18. mart 2021.18. mar 2021.
Zdravo grejanje na toplu vodu
BOGATIĆ

Zdravo grejanje na toplu vodu

Tri i po decenije posle otkrića geotermalne energije u utrobi plodne mačvanske oranice u toku je njeno korišćenje za grejanje javnih objekata u centru Bogatića
Prošlogodišnjim puštanjem u rad geotermalnog sistema za grejanje prostora u zgradama više javnih institucija centralnog dela Bogatića, dat je značajan doprinos očuvanju zdrave životne sredine i ostvarena velika materijalna korist u korišćenju energije. Sve kreće sa izvorišta bušotina BB1 i BB2 u Bairu.
- Hemizam geotermalnih voda je detaljno istražen u više navrata. Voda po svom osnovnom sastavu pripada hidrokarbonatnom-natrijumskom tipu voda niske mineralizacije i neutralne PH- vrednosti. Temperatura geotermalnih voda na glavi bunara BB1 iznosi 75, dok na bunaru BB2 iznosi 78 Celzijusovih stepeni. Zahvaljujući primeni metodr hidrogeometra i podizanjem hemijskog sastava voda izvršena je kalkulacija prognoziranih temperatura u geotermalnom rezervoaru, kaže doktorka Ana Vraneš autorka studije o toplifikaciji Bogatića.
Ispitivanja geotermalnih resursa na području Mačve otpočela su sredinom osamdesetih od strane Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu.
Do danas je izveden značajan obim terenskih istraživanja, uključujući izradu 11 geotermalnih bušotina. Izvedena su ispitivanja kvalitativnih i kvantitativnih karakteristika geotermalnih voda. Formiran je hidrogeotermalni model Mačve. Rezultati su publikovani u stručnim i naučnim časopisima i prezentirani na više skupova.
Zahvaljujući izvedenim aktivnostima područje Mačve spada u relativno dobro istražene terene.
Efekti realizovanog projekta sistema grejanja doneli su višestruku uštedu u korišćenju energije, povećana je energetska efikasnost, ovaj energent je obnovljiv, a ekološki potpuno čist i zdrav za životnu sredinu i posredno građane.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa