih, nezavisnih odbornika u skupštinskim klupama
Poslednji izbori za Skupštinu grada Šapca održani su 11. maja 2008. godine. Realativnu većinu u lokalnom parlamentu osvojila je Demokratska stranka sa 38 % osvojenih glasova dok je na drugom mestu završila Srpska radikalna stranka sa 27 % glasova. Ostale stranke i koalicije koje su učestvovale na izborima za Skupštinu grada Šapca zadobile su poverenje od 5 do 10 % biračkog tela i to: Koalicija Demokratska stranka Srbije ““ Nova Srbija 9.5%, koalicija okupljena oko Socijalističke partije Srbije 7%, dok su po 5 % glasova osvojili G17+ (današnji Ujedinjeni regioni Srbije) i koalicija Srpskog pokreta obnove i Liberalno-demokratske partije.
Velike političke promene na nacionalnom nivou, koje će se nesumnjivo reflektovati i na lokalnom nivou, učiniće ovu izbornu trku veoma zanimljivom. Bez ikakve dileme, prvi favoriti na prolećnim izborima će biti Demokratska stranka i Srpska napredna stranka, dobrom izbornom rezultatu može da se nada Srpska radikalna stranka dok će ostale stranke voditi borbu za osvajanje između 5 i 10 % glasova. Biće veoma zanimljivo videti kako će Šapčani prihvatiti nove ideje o regionalizaciji koje dolaze ispred Ujedinjenih regiona Srbije ili prilično inovativne aktivnosti koje sprovode Nova Srbija i Liberalno-demokratska partija.
Postoji velika mogućnost da će upravo stranke koje budu osvojile između 5 i 10 % glasova odlučivati o formiranju naredne skupštinske većine, te će na osnovu svojih mandata predstavljati poželjne političke saveznike za velike stranke koje će u saradnji sa njima praviti koalicionu većinu u gradskoj skupštini.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa