18. mart 2021.18. mar 2021.
Samo zajedno možemo do rešenja
Nov protest građana povodom aerozagađenja i reakcije

Samo zajedno možemo do rešenja

Neispunjenje zahteva nagnalo Mame Šapca da ponovo organizuju protest kako bi skrenule pažnju na problem zagađenja vazduha i gradu. “Problem aerozagađenja koji traje već pet decenija, ne može biti rešen za pet dana” navodi se u saopštenju gradonačelnika Šapca. “Sva prekoračenja dozvoljenih vrednosti aerozagađujućih materija (specifične zagađujuće materije) se odmah prosleđuju nadležnim inspekcijskim organima, kao i naručiocu ispitivanja” kaže direktor Zavoda za javno zdravlje Šabac
Povod za novu protestnu šetnju zabrinutih građana proteklog četvrtka povodom zagađenja vazduha, od zgrade GU do Istočne industrijske zone, kako navode organizatorke (Mame Šapca), bilo je neispunjenje predloga od pre mesec dana kada su se obratile čelnicima grada i u pisanoj formi svoje zahteve istakle na vratima lokalne samouprave. Nakon otvorenog pisma gradonačelniku Šapca usledio je i susret u kabinetu kada se razgovaralo o narednim koracima i mogućnostima rešavanja problema.
-Bile smo na sastanku sa gradonačelnikom koji je javno obećao formiranje radne grupe protiv zagađenja vazduha, ali to nije ispunjeno, iako to nismo ni tražile, već samo da se odmah ispune naši zahtevi i da se građani obaveštavaju o prekomernom zagađenju vazduha. Tokom susreta sa gradonačelnikom predale smo i dokumenta koja ukazuju na brisanje podataka o prekoračenju graničnih vrednosti fluorovodonika za sve prethodne godine sa sajta Zavoda za javno zdravlje Šabac. Zahtevamo da se utvrdi odgovornost za brisanje tih podataka, po čijem je nalogu to rađeno i da se to adekvatno sankcioniše - rekla je Sonja Nikolov.



Zbog trenutne epidemiološke situacije, odobreno je okupljanje samo pet osoba, ali su podršku protestnoj šetnji pružili i drugi građani.

-Nama je ideja bila da poštujemo „pravila igre“, za razliku od nadležnih koji izgleda nisu toliko raspoloženi za to. Nadamo se da grešimo, ali dosadašnje iskustvo nam pokazuje da se obećanja nisu ispunjena. Želele smo da napravimo jedan veliki protest na kom bi svi građani imali priliku da iskažu svoje nezadovoljstvo koje je ogromno. Ljudi su opravdano besni i zabrinuti. Zbog epidemiološke situacije nam je ograničen broj ljudi, te nismo pozivale ljude da se okupe. Ideja je da na nas pet prošeta i skrene pažnju javnosti i sugrađana na ovaj veliki problem - naglasila je Bojana Bajac i podvukla da je suština da nadležni rade svoj posao.



Otvoreno pismo gradonačelnika
Na protesnu šetnju gradonačelnik Šapca dr. Aleksandar Pajić je reagovao saopštenjem.
-Problem aerozagađenja koji traje već pet decenija, ne može biti rešen za pet dana. Pored moje velike želje, ozbiljnog rada i mnogo problema sa kojima sam se susreo, preduzeli smo sledeće:
-Objavili smo javnu nabavku za monitoring kvaliteta vazduha u našem gradu u iznosu od preko 4,5 miliona dinara, koje će Grad iz budžeta obezbediti za praćenje zagađenja vazduha;
-,,Eliksir Zorka” kao naručilac praćenja emisije fluorovodonika (HF) u vazduhu saglasan je da Zavod za javno zdravlje u Šapcu u buduće zvanično objavljuje podatke o količini ovog jedinjenja u našem gradu;
-Sa predstavnicima Saveta za ekologiju i zelenu ekonomiju grada Šapca razgovarali smo o predlozima koji će, pored ostalog, dovesti do smanjenja i sprečavanja čestičnog zagađenja vazduha u Šapcu;

-Sa inspekcijom za zaštitu životne sredine započeli smo ispitivanje javnog mnjenja putem ankete na osnovu koje će se prikupiti veoma značajni podaci, a na osnovu kojih će se dati predlozi za smanjenje čestičnog zagađenja na teritoriji grada Šapca;
-Sa direktorom Zavoda za javno zdravlje u Šapcu dogovorili smo se o ažurnosti objavljenih podataka o kvalitetu vazduha, održavanju mernih stanica kao i o budućim ulaganjima u kvalitet i poboljšanje uređaja za merenje zagađenja vazduha;
-Od januara ove godine, smanjili smo cenu priključka na gas za 30% za individualna ložišta što će smanjiti i zagađenje vazduha jer će se domaćinstva umesto na ugalj, grejati na gas;
-Od samog dolaska na vlast, postavili smo mobilnu automatsku stanicu za kontrolu kvaliteta vazduha na centralnom gradskom trgu koja meri i PM čestice.

Kao što vidite, svakodnevno sam se bavio temom aerozagađenja na ozbiljan i studiozan način. Grad Šabac se neće zaustaviti na tome. Nastavićemo pregovore sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, Agencijom za zaštitu životne sredine, inspekcijama, nezavisnim institucijama, privrednicima. Smatram da nije potrebno na bilo koji način tražiti mogućnost medijskog eksponiranja kako biste sebe stavili u prvi plan. I na prvom sastanku, iz najbolje namere, pozvao sam ,,Mame Šapčanke” da budu deo tima koji će ozbiljno raditi na rešavanju problema aerozagađenja na teritoriji našeg grada. Zamolio bih vas da budete deo rešenja, a ne širenja problema! Najbolja namera mi je da se sa širokim frontom podrške izborimo za čist vazduh u narednom periodu.

Molim sve sugrađane da budu strpljivi jer su za rešavanje ovog višedecenijskog problema potrebni vreme i volja, a mi imamo jaku volju da se izborimo za čist vazduh za sve naše sugrađane, stoji u saopštenju gradonačelnika Pajića.

Zavod obaveštava inspekcije o zagađenju
Kada dođe do prekoračenja štetnih materija u vazduhu Zavod za javno zdravlje Šabac obaveštava nadležne inspekcijske organe, čija je obaveza da nalažu mere iz delokruga svoje nadležnosti. Pored toga obaveštava se i naručilac ispitivanja.
-U okviru stalnog unapređenja informisanja građana o kvalitetu vazduha, uveli smo i nedeljno izveštavanje putem zvaničnih naloga na društvenim mrežama i putem našeg internet sajta, navodi dr Branko Vujković.


Odgovor Zavoda
Na aktuelne dileme odgovorio je i diretktor Zavoda za javno zdravlje Šabac dr Branko Vujković. Objašnjava da se nakon uzorkovanja, računanja koncentracija štetnih materija i tumačenja rezultata sva prekoračenja graničnih vrednosti prosleđuju nadležnim inspekcijama.

-Nakon uzorkovanja aerozagađujućih materija, rade se laboratorijska ispitivanja koja uključuju niz akreditovanih laboratorijskih metoda, na osnovu kojih se izračunavaju koncentracije aerozagađujućih materija. Tumačenja dobijenih rezultata se vrše na osnovu zakonske regulative (Uredbe o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha, Sl.glasnik RS br 11/10, 75/10, 63/13) koja kao granične vrednosti daje prosečne 24-časovne koncentracije. Sva prekoračenja dozvoljenih vrednosti aerozagađujućih materija (specifične zagađujuće materije) se odmah prosleđuju nadležnim inspekcijskim organima, kao i naručiocu ispitivanja, kaže dr Vujković.



Kada se radi o čuvanju rezultata direktor ZZJZ navodi da se svi rezultati ispitivanja čuvaju na serveru Zavoda, u skladu njihovim procedurama, uz maksimalno obezbeđenje podataka. Na sajtu ustanove se mogu naći najaktuelniji podaci u vezi monitoringa kvaliteta vazduha, kao i sve aktuelnosti u radu ZZJZ.
Dr Vujković navodi da bi unapređenje monitoringa u Šapcu išlo ka nabavci opreme koja bi parametre kvaliteta vazduha vršila u što realnijem vremenu. To bi vodilo ka ažurnijim preporukama za zaštitu zdravlja građana od zagađenja vazduha.

Građani problem mogu da prijave inspekcijama
Pitali smo direktora Zavoda za javno zdravlje kako građani da reaguju kada vide da je došlo do prekoračenja dozvoljenih vrednosti štetnih elemenata u vazduhu kojim institucijama mogu da se obrate.
-Kada građani vide informaciju o pokazateljima kvaliteta vazduha koji odstupaju od graničnih vrednosti, naša ustanova je već obavestila nadležne organe. Naravno, građani uvek mogu prijaviti sumnju na akcidentalna zagađenja nadležnim gradskim i republičkim inspektorima za zaštitu životne sredine, kaže dr Vujković.


-Zavod za javno zdravlje Šabac raspolaže sa 12 poluautomatskih mernih stanica i jednim manuelnim uzorkivačem za uzorkovanje PM 10 i PM 2.5 čestica. Unapređenje monitoringa na području Grada Šapca bi išlo u smeru nabavke sekvencijalnog uzorkivača za uzorkovanje PM 10 i PM 2.5 čestica, kao i automatske merne stanice. Automatska merna stanica bi omogućila vršenje merenja paramerara kvaliteta vazduha u što realnijem vremenu, na osnovu kojih se određuje indeks kvaliteta vazduha. Da bi ova merenja bila što pouzdanija, potrebna je nabavka visokosofisticirane i skupe opreme, i u tom poslu neophodna nam je pomoć šire društvene zajednice. Indeks kvaliteta vazduha može građanima da pruži orjentacionu informaciju o trenutnom kvalitetu vazduha, i to je ono što građane najviše interesuje. Zavod za javno zdravlje Šabac svakako planira da izađe sa predlogom unapređenja monitoringa kvaliteta vazduha na teritoriji Grada Šapca, koji bi obuhvatio pored investicije u neophodnu opremu i bolje razumevanje rezultata ispitivanja pomoću adekvatnih softverskih aplikacija. Bolji monitoring će omogućiti davanje ažurnijih preporuka za zaštitu zdravlja građana od zagađenja vazduha. kaže dr Vujković.
M.Ž./M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa