22. septembar 2011.22. sep 2011.
PROIZVODNjA MALINE

KUPCI NAS ZAOBILAZE

Na osnovu podataka Međunarodne organizacije proizvođača malina prošlogodišnja proizvodnja malina u svetu bez Ruske federacije gde ne postoje pouzdani podaci iznosila je 379.000 tona. Srbija je bila na drugom mestu sa proizvedenih 75.000 tona, ili 19,79%, dok je prva bila Poljska sa 80.000 tona
Tokom letnjih meseci u zapadnoj Srbiji odigravala se čitava drama povodom otkupne cene maline. Malinari iz Arilja su najpre tokom jula insistirali na ceni od 126 dinara za kilogram maline, s obzirom da je kvalitet ove godine bio bolji od prošlogodišnjeg. Posle niza pregovora između malinara i hladnjačara, umešalo se i Ministarstvo poljoprivrede nakon čega je postignut dogovor za cenu od 100 dinara. Međutim, taj dogovor važi samo za ariljske malinare. Upravo iz tog razloga nova malinarska bura podigla se i u septembru mesecu kada su proizvođači ovog jagodičastog voća iz drugih mesta blokirali puteve i najavljivali blokadu pruge Beograd ““ Bar. Zahtevali su istu otkupnu cenu kao i u ariljskoj opštini. Sva ova dešavanja navode na razmišljanje i analizu trenutnog stanja proizvodnje maline, kao jednog od bitnijih izvoznih artikala.
Na teritoriji opština /Šabac, Koceljeva, Bogatić, Vladimirci i Obrenovac/ pod malinom je oko 1.000 hektara. Svakodnevne tropske temperature kao što su bile ovog leta nisu išle na ruku proizvođačima maline.
Najviše zasada maline ima u Lipolistu, a polako se šire i u Bogatiću. Najzastupljenije su sorte Vilamet, Miker i nešto malo Tulamena.
- Ovogodišnji prinosi su nešto manji upravo zbog visokih temperatura. U zasadima koji imaju zalivne sisteme kap po kap i gde se primenjuje puna agrotehnika prinosi su se kretali od 8 do 10 tona po hektaru. Malinari sa šabačkog područja ostvarili su cenu za koju se proizvođači iz drugih krajeva još uvek bore, navodi dipl. ing. Milorad Jocković viši stručni saradnik za voćarstvo iz šabačke ,,Poljoprivredne savetodavne i stručne službe“.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa