4. mart 2021.4. mar 2021.
Proizvođači oprez
PREVENTIVNE MERE ZBOG ŠIRENjA ZARAZE AFRIČKE KUGE SVINjA

Proizvođači oprez

Afričke kuge svinja na teritoriji opštine, a koja je registrovana u Braničevskom okrugu. S obzirom na činjenicu da opština Bogatić spada među najveće i najznačajnije proizvođače svinja u našoj zemlji, proporcionalno broju domaćinstava, postoji opravdana bojazan i realna mogućnost za nastanak takvog scenarija. Na samom sastanku analizirana je trenutna situacija i doneti su određeni zaključci koji se tiču preduzimanja konkretnih mera zaštite
Predstavnici lokalne samouprave i JKP „Bogatić“ Bogatić održali su u ponedeljak radni sastanak sa načelnikom Mačvanskog upravnog okruga Vladanom Krasavcem i načelnicom veterinarske inspekcije Mačvanskog okruga Jasminom Kojičić – Stefanović.
Tema sastanka bile su mere preventive zbog eventualnog širenja zaraze Afričke kuge svinja na teritoriji opštine, a koja je registrovana u Braničevskom okrugu. S obzirom na činjenicu da opština Bogatić spada među najveće i najznačajnije proizvođače svinja u našoj zemlji, proporcionalno broju domaćinstava, postoji opravdana bojazan i realna mogućnost za nastanak takvog scenarija. Na samom sastanku analizirana je trenutna situacija i doneti su određeni zaključci koji se tiču preduzimanja konkretnih mera zaštite.
Afrička kuga je vrsta zaraze koja se jako brzo širi i opstaje u mesu veoma dugo i za koju ne postoji vakcina, niti bilo kakav drugi vid lečenja, osim eutanazije.
Ovom prilikom upućuje se apel svim proizvođačima u opštini Bogatić da se maksimalno pridržavaju mera zaštita, da redovno dezinfikuju objekte, da ne kupuju neobeleženu prasad, ukoliko je to moguće ne nabavljaju prasad iz drugih okruga, i kao najvažnije, da ne gaje stoku na otvorenom prostoru, posebno u priobalju reka Drine i Save gde je ogroman rizik od kontakta stoke sa divljim svinjama koje su i najveći prenosioci zaraze.
Takođe, apeluje se na lovce i lovočuvare da obrate pažnju na uginule divlje svinje u lovištima i da svaki primećen i evidentiran slučaj prijave veterinarskoj inspekciji i komunalnim službama. Lovačka društva će imati benefite za svaku uginulu životinju koja se uzorkuje.
Opština Bogatić i Javno komunalno preduzeće “Bogatić” Bogatić će staviti sve svoje resurse na raspolaganje veterinarskoj inspekciji kako bi zaštitili proizvođače u našoj opštini, ali je veoma bitno da se građani pridržavaju preporuka i odgovorno ponašaju, kako ne bismo dozvolili da se i u Bogatiću pojavi ovaj slučaj zaraze.

FB stranica: Predsednik opštine Bogatić- Milan Damnjanović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa