11. mart 2021.11. mar 2021.
Neophodan strpljiv rad
U SEVEROZAPADNOM DELU OPŠTINE BOGATIĆ JOŠ NIJE REŠENO PITANjE SNABDEVANjA GRAĐANA VODOM ZA PIĆE

Neophodan strpljiv rad

Treba sačekati završetak istraživačkog ciklusa i otkloniti sve nedoumice. Šansa u programu “Srbija 2025.”
Sa “novog izvorišta” koje se planira za rešenje problema vodosnabdevanja pet mesnih zajednica ( Crna Bara, Glogovac, Sovljak, Banovo Polje i Salaš Crnobarski ) u opštini Bogatić, sa ukupno oko 6.000 stanovnika i više hiljada krupne stoke u ovom području ( Severozapadni deo ove lokalne samouprave ) neophodno je obezbediti 30 litara u sekundi zdrave pijaće vode.

Problem snabdevanja građana kvalitetnom vodom za piće u ovom delu Mačve datira još od poplava 2014. godine. Po nalazima Zavoda za javno zdravlje Šabac u Crnoj Bari, kraj Drine od uzetih 41 uzorak u domaćinstvima i atarskim česmama u Crnoj Bari i Sovljaku ( analiza na teške metale), gde su uzorci uzeti u 40 domaćinstava, utvrđena je veća koncentracija nitrita od dozvoljene, zbog čega je ova voda zabranjena za piće i pripremanje hrane. U uzorcima vode sa arterskih česmi u Sovljaku i Crnoj Bari pronađeno je prisustvo arsena.

Opština je s ciljem rešavanja problema angažovala stručnjake sa Rudarsko geološkog fakulteta u Beogradu, a njihova prva istraživanja 2018. godine u ataru Crne Bare “Vasin šib”, nisu dala zadovoljavajuće rezultate.

Istraživanje je ponovljeno na drugom lokalitetu ( “Stočna vaga”) u Crnoj Bari, krajem 2018. godine. Ovde je dubina bušotine bila 100 metara. Prvi dobijeni rezultati su pozitivni, tako da je nastavljeno sa daljim neophodnim radovima.

- Po sprovedenom postupku javne nabavke izabran je izvođač radova “Hidrogeocentar” doo Leštane-Beograd, a sredstva za realizaciju ove nabavke obezbedila je opština, budžetom, putem kapitalnih subvencija JKP “Bogatić”. Ukoliko se steknu svi potrebni uslovi organizacione i finansijske prirode, završetak radova na Izradi istražno-eksploatacionog bunara u Crnoj Bari i prateće geološke dokumentacije, mogu se očekivati u narednih 12 meseci. Ako krajnji rezultati istraživanja budu pozitivni bunar se može pustiti u eksploataciju u veoma kratkom roku, kaže Siniša Sević poverenik mesne zajednice Crna Bara.

On dodaje da su sve ovo njihove želje. Potrebno je strpljenje i sačekati završetak istražnog ciklusa, kojim bi bile otklonjene sve nedoumice, zbog pojave gvožđa u nešto većoj koncentraciji od dozvoljene

- Paralelno sa ovim radovima potrebno je pripremiti i projektno-tehničku dokumentaciju za uvezivanje “novog izvorišta” sa postojećim izvorištem u Bogatiću. Naravno, neophodna je i izgradlja vodovodne mreže u pomenutih pet mesnih zajednica, severozapadnog dela ove opštine, naglašava Sević, uz konstataciju da opština sama nije u mogućnosti da finansira ovako kapitalnu investiciju te se velika nada polaže u Program “Srbija 2025.”, koji je predsednik Aleksandar Vučić nedavno promovisao.

- Svako ko je u ovoj materiji zna da je potrebno vreme, proces analiza kvaliteta vode, protoka, uticaja sva četiri godišnja doba. Jako bi bilo neodgovorno ubrzavati i davati izjave da se sve može rešiti preko noći. Takođe ovde politici nema mesta. Najbitnije je zdravlje ljudi i za to treba svi da budemo složni i da nam to bude prioritet prioriteta i težiti rešenju, nezahvalno je reći trajnom ali sigurno na duži period, zaključuje Sević, koji je i odbornik Crne Bare u Skupštini opštine Bogatić.
Nažalost od majskih poplava 2014. godine do danas cisterna sa pijaćom vodom svakodnevno je prisutna u centru Crne Bare. Meštani su se na to navikli, shvatajući da je za konačno rešenje potrebno vreme i dosta rada. Naravno uvek ima i drugačijih mišljenja u smislu da je moglo ranije i drugačije.
Mnogi su se “snašli” na svoj način i svakodnevno kupuju flaširanu vodu. Dosta je i onih koji vodu koriste, bez prethodne analize rizikujući njeno štetno dejstvo po zdravlje.

U svakom slučaju ovako važan problem ne bi trebalo zanemarivati, a rešenje koliko je to moguće brže doneti.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa