18. mart 2021.18. mar 2021.
1 kg (kilogram) = 1000 g (grama) 1 l (litar) = 1000 ml (mililitara)

1 kg (kilogram) = 1000 g (grama) 1 l (litar) = 1000 ml (mililitara)

Korisni saveti za korisnike sredstava za zaštitu bilja (SZB)

Hemijski tretman treba da bude samo jedna od mera zaštite

Pre nego što se odlučite za upotrbu nekog hemijskog sredstva na gajenoj biljci, potrebno je da primenjujete integralni koncept zaštite bilja, tj. hemijski tretman treba da bude jedna mera u sveobuhvatnom sisteemu zaštite bilja, a koji podrazumeva agrotehničke mere i mere biološke zaštite.
Redosled mešanja različitih tipova formulacija pesticida i folijarnih đubriva:
Prilikom zaštite gajenih kultura često postoji potreba za mešanjem više sredstava za zaštitu bilja, jer kod nekih kultura javlja se potreba za suzbijanjem više štetočina ili oboljenja istovremeno. Prilikom primene kombinacije preparata, moraju se poštovati preporuke proizvođača, jer pogrešno mešanje preparata dovodi najčešće do smanjenja efikasnosti, a često nepoštovanje uputstva za primenu dovodi i do fitotoksičnog delovanja primenjenih sredstava na gajenu biljku.
Ukoliko nismo sigurni u kompatibilnost sredstava možemo i sami ispitati mogućnost mešanja pesticida. Kompatibilnost je pojava kada se dva i više sredstava mogu mešati radi istovremene primene, a da se ne ispolje nikakve štetne posledice na gajenu biljku. Ako postoji bilo kakva sumnja u nemogućnost mešanja sredstava za zaštitu bilja ne treba ih mešati već ih koristiti odvojeno.
Nikako ne smemo mešati sredstva za zaštitu bilja jedno sa drugim, pa ih onda dodavati u prskalicu. Kod mešanja sredstava za zaštitu bilja potrebno je voditi računa o redosledu mešanja. Treba imati uvidu da se prilikom mešanja pesticida može narušiti ravnoteža formulacija, jer se u isto vreme u istoj količini vode ili na istoj jedinici površine može naći dva ili tri puta više emulgatora, rastvarača, stabilizatora i drugih pomoćnih supstanci koje sadrži pesticid što je rizično za gajenu biljku.
Poštovani poljoprivredni proizvođači, pre nego što se odlučite da kombinujete više preparata obavezno pročitajte upustvo koje se nalazi uz preparat, a sadrži informacije o mogućnostima mešanja.
Pripremanje smeše, više različitih oblika formulacija, vrši se po sledećem redosledu:
- U manjoj količini vode (u posudi manje zapremine) dobro se izmešaju kvašljivi praškovi - WP ili vododisperzibilne granule - WG i nakon toga se dodaju u prskalicu, prethodno napunjenu do 1/3 vodom, uz stalno mešanje.
- Zatim se u prskalicu dodaju koncentrovane suspenzije - SC, takođe prethodno pripremljene u manjoj količini vode i mešaju se zajedno.
- Potom se dodaju koncentrati za emulziju - EC, uz neprekidno mešanje.
- Za njima se dodaju pesticidi formulisani kao koncentrovani rastvori - SL.
- Folijarna hraniva se dodaju na kraju.
- Dopuniti rezervoar potrebnom količinom vode.
Poželjno je pripremljeni rastvor pesticida potrošiti u što kraćem vremenskom periodu, pridržavajući se svih propisa.
Ako se upotrebljava voda koja je baznog karaktera onda se folijarna hraniva dodaju na početku, dok se svi ostali tipovi formulacija dodaju po gore navedenom redosledu.
PRIMER:
(jedna od kombinacija
kod zaštite jabuke)
MANKOGAL 80 (WP) + PEHAR (SC) + HARPUN (EC) + FOLIGAL SUPER (folijarno đubrivo)
Primer 1. Ako u uputstvu piše da se sredstvo primenjuje u koncentraciji od 0,1%, a mi treba da istretiramo usev sa 10 litara vode. U tom slučaju treba da u prskalicu sa 10 litara vode sipamo 10 mililitara (ml) ili grama (g) sredstva.
Primer 2. Ako u uputstvu piše da se sredstvo primenjuje u koncentraciji od 0,25%, a mi treba da istretiramo usev sa 50 litara vode. U tom slučaju treba da u prskalicu sa 50 litara vode sipamo 125 mililitara (ml) ili grama (g) sredstva.
PSSS ŠABAC, Slavica Maksimović dipl.inž. zaštite bilja

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa