11. mart 2021.11. mar 2021.
Preparati prete ravnici
OSVRT

Preparati prete ravnici

Plodna mačvanska zemlja sve više se zagađuje prekomernom upotrebom sredstava za zaštitu bilja( herbicida i insekticida). Često u želji da zaštite svoje useve od štetnog dejstva korova i insekata, ratari nemaju meru. Motika je odavno proterana sa polja, a različite kompanije za proizvodnju sredstava namenjenih zaštiti useva se prosto utrkuju koja će proizvesti efikasnije sredstvo za zaštitu bilja. To onda propagiraju, najčešće putem medijskog sadržaja, da bi određeni preparat brzo ušao u što širu primenu.

Tako je po plodnoj oranici izliveno više hiljada opasne supstance, koja ne uništava samo korov i insekte.

- Mačvanska polja nažalost više ne mirišu onom svežinom i prirodnim mirisom, već je on često neprijatan, pogotovo leti i pri visokim temperaturama. Očito je, analize govore da je i voda sve više zagađena i nije za piće, kaže Dragan Martinović iz Bogatića.

Naravno, za sve to se troše ogromna sredstva, a za posledicu, kao što kaže naš sagovornik ima brzo zagađenje zemljišta i vode. Ne retki su slučajevi pomora većeg broja pčela i ribe. Analize Zavoda za javno zdravlje o neispravnoj vodi za piće dosta toga potvrđuji sa stručnog aspekta.
S druge strane nedavno je kraj Drine u priobalnom delu Badovinaca zabeleženo veće nepropisno odlaganje uginulih životinja ali i drugog smeća.

U opštini Bogatić nastoje da ovaj problem što hitnije reše ali apeluju i na građansku savest. Više tz divljih deponija smeća je ugašeno, a odlaganje smeća prosleđeno na uređenu deponiju u Sremskoj Mitrovici.

Voda je, kažu stručnjaci strateški resurs koji će u budućnosti dobijati na velikom značaju. Otuda i stalni apel da bude više zaštićena.

Sagledavajući ovaj problem sa više aspekata u opštini Bogatić su zaključili da je izgradnja kanalizacione mreže izvor života. S tom devizom građani su svojevremeno i izglasali samodoprinos, kako bi prikupljena sredstva iskoristili baš za pomenutu kapitalnu investiciju.

Otuda je i sasvim logičan zahtev za proširenjem vodovodne mreže, koja za sada postoji samo u Bogatiću, u dužini od oko dva kilometra.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa