18. mart 2021.18. mar 2021.
Izgradnja kanalizaCIone mreže u Srbiji
Prva sednica Saveta Mačvanskog upravnog OKRUGA u ovoj godini

Izgradnja kanalizaCIone mreže u Srbiji

„Realizacijom Projekta koji je započelo resorno ministarstvo uz pomoć Vlade Republike Srbije u velikoj meri će se poboljšati kvalitet života svih naših građana i očuvati i unaprediti čovekova životna i radna sredina“ istakao je ovom prilikomnačelnik MUO, Vladan Krasavac
U skladu sa zakonskom regulativom koja propisuje obavezu održavanje sednica saveta Upravnog okruga, u petak 12.marta, održana je u Malom Zvorniku prva sednica Saveta Mačvanskog upravnog okruga u ovoj godini. Tema sednice: “Projekat čista Srbija, izgradnja kanalizacione mreže u Srbiji“, dok je izvestilac bio dr Dragan Jeremić, savetnik Ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, sa saradnicima.

ZAKLjUČCI SA SEDNICE SAVETA
Sednica Saveta Mačvanskog upravnog okruga postigla je cilj i svrhu održavanja, jer su predstavnici lokalnih samouprava upoznati sa tokom realizacije Projekta čista Srbija, izgradnja kanalizacione mreže u Srbiji.
Obavezuju se lokalne samouprave da u što kraćem roku ažuriraju dokumentaciju neophodnu za realizaciju Projekta.


Sednici su prisustvovali: Vladan Krasavac, načelnik Mačvanskog upravnog okruga, dr Dragan Jeremić, savetnik Ministra građevinarstva saobraćaja i infrastrukture, sa saradnicima, Aleksandar Vojvodić, predstavnik Kompanije CRBC, Zoran Jevtić, predsednik Opštine Mali Zvornik, Dušan Ilinčić, predsednik Opštine Koceljeva, Milan Jovanović, predsednik Opštine Ljubovija, Blaža Knežević, zamenik gradonačelnika Šapca, Milorad Milinković, pomoćnik predsednika Opštine Vladimirci, Milorad Simić, načelnik opštinske uprave Krupanj i Matija Milovanović, pomoćnik predsednika Opštine Bogatić. U radu Saveta učestvovali su i zaposleni iz lokalnih samouprava i javnih preduzeća, koji su neposredno angažovani na Projektu čista Srbija, izgradnja kanalizacione mreže u Srbiji, bez prava odlučivanja.

Cilj je da se do 2025. godine reši problem otpadnih voda. Projektom je obuhvaćeno 65 gradova i opština na teritoriji Republike Srbije, a njegovom realizacijom dobiće se 5.000 kilometara kanalizacione mreže


-Realizacijom Projekta koji je započelo resorno ministarstvo uz pomoć Vlade Republike Srbije u velikoj meri će se poboljšati kvalitet života svih naših građana i očuvati i unaprediti čovekova životna i radna sredina- istakao je ovom prilikom načelnik MUO, Vladan Krasavac i dodao:
-Tema je u tesnoj povezanosti sa obavezom Vlade Republike Srbije propisanom Poglavljem 27 koje je posvećeno ekologiji. Iz tog razloga planirano je značajno ulaganje u ovu oblast. Detalje vezane za Projekat prisutnima će predstaviti savetnik, dr Dragan Jeremić.

Kada je u pitanju grad Šabac, planirana je izgradnja 106 kilometara kanalizacione mreže. Potrebno je do kraja maja meseca rešiti pitanje lokacije za postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Značajan deo potrebne dokumentacije je već pripremljen i u narednom periodu neophodno je upotpuniti dokumenatciju


U ime domaćina, Opštine Mali Zvornik i u svoje ime izvestioca dr Dragana Jeremića, sa saradnicima,Vladana Krasavca, načelnika Mačvanskog upravnog okruga i sve prisutne učesnike sednice, pozdravio je predsednik Opštine Zoran Jevtić. On je naveo da je tema od izuzetno značajna za Mačvanski upravni okrug i našu državu u celini. Kada je u pitanju ovaj deo Republike, realizacijom Projekta postiže se očuvanje reke Drine od zagađenja otpadnim vodama, jer se izgradnjom kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda sprečava njihovo oticanje u reku Drinu u svim lokalnim samoupravma koje se nalaze u njenom priobalju.
Dr Dragan Jeremić, savetnik Ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, je konstatovao da ovom značajnom sastanku prisustvuju predstavnici grada Šapca i opština Ljubovija, Krupanj, Bogatić, Vladimirci, Koceljeva i Mali Zvornik. Grad Loznica je takođe obuhvaćen Projektom, ali je način finansiranja drugačiji u odnosu na ovih sedam lokalnih samouprava.
Bilo je reči o ozbiljnosti i kvalitetu Projekta, planu i programu njegove realizacije. Problemi su prisutni kod onih gradova i opština koji nemaju planska dokumenta i parcele na kojima se planira izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, pa se sa ovim lokalnim samoupravama i ne ulazi u Projekat. Cilj je da se do 2025. godine reši problem otpadnih voda. Projektom je obuhvaćeno 65 gradova i opština na teritoriji Republike Srbije, a njegovom realizacijom dobiće se 5.000 kilometara kanalizacione mreže. Komercijalni ugovor sa kineskom građevinskom korporacijom CRBC vredan je 3,2 milijarde evra. Obuhvata projektovanje i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kanalizacionu mrežu i pumpne stanice. Potpisivanjem ugovora stvoreni su uslovi da veliki broj gradova i opština u Srbiji reši višedecenijski problem sa prečišćavanjem otpadnih voda, ali i odlaganjem i tretmanom čvrstog komunalnog otpada.

Kada je u pitanju Mačvanski upravni okrug i lokalne samouprave na ovom području neophodno je da se do kraja tekuće 2021. godine završi planska dokumentacija, kako bi se u narednoj godini otpočelo sa radovima na realizaciji Projekta.
Opština Krupanj je najviše napredovala u pribavljanju dokumentacije, pa se u septembru ili oktobru mesecu ove godine očekuje potpisivanje ugovora sa Regionalnim centrom za Mačvanski upravni okrug, koji se nalazi u Valjevu. Urađena je kompletna dokumentacija za dva postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, jedno u Krupnju, a drugo na Mačkovom kamenu.
Apeluje se na opštine Ljubovija i Mali Zvornik da u što skorije vreme reše problem oko lokacijskih uslova za postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. U Ljuboviji je planirana kanalizaciona mreža u dužini od 84 kilometra, a Mali Zvornik je lokalna samouprava sa najvećim brojem postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda-11 postrojenja.
Kada je u pitanju grad Šabac, planirana je izgradnja 106 kilometara kanalizacione mreže. Potrebno je do kraja maja meseca rešiti pitanje lokacije za postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Značajan deo potrebne dokumentacije je već pripremljen i u narednom periodu neophodno je upotpuniti dokumenatciju.
Opština Bogatić je pripremila veći deo dokumentacije za kanalizacionu mrežu u dužini od 194 kilometra i dva postrojenja u Bogatiću i Badovincima.
U Opštini Vladimirci u planu je izgradanja 37 kilometara kanalizacione mreže i dva postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Vladimircima i Provu. Za lokaciju postrojenja u Vladimircima dokumentacija je pripremljena, a za Provo su u toku aktivnosti oko obezbeđenja lokacije.
Opština Koceljeva sa 25 kilometara kanalizacione mreže i dva postrojenja u Koceljevi i Draginju treba da reši pitanje lokacije za postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.


Aleksandar Vojvodić, predstavnik Kompanije CRBC, naveo je podatke o Kompaniji iz Kine čiji je predstavnik i poslovima koje ova velika kineska kompanija već obavlja u Republici Srbiji. Potrebno je da lokalne samouprave sa područja Mačvanskog upravnog okruga u najkraćem vremenskom periodu pripreme validnu dokumentaciji neophodnu za učešće u Projektu čista Srbija, izgradnja kanalizacione mreže u Srbiji. Realizacijom Projekta trajno se rešava problem otpadnih voda u ovom Upravnom okrugu, ali i u svim drugim sredinama čije lokalne samouprave učestvuju u ovom značajnom poduhvatu.
Kabinet načelnika Vladana Krasavca

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa