18. mart 2021.18. mar 2021.
Karcinom u početnoj fazi je izlečiv
20 . MART – NACIONALNI DAN BORBE PROTIV RAKA DOJKE

Karcinom u početnoj fazi je izlečiv

Kako pacijent prolazi kroz različite faze lečenja, potrebna je psihološka podrška. Pacijentkinje bi trebalo da obave razgovor sa svakim članom tima o specifičnosti svake faze lečenja. Da bi se što bolje pripremile za lečenje, savetuje se upućivanje pacijentkinja u psihološko savetovalište. Od neizmerne je važnosti da članovi porodice obave razgovor sa onkolozima, s obzirom na to da je podrška porodice i okoline neprocenjiva
Karcinom dojke najčešći je malignitet u ženskoj populaciji i to je tema o kojoj moramo često da razgovaramo. Saznanje da boluje od raka dojke, veliki je šok za svaku pacijentkinju. Ipak, važno je istaći da od stadijuma zavisi uspešnost izlečenja. Karcinom u početnoj fazi, izlečiv je u sto odsto slučajeva, dok u četvrtoj, poslednjoj fazi, procenat izlečenja je 22 odsto. Zato stalno apelujemo da se pacijentkinje redovno javljaju na preventivne preglede – kaže asistent dr Marko Buta, onkohirurg Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Prognoza o tome kolike su šanse da se bolest vrati zavisi od inicijalne veličine i karakteristika tumora i statusa limfnih čvorova. Petogodišnje preživljavanje raka dojke u stadijumu 0 i 1 je sto odsto, a u stadijumu 4 je 22 odsto. Važno je da pacijenti dolaze na zakazane kontrole, jer će teško sami prepoznati da se bolest vratila. Najveća šansa da se rak dojke vrati je u prvih pet godina od trenutka postavljanja dijagnoze.


U Srbiji se 20. mart obeležava kao Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Ova bolest pogađa žene kako u razvijenim, tako i u siromašnim zemljama. Najveći broj umrlih od raka dojke javlja se u zemljama u razvoju i to zbog kasnog otkrivanja. Razlog za to je, uglavnom, nedostatak svesti među ženama o potrebi redovnih pregleda. A kada se dijagnoza postavi, kako ističe dr Marko Buta, pristup svakom pacijentu mora biti individualan, a odluku o lečenju donosi pacijentkinja na osnovu predloga konzilijuma.
– Lečenje onkoloških pacijenata je timski rad. Rak dojke leči se kombinacijom različitih modaliteta lečenja kao što su hirurgija, hemioterapija, radioterapija, hormonska terapija, target terapija i imunoterapija. Na osnovu sagledavanja kompletne dijagnostike, konzilijum predlaže tip onkološkog lečenja oslanjajući se na važeće nacionalne i svetske vodiče za lečenje raka dojke. Pacijent je u centru multidisciplinarnog tima i svakako ima poslednju reč pri odabiru terapije – naglašava dr Buta.

Prvi korak u lečenju pacijentkinja je biopsija. Reč je o hirurško – radiološkoj proceduri koja se obavlja pod lokalnom anestezijom, najčešće pod kontrolom ultrazvuka. Prosedura može biti neprijatna, i načelno nije bolna. Pre biopsije, potrebno je da pacijent lekaru donese tražene analize hemostaze, odnosno vreme krvarenja. Nakon biopsije može se javiti crvenilo, otok i hematom koji će se spontano povući nakon nekoliko dana.


Uspešnost izlečenja zavisi od stadijuma karcinoma. A određivanje stadijuma bolesti lekarima služi da sagledaju u kojoj meri se rak dojke proširio po telu. Kako dr Marko Buta objašnjava, postoje 0, 1, 2, 3, 4 stadijum, pri čemu niži brojevi pokazuju da se rak dojke manje proširio, dok poslednji stadijum ima najlošiju prognozu. Značaj određivanja stadijuma bolesti utiče na pravilan odabir odgovarajuće terapije za pacijente. A veliku važnost ima i podrška porodice obolele.

Doktor Marko Buta je asistent i doktor medicinskih nauka na Medicinskom fakultetu u Beogradu, šef Odseka za endokrinu hirurgiju i hirurgiju glave i vrata na klinici za onkološku hirurgiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije. Usavršavao se u Nemačkoj, Japanu, a učestvovao je kao autor i koautor brojnih stručnih publikacija. U Opštoj bolnici „Laza K. Lazarević“ je edukator i konsultant.


– Kako pacijent prolazi kroz različite faze lečenja, potrebna je psihološka podrška. Pacijentkinje bi trebalo da obave razgovor sa svakim članom tima o specifičnosti svake faze lečenja. Da bi se što bolje pripremile za lečenje, savetuje se upućivanje pacijentkinja u psihološko savetovalište. Od neizmerne je važnosti da članovi porodice obave razgovor sa onkolozima, s obzirom na to da je podrška porodice i okoline neprocenjiva – naglašava doktor.

Uspešnost izlečenja zavisi od stadijuma karcinoma. A određivanje stadijuma bolesti lekarima služi da sagledaju u kojoj meri se rak dojke proširio po telu. Kako dr Marko Buta objašnjava, postoje 0, 1, 2, 3, 4 stadijum, pri čemu niži brojevi pokazuju da se rak dojke manje proširio, dok poslednji stadijum ima najlošiju prognozu
OB Šabac

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa