22. septembar 2011.22. sep 2011.
ALKOHOL: IMAMO LI MERU?

PIJEM DA GA ZABORAVIM

Za čašom alkoholnog pića sve češće potežu devojke
Na Odeljenju psihijatrije šabačke Opšte bolnice veliki broj pacijenata zbrinut je zbog alkoholizma. Starosna granica je pomerena, a poslednjih godina sve je češća pojava akutnog alkoholizma kod maloletnih lica.
Pacijent A.G. star 42 godine iz okoline Šapca na bolničkom lečenju na Odeljenju psihijatrije je po petnaesti put, a sa alkoholizmom, kaže, ima problem od svoje četrnaeste godine. Dnevno zna da popije i do litre i po žestokog pića, a naročito je kritičan period u ovo vreme pečenja rakije.
U Srbiji svega 2 odsto populacije nikada nije pilo, 6 odsto odraslih je zavisno od alkohola, a 20 odsto prekomerno pije alkoholna pića. Zabrinjava činjenica da je sve češća pojava akutnog alkoholizma kod mladih.
- Iz godine u godinu taj broj se povećava, a razlog je kod pojedinih osoba da pokušavaju u alkoholu da zaborave probleme koji ih tište. Ono što je postalo alarmantno je porast onih koji konzumiraju alkohol među mladima, odnosno granica je sve niža i niža, bez obzira da li je u pitanju gradska ili seoska sredina ““ ističu u Službi psihijatrije. Za čašicom alkohola sve češće potežu i devojke, tako da opijanje više nije samo muški hobi.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa