18. mart 2021.18. mar 2021.
Odgovorno ponašanje, jedini lek
VSI „Šabac“ u aktivnom nadzoru Afričke kuge svinja

Odgovorno ponašanje, jedini lek

Poslednji slučaj zabeležen u okolini Kruševca. Nadležni tvrde da se protiv širenja pošasti može boriti samo odgovornim ponašanjem: lečenja nema, a vakcina ne postoji. Ukoliko stigne do naših krajeva,
šteta bi bila ogromna
Pojava zarazne bolesti svinja -Afričke kuge u centru Srbije izazvala je zabrinutist među mačvanskim proizvođačima stoke. Virus se prenosi direktnim ili indirektnim kontaktom sa životinje na životinju i izuzetno je otporan u spoljašnjoj sredini. Ljudi ne mogu da obole, ali mogu da prenesu virus. Poslednji slučaj je zabeležen u okolini Kruševca, a nadležni tvrde da se protiv širenja pošasti može boriti samo odgovornim ponašanjem: lečenja nema, a vakcina ne postoji. Ukoliko stigne do naših krajeva, šteta bi bila ogromna.

U skladu sa parametrima na terenu zavise i predložene mere za suzbijanje aktivnih zaraza, dok uspešno odolevanje istoj zavisi od saradnje i poštovanja svih činilaca: proizvođača, organa lokalne samouprave, isnpekcija i instituta


-Ovo je svinjarski kraj. Postoje sela koja u svakom trenutku imaju po 50.000 svinja u oborima, kao što je slučaj sa Badovincima. Samo ovaj podatak je dovoljan da zaključimo kolika bi šteta bila da zaraza stigne u naše krajeve- ističe Slobodan Maksimović dr vet. med. spec. epizootiologije, šef sektora za zdravstvenu zaštitu životinja Veterinarskog specijalističkog instituta “Šabac”.

VSI “Šabac” pouzdan partner u borbi protiv zaraze
Praćenje kretanja i dijagnostikovanje zaraznih bolesti je primarni zadatak veterinarskih instituta. U skladu sa parametrima na terenu zavise i predložene mere za suzbijanje aktivnih zaraza, dok uspešno odolevanje istoj zavisi od saradnje i poštovanja svih činilaca: proizvođača, organa lokalne samouprave, isnpekcija i instituta.

Slobodan Maksimović


-Svi imaju svoju ulogu u sprečavanju širenja zaraze. Od samih vlasnika gazdinstava, preko lovaca do instituta. U slučaju sumnje na ovu bolest, vlasnik obolele životinje je u obavezi da u toku 24 časa slučaj prijavi lokalnom veterinaru, a on je u obavezi da to prijavi nama i inspekciji. Onda izlazimo na teren, radimo patološku dijagnostiku, uzimamo uzorke za pregled, odnosno molekularnu dijagnostiku, ili popularnije PCR testiranje. Ukoliko je nalaz pozitivan, stupaju ostale mere na snagu- objašnjava proceduru Maksimović.
Ukoliko se potvrdi prisustvo virusa afričke kuge kod jedne svinje, eutanaziraju se sve svinje na farmi. Drugog rešenja u tom slučaju nema.

Institut u Šapcu je od Vlade Republike Srbije dobio vrednu donaciju u vidu najsavremenije opreme


Efikasnije uzorkovanje uz vrednu donaciju
Laboratorija za molekularnu dijagnostiku kojom raspolaže VSI “Šabac” pokazala se kao jednom od najbitnijih karika u otkrivanju i suzbijanju sveprisutnog virusa Covid-19. Grubom procenom ovde je u proteklih godinu dana testirano oko 45.000 uzoraka. Zahvaljujući požrtvovanosti i pararlelnom radu na suzbijuanju pandemije sa svim ostalim redovnim aktivnostima, Institut u Šapcu je od Vlade Republike Srbije dobio vrednu donaciju u vidu najsavremenije opreme. To im je skoro dupliralo mogućnosti, a ovaj podatak je od izuzenog značaja jer se ista tehnologija koristi i za otkrivanje virusa Afričke kuge kod svinja.

Nikola Milutinović


-PCR dijagnostiku smo radili uporedo sa tekućim poslovima. Mogućnost brze i tačne dijagnostike znatno je doprinela poboljšanju epidemiološke slike u našem gradu. Kao i svi ostali instituti i mi smo taj deo posla obavljali besplatno. Međutim,odlukom Vlade RS pre par meseci smo dobili najsavremeniju opremu za molekularnu laboratoriju. Udvostručili smo kapacitete, tako da uspešno izlazimo u susret svim potrebama u Okrugu u ovom smislu- ističe dr vet. med. Nikola Milutinović, direktor VSI „Šabac“ i dodaje:
-Ova oprema nam je od izuzetnog značaja, jer, pored rada u Covid sistemu mi smo već godinu i po dana u aktivnom nadzoru nad afričkom kugom svinja. Veterinari obilaze dvorišta domaćina četiri puta u toku godine, i svaki put, ukoliko otkriju bilo kakvu smnjivu pojavu uzimaju uzorak za analizu.

Zoohigijenske mere su najvažnije
Kao što smo u više navrata napomenuli za ovu bolest vakcine ni leka nema. Zoohigijenske mere na farmama su najvažnije. Pojavu bilo kakvih sumnjivih simptoma kod svinja poput neješnosti, temperature, modrih i tačkastih pojava na koži, treba odmah prijaviti veterinaru.

T.T.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa