11. mart 2021.11. mar 2021.
VATERPOLO: MLADI STOPAMA SENIORA

GENERACIJA ZA NAJVIŠE DOMETE

Ponovo potvrđena dominacija u Srbiji. Padaju rekordi. Najveći rivali u dvocifrenom zaostatku. Gol razlika 51:4. Potencijal za najviše domete i u seniorskoj konkurenciji. Predvodnici mlađih kategorija koji nižu uspehe. Kvantitet i kvalitet
O generaciji šabačkih vaterpolista rođenoj 2008. godine već smo govorili, međutim posle svakog takmičenja o njima se može skrojiti priča, jer osim što apsolutno potvrđuju dominaciju u Srbiji, protiv vršnjaka iz klubova, posebno škola mnogo duže tradicije, oni obaraju i rekorde, prave iskorak dalje čak i kada se čini da dalje, odnosno više i ne može. Uradili su to ponovo, na svom bazenu. Vaterpolo klub „Šabac“ je organizovao finalni turnir Kupa Srbije za ovaj uzrast, naši dečaci su hrabro prihvatili ulogu favorita, a tu hrabrost su potom demonstrirali u bazenu.
Maksimalnim učinkom na polufinalnom turniru preneli su maksimalan broj bodova, ali istu startnu pozciju imao je Novi Beograd, Zemun i Partizan su uvek dobri takmaci, dok je Vojvodina u Srbiji poznata po dobrom radu sa mlađim kategorijama. Ukratko, reč je o rivalima iz značajno većih gradova i samim tim mnogo većim kvantitetom onih koji treniraju. Ipak, kvantitet ne donosi kvalitet sam od sebe.


Uspesi koji slede
U kategoriji do 15 godina (2006. godište) Šapčani igraju na finalnom turniru Kupa u Novom Sadu i cilj je medalja. Veliki uspeh načinili su najmlađi 2009. godište i 2010. Šabac je formirao dve ekipe i obe su se plasirale na finale, a treba naglasiti da je Šabac dva činio sastav dečaka rođenih 2010. i iako najmlađi, uspeli su da se kvalifikuju za narednu rundu. Na kvalifikacijama je nastupao i treći šabački tim, „Sava“, bio je blizu, samo što dva najbolja prolaze.

U prvom kolu baš Novosađani su stali nasparam „delfina“ i rezultat je na kraju bio 15:2. Posle prvog duela, nije bilo mnogo prilike za odmor pred utakmicu sa mladima iz Zemuna. O odnosu snaga najbolje govori rezultat 23:1 i sledilo je poslednje kolo, spremalo se slavlje i Šabac nije želeo da se opusti niti jednog trenutka. Duel dve najbolje ekipe, meč protiv Novog Beograda. Šapčani su pobedili 13:1.
Zbirno, maksimalan učinak tokom celog takmičenja, a na finalu tri trijumfa uz gol razliku 51:4! Do finala su došli uz gol razliku 55:9, što znači da su u šest utakmica izabranici Nemanje Ličanina, uz asistenciju Mandića i Mihailovića postigli 106 golova, a primili 13!
-Ovo je generacija koja dominira u Srbiji od prvog takmičenja kada su imali 11 godina do danas. Najčešće postoje dva ili tri tima u svakoj generaciji koja se bore za titulu, smenjuju se na vrhu. Generacija Partizana rođena 2004. godine je bila dominanta, ali ne na ovakav način. Od prvih kvalifikacija do kraja u Kupu ove sezone postigli smo 270 golova, a primili 20, to su fakti koji govore dovoljno – ističe trener generacije 2008. Nemanja Ličanin.
Rad i disciplina, odnosno uzorno ponašanje na i izvan bazena su najvažnije karakteristike mladih šabačkih vaterpolista koji su imali priliku da prve vaterpolo korake, u najboljem životnom dobu, naprave u odličnim uslovima na Gradskom bazenu.
-Treniramo naporno i oni su taj princip usvojili, ali insistiramo da budu pravi reprezenti kluba i van bazena, da budu dobri đaci, dečaci, kasnije momci na mestu i želimo da sve generacije koje poniknu kod nas budu takve. Insistriamo na timskoj igri, bez oslanjanja na jednog igrača. Ovo su mladi momci koji su naučili da plivaju kod nas, kroz besplatnu obuku, zavoleli su bazen i ostali da treniraju vaterpolo. Imaju potencijal za najviše domete, disciplinu i želju i uz dobar trening, posvećenost i malu dozu sreće većina može ostvariti vredne karijere – dodaje Ličanin.
Generacija 2008. je samo jedan od više talentovanih generacija, naglasio je Ličanin, velika očekivanja su i od 2007, 2006. godišta koje svoje finale ima predstojećeg vikenda, ali i oni mlađi 2009. i 2010. godište.

D. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa