11. mart 2021.11. mar 2021.
Granice ne postoje
Pobeda nad sudbinom – dr Jelena Tovarović (5)

Granice ne postoje

Nepoznati razlog uzrokovao oduzimanje donjih ekstremiteta. Pretpostavke o uzrocima. Obrazovanje put koji je odabrala pre svega. Samospoznaja kroz psihologiju. Dva fakulteta, doktorska disertacija. Volja pobeđuje sve
Jelena Tovarović živi u Mesnoj zajednici Klenak, sudbina je život podelila na vreme do 2004. i posle nje, granicu su napravili minuti, međutim neverovatnom snagom ličnosti i uz potporu okruženja učinila je da pomenuta granica ne deli kvalitativno različite živote, već samo dva perioda i okolnosti.

Kao što se iznenada dogodilo, nadala sam se da bi na isti način mogao da se vrati osećaj i trebalo je vremena da se suočim sa istinom. Izuzetno teško je bilo na početku, no neverovatnu snagu su mi dali porodica, prijatelji. Kada osetite njihovu podršku, shvatite da ne možete postati sluga stalne tuge zbog njih


Otkako je savladala plivačku veštinu, Jeleni su zaveslaji postali ljubav, relaksacija, zadovoljstvo. Leta 2004. godine uživala je u bazenu, a potom izašla kako bi odmorila na suncu. Ubrzo je osetila blago trnjenje u nogama, a potom je nestao svaki osećaj.
-Bila sam apsolutno bez senzacije. Prvo sam bila u šabačkoj bolnici, potom sam prevezena u Beograd, na kliniku u Subotićevoj. Niko nije mogao da postavi dijagnozu, već samo da konstatuju stanje. Pretpostavili su da se radi o suženju krvnog suda, te je bio smanjen dotok krvi, kičmeni omotač je oštećen, jedna dijagnoza glasila je infarkt kičmene moždine – vraća teška sećanja na ranu mladost dr Jelena Tovarović.



Još bez tačnog uzroka invaliditeta, najpre je čuvala nadu, odbijajući da prihvati nove okolnosti kao trajno stanje.
-Kao što se iznenada dogodilo, nadala sam se da bi na isti način mogao da se vrati osećaj i trebalo je vremena da se suočim sa istinom. Izuzetno teško je bilo na početku, no neverovatnu snagu su mi dali porodica, prijatelji. Kada osetite njihovu podršku, shvatite da ne možete postati sluga stalne tuge zbog njih.
Jedan trenutak jeste promenio zauvek život, ali na taj način bitisanje je postalo samo drugačije, ne manje kvalitetno, ukoliko volja i želja postoji. Još starija ljubav od plivanja, Jeleni Tovarović bila je knjiga.
-Pisana reč je oduvek nešto posebno za mene, a na magiju između korica to što se dogodilo nema nikakav uticaj. Želela sam da studiram, obrazovanje mi je izuzetno važno i tu sam već sebi trasirala put samoostvarenja. Upisala sam Filološku gimnaziju.
Iako su jezici imali na srednjoškolskom početku najveću privlačnu snagu na Jelenu, drugi predmet je otvorio nove vidike.
-Psihologija mi je pomogla da spoznam sebe. Ta nauka me je osvojila od prvog časa, postajući polako nešto posebno za mene. Učeći sam videla nove puteve za samoosnaženje posle svega što se dogodilo. Shvatala sam da se „družim“ sa oblašću koju ne želim da napustim na kraju školske godine.
Rodila se nova ljubav, ali nije potisnula staru ka stranim jezicima. Želja retko priznaje granice, te Jelena nije odlučila da bira između Filološkog fakulteta i Psihologije, izabrala je oba.
-Jedan sam upisala u Beogradu, jedan u Novom Sadu. Studirala sam paralelno, završila osnovne studije, potom stekla zvanje mastera na oba, a ni tu nisam pronikla u sve šo sam želela da otkrijem kroz psihologiju. Studije su mi pomogle da se dodatno zainteresujem za psihologiju ličnosti. Upisala sam doktorske studije i nedavno odbranila doktorsku disertaciju.

Shvatila sam da granice gotovo ne postoje, odnosno ako postoje, volja i želja uvek nađu način da ih savladaju. Razumem koliko može biti teško ukoliko se neko nađe u situaciji sličnoj meni, ali uz dobru organizaciju, uz dan podeljen na segmente ispunjene različitim aktivnostima, sve postaje drugačije i bolje


Tema „Povezanost identiteta, samopoštovanja i osobina ličnosti: pitanje svodljivosti“, donelo je Jeleni Tovarović doktorsku titulu. Koraci u obrazovanju nisu završeni, tek se razvijaju, a uz večnu težnju ka novim saznanjima, uvek ima vremena za dodatne aktivnosti zadovoljstva. Redovno igra bilijar, igra stoni tenis, pliva. Sve to objedinjava važna životna lekcija.
-Shvatila sam da granice gotovo ne postoje, odnosno ako postoje, volja i želja uvek nađu način da ih savladaju. Razumem koliko može biti teško ukoliko se neko nađe u situaciji sličnoj meni, ali uz dobru organizaciju, uz dan podeljen na segmente ispunjene različitim aktivnostima, sve postaje drugačije i bolje. Jaka želja, odlučnost nisu samo početak borbe sa okolnostima, već korak ka pobedi – zaključuje Jelena.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa