4. mart 2021.4. mar 2021.
Dorasli brojnim izazovima
SVETSKI DAN CIVILNE ZAŠTITE

Dorasli brojnim izazovima

“Nesreće i katastrofe ne biraju ni mesto ni vreme dešavanja, a iskustvo proteklih godina pokazuje da se broj ovih nemilih događaja povećava. Pred civilnom zaštitom su brojni izazovi i rizici koje donose vanredne situacije i kojima treba adekvatno odgovoriti. Dosadašnjim delovanjem ulili ste poverenje i sigurnost svakog našeg građanina“
Daleke 1990. godine, Odlukom Generalne skupštine Međunarodne organizacije civilne zaštite (ICDO), ustanovljeno je obeležavanje Svetskog dana civilne zaštite 1. marta, kako bi se javnosti skrenula pažnja na veliki značaj civilne zaštite u slučaju elementarnih nepogoda, tehničko-tehnoloških nesreća i opasnosti, ali i u njenom preventivnom delovanju. Povodom ovog značajnog datuma načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac uputio je čestitke svim pripadnicima specijalizovanih jedinica civilne zaštite na teritoriji Mačvanskog upravnog okruga i svim jedinicama u Republici Srbiji
U čestitki se kaže:
-Poštovani pripadnici civilne zaštite,
Ovo je prilika da na Dan obeležavanja Svetskog dana civilne zaštite, 01. marta izrazim veliko zadovoljstvo što je posle dugog niza godina u Republici Srbiji u punoj meri shvaćena uloga i značaj koji vaši pripadnici imaju u svakodnevnom životu naših građana. Država Srbija je prepoznala potrebu postojanja civilne zaštite i intezivno radi na unapređenju i omasovljenju ovog sistema. Usled klimatskih promena, ali i ljudskog faktora koji je veoma često uzročnik brojnih nemilih događaja, dešavaju se nesreće sa ljudskim žrtvama i velikom materijanom štetom. Vaši pripadnici reaguju u svim tim događajima i svojom aktivnošću doprinose da posledice po naše građane budu što lakše.
Učestvujete u evakuaciji stanovništva, zbrinjavanju, pružanju prve pomoći, zaštiti od poplava, spasavanju od poplava na vodi i pod vodom, uništavanju neeksplodiranih ubojnih sredstava. Ove aktivnosti zahtevaju dobro obučene i opremljene pripadnike, spremne da u svakoj situaciji reaguju, a svojim delovanjem pružate podršku i profesionalnim jedinicama.
Nesreće i katastrofe ne biraju ni mesto ni vreme dešavanja, a iskustvo proteklih godina pokazuje da se broj ovih nemilih događaja povećava. Pred civilnom zaštitom su brojni izazovi i rizici koje donose vanredne situacije i kojima treba adekvatno odgovoriti. Dosadašnjim delovanjem ulili ste poverenje i sigurnost svakog našeg građanina. Usled epidemije koja je zahvatila čitavu planetu ovaj datum ne možemo obeležiti na tradicionalan način, okupljanjem i promocijom vaših pripadnika, kao što smo to činili ranijih godina.
Čestitam vam 1. mart Dan civilne zaštite!”
Vladan Krasavac, načelnik Mačvanskog upravnog okruga

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa