22. septembar 2011.22. sep 2011.
NARODNI MUZEJ ŠABAC

TRANZICIJA U ČIVIJAŠKOM DUHU

Izložba karikatura „Čivijada 2011.“, kao i svake godine, prošlog četvrtka, uvela je Šapčane u dane čivijaške radosti, smeha i šale. Žiri proglasio pobednike za najbolji aforizam, satiričnu priču i karikaturu. Otvorena i izložba Beograđanina Aleksandra Kelića „Šabac, Guča preko Kučeva“
Prošlogodišnji čivijaški pelcer razgranao se donevši još plodnije radove tako da su predsednik žirija Petar Lazić, književnik i urednik satiričnog časopisa „Bre“ i članovi Goran Nikolić, urednik u zabavnoj redakciji Radio Beograda, i Zoran Karajić, upravnik Šabačkog pozorišta, imali veoma težak zadatak. Od 1.500 aforizama, 350 satiričnih priča i 200 karikatura izabrali su i proglasili najbolje.
- Kada su u pitanju prvonagrađeni aforizmi, satirične priče i karikature moje mišljenje je da je to možda i najbolje u poslednjih sedam, osam godina. Ove godine smo imali sreće sa pobednicima što ćete i sami videti na otvaranju ove naše male svečanosti koja je bitna za istoriju Šapca, ali i istoriju srpske satire i šire ““ rekao je Petar Lazić.
U kategoriji aforizama, prvu nagradu dobio je Ekrem Macić iz Konjica, Bih, prošlogodišnji drugoplasirani, koji je rekao:
- Prošle godine sam dobio drugu nagradu i onda sam riješio, pošto nisam mogao potkupiti žiri, da ih prepadnem. Sad sam vjerovatno uspjeo. Poslao sam maltene čitavu rukopisnu knjigu, što je na izvestan način upalilo. Međutim, ima još jedan fragment u svemu tome, ja ne pišem ekavicom. Da je na nekim drugim prostorima ponuđen moj rukopis možda ne bi ni prošao. Ovde je dominiralo nešto iznad. Žiri je bio ne iznad sebe nego iznad okruženja što mi je posebna čast.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa