11. mart 2021.11. mar 2021.
Zdravo, srećno, zadovoljno dete
INKLUZIVNO PREDŠKOLSKO VASPITANjE I OBRAZOVANjE

Zdravo, srećno, zadovoljno dete

Potpisivanjem Protokola o saradnji između Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i opštine Koceljeva započet je proces izrade Lokalne strategije i akcionog plana za kvalitetno inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje za period 2021-2026. godine u okviru projekta “Podrška reformi sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja” koji se realizuje iz IPA predpristupnih fondova Evropske Unije. Cilj projekta je obezbeđivanje kontinuiteta reformskih promena u predškolskom vaspitanju i obrazovanju razvijanjem njegovog kvaliteta kao sastavnog dela ciklusa celoživotnog učenja.
Nacrt Lokalne strategije i akcionog plana pod nazivom “Zdravo, srećno, zadovoljno dete” našao se i pred članovima opštinskog veća.
–Predškolsko obrazovanje u Koceljevi ima dugu i veoma uspešnu tradiciju.
Posvećenost rukovodstva deci i radu ustanove, kroz koju je većina nas prošla i koja trajno budi lepe trenutke bezbrižnog detinjstva, služi kao primer drugim ustanovama i predstavlja ponos naše opštine- stoji u uvodnoj reči predsednika opštine.
U dokumentu se navodi da se lokalna samouprava zajedno sa Kancelarijom za javna ulaganja Republike Srbije potrudila da obezbedi sredstva neophodna za dogradnju i adaptaciju predškolske ustanove, čime će se poboljšati i onako dobri uslovi, kako za generacije koje dolaze, tako i za njihove roditelje, stručno i drugo osoblje.
–Želim da naša deca imaju srećno, radosno i bezbrižno detinjstvo. Želim da buduće generacije iz predškolske ustanove ponesu samo lepe uspomene i da se sa radošću sećaju svojih prvih utemeljivača znanja- ističe predsednik opštine Dušan Ilinčić.
Opština Koceljeva izdvaja od 80-100 odsto za regresiranje troškova predškolskog vaspitanja i obrazovanja. U prošloj godini od planiranih više od 44,5 miliona dinara realizovano je oko 37,5. U tekućoj godini opredeljena su sredstva u iznosu od preko 48 miliona dinara, a maksimalni iznos koji roditelji plaćaju je petina od ekonomske cene koštanja boravka u predškolskoj ustanovi. Iz lokalnog budžeta do 70 procenata regresiraju se troškovi boravka dece iz brojnih kategorija a evidentno je da ova mera dovodi do ravnomernije zastupljenosti obuhvata dece koja potiču iz porodica u kojima oba roditelja nisu radno angažovana, kao i u onima sa skromnim prihodima. Postoje liste čekanja za upis mališana u vrtić, a prioritet prilikom upisa imaju najmlađi iz društveno osetljivih kategorija.
U radnoj 2020./2021. godini u PU “Poletarac” upisano je ukupno 239 dece, raspoređenih u 17 vaspitnih grupa.
Projekat koji partnerski realizuju nadležno ministarstvo, Centar za interaktivnu pedagogiju i koceljevačka opština ima za cilj da poveća obuhvat cete uzrasta od tri do pet ipo godina kvalitetnim programima predškolskog vaspitanja i obrazovanja.
Vesna Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa