18. mart 2021.18. mar 2021.
Foto: ŠPU

Foto: ŠPU

Škola primenjenih umetnosti u Studentskom kulturnom centru

Afirmacija mladih

Studentski kulturni centar u Beogradu prepoznaje kvalitet rada sekcije Škole primenjenih umetnosti i daje mogućnost da učenici svoje radove prikažu široj publici. Izložba svedoči o izuzetnom pedagoškom radu i posvećenosti profesora, ali i ljubavi učenika prema fotografiji
Na devetoj izložbi sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku Škole primenjene umetnosti Šabac, pod nazivom INTRO, u Srećnoj galeriji Studentskog kulturnog centra u Beogradu, do 25. marta, izlagaće talentovani mladi autori, za koje se i prethodnih godina navodilo „da im po talentu i uspelim radovima u domenu fotografije u Srbiji nema ravnih vršnjaka“. Ovogodišnja postavka je nastavak uspešne saradnje ŠPU i Studentskog kulturnog centra u afirmaciji mladih stvaralaca.

Polaznici sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku u Školi primenjenih umetnosti u Šapcu, iz godine u godinu osvajaju nagrade na međunarodnim i republičkim izložbama i smotrama


-Učenici Škole primenjenih umetnosti u Šapcu, koji su pokazanim rezultatima u domenu fotografije privilegovani da budu polaznici sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku škole, u svom profilisanom nastavnom programu, ulaze u magični i zavodljivi svet fotografije savladavajući kako osnove tako i tajne fotografije i fotografskih tehnika i, kroz rad u sekciji, istražujući kreativne mogućnosti ovog medija. Polaznici sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku u Školi primenjenih umetnosti u Šapcu, iz godine u godinu osvajaju nagrade na međunarodnim i republičkim izložbama i smotrama, a za izuzetno postavljen pedagoški koncept sekcije zaslužni su profesor Mihailo Simović i direktorica škole Nevenka Đokić – ističe urednik srećne galerije Miki Pješčić.

Na radovima 15 mladih autora zabeleženi su delići svakodnevice sagledani iz nekog drugačijeg ugla; fragmenti okruženja; nesvakidašnji momenti sa putovanja; ali i refleksije emotivnih stanja i imaginarnih svetova. Poseban segment na njihovim radovima zauzima portret, kao najčešći i najekspresivniji motiv.
-Drago mi je što naša škola ponovo izlaže u Studentskom kulturnom centru u Beogradu, jer volim tu izložbu i radujem se što sam deo toga. Ovo je treći put da se moje fototografije nalaze u Srećnoj galeriji SKC-a. Svake godine jedva čekam taj događaj i sa sigurnošću mogu reći da je to jedan od najlepših događaja za mene. Svima bih predložila da se oprobaju u oblasti fotografije i da učestvuju u radu ove sekcije, koju veoma stručno i posvećeno vodi profesor Mihailo Simović. Nažalost ove godine nećemo biti u mogućnosti da prisustvujemo otvaranju izložbe, zbog nepovoljne epidemiološke situacije – kaže učenica ŠPU Ksenija Opanković.
-Čast mi je i zadovoljstvo što po prvi put izlažem svoje fotografije. Žao mi je što moji drugari i ja nećemo prisustvovati otvaranju izložbe zbog trenutno loše epidemiološke situacije. Svi naši radovi nastali su na časovima sekcije u školi. Naša sekcija ima dugu tradiciju, a osvajali smo i dosta nagrada na međunarodnim i republičkim takmičenjima. Sve to moje drugare i mene podstiče da uz našeg profesora i dalje vredno učimo, radimo i pravimo prelepe fotografije – dodaje učenica Ksenija Jevtić.


Rad sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku u Školi primenjenih umetnosti Šabac određen je godišnjim programom rada škole, ali i četvorogodišnjim ciklusom školovanja. Profesori predano rade sa talentovanim učenicima kako bi na najbolji način iskazali svoj umetnički potencijal.
-Časovi sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku učenicima omogućavaju da nauče osnovne tenike fotografisanja i upotrebe fotografske opreme, kao i elemente kompozicije. Boreći se sa svetlosnim uslovima, limitirani prostornim i vremenskim okvirima, polaznici sekcije za fotorafiju iznova iznalaze inspiraciju u motivima iz svog okruženja, dokumentujući na svojim radovima kontinuum promene. Problem prevođenja trodimenzionalnih oblika u dvodimenzionalni format, posebno je izražen u mediju fotografije, koja u svojoj osnovi ima tendenciju stapanja planova u jednu ravan. Izabrati ugao iz kog se na najjasniji način sagledava motiv koji se fotografiše, sačuvati iluziju treće dimenzije, i istovremeno napraviti autentičan kadar koji ispunjava estetske kriterijume, predstavlja poseban izazov – pojasnio je mentor sekcije Mihailo Simović.

Sve dosadašnje izložbe polaznika ove sekcije predstavljale su radove visokog stepena kvaliteta kao primeri uspelog rada vrhunskog kvaliteta dodaje direktorka Škole primenjenih umetnosti Nevenka Đokić.

Autori izloženih fotografija su: Isidora Novaković, Anđela Jerković, Dušan Stanojlović, Ksenija Opanković, Simona Opanković, Ksenija Jevtić, Boris Čekić, Nikola Maksimović, Ksenija Dimitrić, Anamarija Fejzić, Nikola Babić, Dejana Šobić, Anđelija Vasić, Anđela Mihailović i Matija Borojević.


-Ova izložba govori o izuzetnom pedagoškom radu i posvećenosti profesora Mihaila Simovića, ali i ogromnoj ljubavi naših učenika prema mediju fotografija, kao jedinstvenom načinu sagledavanja sveta oko sebe i u sebi o čemu govori i ovogodišnja izložba pod nazivom INTRO. To je svojevsrtan čin introspekcije, ali i posmatranja okruženja, pejzaža, gradova i ljudi. Posebno mi je drago što već devet godina zaredom Studentski kulturni centar u Beogradu prepoznaje kvalitet rada naše sekcije i otvara mogućnost da naši učenici svoje radove prikažu široj publici.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa