25. februar 2021.25. feb 2021.
Buđenje ljubavi
Varoška priča

Buđenje ljubavi

Učitelj jednog dana, odluči da napravi novi razmeštaj u razredu, tako da sede dečaci sa devojčicama. To je bilo propraćeno žamorom i glasnim negodovanjem. U momentu sam pomislio: Ko li će sedeti sa mnom? Istovremeni osećaj nelagodnost i prijatne jeze.

Nečujno je kliznula u klupu. Glavu nisam smeo da pomerim, a osećao sam da gorim od uzbuđenja. Sedeli smo udaljeni najviše što može. Ja sam sedeo na jednoj nozi, druga je visila niz klupu. U razredu je vladala velika tišina.

Najzad je zvonilo. Na odmoru sam se tri puta potukao, kod kuće dobio batine od majke zbog čudnog ponašanja. A onda je došla noć, jako duga, bez sna.

U školi sam je krišom gledao i verovao da ona isto to čini. Počeo sem da kvasim kosu i uredno da se češljam. Stalno sam negde žurio. Na odmoru sam čuo njen dugi radostan smeh. Gledao sam kako skakuće dok je suknjica nemirno letela oko nje. Za dva dana sam bio zaljubljen do ušiju. Na čudan način sam joj pokazivao svoju ljubav. Nisam govorio sa njom, vukao sam je za kosu. Sve je ćutke podnosila i blago se osmehivala. Prestao sam da učim, prestao sam da jedem i u svakom momentu želeo sam da pokažem svoju snagu.

Prolazili su dani zaneseni i sve je za mene bilo nevažno, osim nje. Došlo je proleće. Jednog dana sam joj stavio visibabu u klupu, da niko ne vidi.
Zvala se Milijana.

„Šta si se zablenuo u nju. Vidiš kolike su joj noge, kao u noja”! Ovaj moj drug, glavonja jedan, ima nekom nešto da kaže! - mrzeo sam ga tog trenutka. Već treći put sam dolazio na njene časove fiskulture. Imala je dugu, ravnu kosu, mali nos i osmeh koji je stalno igrao na njenom licu otkrivajući bele, pravilne zube. Nosila je uštirkanu, na krajevima crvenim koncem opšivenu bluzu, koja je kod naglih pokreta napred otkrivala ne tako velike grudi. Šorts je bio pripijen uz telo ističući uski struk i valoviti deo pozadi.

Ovaj drug pored mene stvarno nema oči - pomislio sam.

Oslonjen na ogradu igrališta razmišljao sam o susretu sa njom. Ni jednom nije pogledala u mom pravcu, ali prolazeći pored nas, uvek se glasnije smejala i pokušavala da bude okrenuta leđima. Dok sam tražio njen pogled, drug je nastavio da me nervira. Stresao sam se na zvuk školskog zvona.
Da te sačekam posle škole? - drhtavim, kao tuđim glasom, pitao sam je. “Sa drugaricom idem kući”! - doviknula je i nestala u gomili.

Ostao sam u mestu ukopan, a kada sam se okrenuo video sam druga koji je klizio niz ogradu urlajući od smeha. Crven u licu, odjednom sam osetio slabost u celom telu i obamrlim korakom krenuo sam prema izlazu.

Da li sam prenaglio sa sastankom? Pa nije me čestito ni pogledala! Ali osećao sam da to izbegavanje pogleda, okretanje leđa, došaptavanje sa drugaricama, mora nešto da znači. Nisam išao na dva časa fiskulture; a kada sam otišao, primetio sam da je najbrže trčala i najduže skočila u dalj.

Iz raskošne crkve dopirao je miris sveća i tamjana koji sam udisao punim plućima. Pravio sam se da čitam umrlice, izbegavajući susrete sa poznatima. Otkucalo je sedam puta, a zvuk zvona se polako širio po celom gradu, gubeći se ka periferiji. Ovog čoveka znam iz viđenja, mogao je još da živi po treći put sam čitao na tabli. Možda neko pomisli da ovaj gimnazijalac nije baš...

Zaklopila mi je oči čvrsto rukama, pritiskujući nozdrve, tako da sam ostao bez vazduha, ali nisam se opirao. Otkucalo je na crkvi jednom resko, probadajuće. Bila je tako blizu da sam ocećao njen dah na vratu. Kada sam se okrenuo, zraci zalazećeg sunca prelili su se po njoj. Krupne, zelene oči bile su nemirne, izazivajući neki strah u meni, ali napućene, vlažne usne su ga odagnale.

Imala je usku, tamnu haljinu, toliko kratku, da mi je postalo tesno u glavi. Obnevideo nisam uspevao da pročitam šta piše na prednjoj strani haljine. “Priznaj da nisi znao ko je”?
Nisam - brzo sam slagao.

“Znaš da sam i ja tebe na fiskulturi posmatrala. Zašto nisi bio dva puta?”- odzvanjalo mi je u ušima.
„Sviđaš se i mojim drugaricama. Pričaj nešto, zašto ćutiš? Hoćemo li na Stari grad? Kako su ti ruke hladne?” Hodao sam sporim, propadajućim korakom.

Podšišala se na kratku, mušku frizuru. Zvao sam je Dečkić.
Bane Janković

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa