4. mart 2021.4. mar 2021.

Pripreme za prvi tretman u zaštiti jabuka od najznačajnijeg patogena

Jabuke se u zavisnosti od regiona, ekspozicije terena i sortimenta nalaze u fazi od mirovanja do kraja bubrenja lisnih pupoljaka (BBCH 00-03).
Stanje gljive koja prouzrokuje čađavu pegavost lista i krastavost plodova jabuke: Pre tri nedelje je započeo proces formiranja askospora u pseudotecijama. Trenutno se u pojedinim regionima registruje dozrelost i preko 10%. Mikroskopskim pregledom pseudotecija, uočene su i pseudotecije u kojima je formirano i do 75% askospora. Sve ovo ukazuje da uskoro može doći do oslobađanja askospora u prirodnim uslovima.
S obzirom na faze razvoja jabuke kao i faze razvoja gljive, u narednih desetak dana se može ukazati potreba za izvođenjem prvog tretmana u zaštiti jabuka od ovog patogena, što će prvenstveno zavisiti od meteoroloških uslova (temperature vazduha i najavljenih padavina).
Sistem Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja će na dnevnom nivou pratiti faze razvoja jabuka, faze razvoja gljive kao i vremensku prognozu, i na vreme će signalizirati vreme za primenu hemijskih mera zaštite. Sve informacije možete pratiti na ovom Portalu.
Slobodan Gošić PSSS ŠABAC

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa