11. februar 2021.11. feb 2021.
Neophodno povećanje mizernih penzija
INICIJATIVA “SELO-GRAD” O POLOŽAJU POLjOPRIVREDNIH PENZIONERA

Neophodno povećanje mizernih penzija

“Smatramo da Grad Šabac treba da poljoprivrednim penzionerima, koji imaju mizerne penzije, da jednokratnu pomoć u iznosu od 20.000 dinara. Poslali smo i pismo premijerki Ani Brnabić i ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislavu Nedimoviću, gde zahtevamo da povećaju penzije poljoprivrednicima na minimalno 20.000 dinara” rekao je Salko Karadarević
Inicijativa “Selo-grad” održala je konferenciju za medije na kojoj su najavili da će od lokalne samouprave tražiti jednokratnu pomoć za poljoprivredne penzionere, a od Vlade Republike Srbije i Ministarstva poljoprivrede povećanje poljoprivrednih penzija. Istakli su da su penzije od 11.000 do 14.000 mizerne i da je najmanje 20.000 dinara neophodno za podmirenje osnovnih potreba.

-Smatramo da Grad Šabac treba da poljoprivrednim penzionerima, koji imaju mizerne penzije, da jednokratnu pomoć u iznosu od 20.000 dinara. Sigurni smo da u budžetu predviđenom za poljoprivredu od 160 miliona dinara, ima niz projekata koji neće biti realizovani i da mogu da se izdvoje sredstva za ljude koji žive na rubu siromaštva. Poslali smo i pismo premijerki Ani Brnabić i ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislavu Nedimoviću, gde zahtevamo da povećaju penzije poljoprivrednicima na minimalno 20.000 dinara. Ukoliko u dogledno vreme ne dobijemo odgovor od Vlade Republike Srbije, ili on bude negativan, mi ćemo sa organizacijom “Kreni promeni” pokrenuti peticiju, rekao je Salko Karadarević.

Odbornik Inicijative u Skupštini Grada Miloš Jevtić izneo je primer svog dede koji ima penziju od nešto veću od 12.000 dinara. Smatra da je 20.000 dinara dovoljno za osnovne potrebe.

-Moj deda je ceo svoj život proveo radeći na selu, primio je za januar 12.582 dinara penzije. Mislim da je to premalo da bi on u njegovim godinama mogao da živi od toga. Sa 20.000 dinara mesečno mogle bi da se zadovolje osnovne potrebe penzionera u selu, naveo je Jevtić.

Dragan Stanković, odbornik Inicijative, smatra da je naročito važno sada, u doba pandemije, da se poljoprivrednim penzionerima pomogne.

-Oni dosta sredstava odvajaju na lekove. Poljoprivredna penzija od 11.000 do 14.000 dinara. Poljoprivredni proizvođači značajno učestvuju u BDP-u Republike Srbije, tako što su veliki potrošači. Cene repromaterijala su velike, kao i akcize. Poljoprivrednik treba da bude uvažen od države i ne može da prima penziju koja nije dovoljna ni za lekove, rekao je Stanković.

Obrazložio je da dok su bili deo vlasti u Skupštini Grada nisu tražili pomoć za poljoprivredne penzionere zbog toga što se sada situacija znatno promenila, pre svega zbog kovida, ali i celokupnog stanja u poljoprivredi, za koje je rekao da je sada znatno gore.

-Pored toga, sada je jedna vlast na lokalu i na republičkom nivou. Određene predloge smo podnosili i ranije i Skupština ih je usvajala, ali to Vlada Republike Srbije nikada nije uvažila. Nije veliki izdatak ni za Grad Šabac da pomogne poljoprivrednim penzionerima na teritoriji Grada, jer to nije mnogo ljudi. Apsurdno je da u državi sreće i blagostanja, kako oni kažu, neko prima od 11.000 do 14.000 penziju. Poljoprivrednici zaslužuju mnogo više, rekao je Stanković.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa