18. februar 2021.18. feb 2021.
Mame Šapca protiv  zagađenja vazduha
Protestni skup

Mame Šapca protiv zagađenja vazduha

Nezavisne merne stanice postavljene na deset lokacija u Šapcu u proteklih nekoliko meseci očitavale su znatno povišene vrednosti PM25 i PM10 čestica u vazduhu. „Skala“ je dostizala brojku od nekoliko stotina što je izazvalo zabrinutost Šapčana, a pre svega majki koje su odlučile da protestnim skupom skrenu pažnju
Mame Šapca organizovale protestni skup ispred Gradske uprave kako bi iskazale zabrinutost za kvalitet vazduha u gradu. Inicijativa za okupljanje potekla je sa društvenih mreža, podstaknuta podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batu“ o zagađenosti vazduha na području Šapca i vrednosti sa deset senzora za merenje PM25 i PM10 koje je postavila neformalna grupa građana „Eko straža Šabac“ u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom.

-Okupile smo se kako bi ukazali na problem i pozvali nadležne da reaguju, jer do sada nije bilo reakcije. Verujemo da je problem rešiv, a smatramo da je obavezna ugradnja filtera u fabrikama zagađivačima. Znamo da filteri ili ne postoje ili, ukoliko postoje, onda se ne održavaju adekvatno i ishod toga smo najzagađeniji u Evropi, a možda i u svetu - rekla je Sonja Nikolov i naglasila da ih je spojila zajednička zabrinutost.

-Povezali smo se putem društvenih mreža, nismo formalna organizacija i svakako planiramo da nastavimo sa ovakvim akcijama, videćemo kada i u kom obliku, ali svakako smo spremne ako treba i svake nedelje da se okupljamo. Prvi protest je organizovan sa idejom da se sastanemo i na vrata Gradske uprave zalepimo naše zahteve. Videćemo kakva će reakcija biti. Na osnovu toga ćemo odlučiti o daljim koracima.

Zahteve protesta Mame Šapca su ostavila na vratima Gradske uprave, a u njima se traži: da nadležne službe utiču na zagađivače kako bi ugradili adekvatne filtere; nezavisne inspekcije da utvrde stvaran nivo zagađenja svih vrsta čestica; da se na dnevnom nivou, u lokalnim medijima obaveštava javnost o nivou i vrsti zagađenja vazduha i da fabrike koje ne poštuju zakonske propise budu adekvatno kažnjene.

-Po pitanju zaštite životne sredina sam laik i ja sam samo jedna obična mama koja svaki dan sa terase gleda dim za koji nam tvrde da je vodena para. Vazduh treba da bude bez boje i mirisa, a mi u Šapcu osećamo smrad, peckanje u očima. To ne sme da bude i mi očekujemo da institucije rade svoj posao, inspekcije vrše kontrole i kažnjavaju, da zagađivači ugrade filtere kako bismo mogli normalno da dišemo. Samo to, ništa više i ništa manje - dodala je Ljupka Stanković koja je naglasila da je ovo protest majki koje brinu za zdravlje dece.

Inicijativa je nastala kao vapaj zabrinutih majki na fejsbuk grupi, želeli smo da javno izrazimo svoju brigu. Nisam političarka, niti imam ambicije da to postanem, ja sam majka zabrinuta za zdravlje svog deteta. Bilo je dana kada sam se gušila na ulici, moramo nešto da pokušamo, da nađemo način kako bi se situacija poboljšala - navela je Ljupka Stanković.

Do zaključenja aktuelnog broja Glasa Podrinja predstavnici Grada nisu se zvanično obratili „mamama Šapca“ povodom zahteva istaknutih na vratima GU o zagađenju vazduha. Gostujući u emisiji „Aktuelno“ RTV „AS“ gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić kao jedan od prioriteta Grada istakao je „čist vazduh za sve građane“.

-Mi smo to pokazali od prvog dana dolaska na vlast, kada smo zajedno sa koalicionim partnerom postavili mobilnu mernu stanicu na trg koja meri kvalitet vazduha. Od 1. januara ove godine snizili smo cenu priključka na gas za 30%. Kao gradonačelnik razgovarao sam sa privrednicima našeg grada i siguran sam da ćemo kontinuirano rešavati probleme dugogodišnje zagađenosti. Sa vlasnikom Eliksira dogovorio sam da će sve što je preuzeo kao obavezu biti ispunjeno. Imaćemo jedno moderno postrojenje sa emitovanjem gasova koji će biti čak nekoliko puta ispod gornjih granica koje su predviđene standardima Evropske unije! Ozbiljan i odgovoran odnos vlasnika firme prema ekologiji u našem gradu biće ostvaren realizacijom ovog projekta koji će koštati oko 1,5 miliona evra - naglasio je Pajić.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa