25. mart 2021.25. mar 2021.
Svaki pacijent je zbrinut
PRIM. DR SNEŽANA KOVAČEVIĆ O LEČENjU SRČANIH BOLESNIKA U USLOVIMA KORONE

Svaki pacijent je zbrinut

“Nijednom našem pacijentu nije izostala dijagnoza ni terapija. Svi kojima je bilo potrebno da se uradi koronarografija, kao i u vreme pre korone, bili su pregledani, dijagnostifikovani i stavljeni su im stentovi. Pacijent se šalje na koronarografiju i ako je pozitivan i ako je negativan. Imamo znake miokarditisa u zidovima leve komore, ali ne i slabljenje srca” kaže prim. dr Snežana Kovačević, kardiolog, kooridnator Kovid bolnice Šabac
Mnogi hronični bolesnici teško se snalaze u uslovima pandemije. Kada je čitav zdravstveni sistem podređen borbi protiv koronavirusa nije lako doći do lekara specijaliste. Većina njih je u “crvenoj zoni” gde leče teške kovid pacijente.
Prim. dr Snežana Kovačević, kardiolog, pomoćnik direktora Opšte bolnice “Dr Laza K. Lazarević” i koordinator Kovid bolnice Šabac ističe da su sve vreme nalazili načine da srčane bolesnike sa hitnim, ali i manje hitnim stanjima zbrinu. Veliku pomoć u tome su im pružili valjevska bolnica i klinički centri u Beogradu.

Kovid pacijenti se stalno prate
-Na bolničkom lečenju su kovid pacijenti sa teškom i srednje teškom slikom, a kriterijum za hospitalizaciju su da li imaju potrebu za kiseoničkom terapijom. Na odeljenju je veliki broj pacijenata koji se stalno prate. Najmanje tri puta dnevno im se meri saturacija kiseonika, a ako je potrebno i gasne analize. Nekima je potrebno da se saturacija meri i na svakih sat vremena. Svaki pacijent ima svoju listu sa svim parametrima, objašnjava dr Snežana Kovačević situaciju u “crvenoj zoni”.


-Šabac ima prednost što je blizu i Valjeva i Beograda. Nijednom našem pacijentu nije izostala dijagnoza ni terapija. Pacijenti sa akutnim infarktom su zbirnjavani i slati u Beograd i u roku od sat vremena bili su u sali za kateterizaciju i dobijali su stent, navodi dr Kovačević.
Da bi što brže bili zbrinuti pacijenti sa infarktom uspostavljena je STEMI mreža. Praktično, kada bi se u Opštu bolnicu “Dr Laza K. Lazarević” javio pacijent koji je doživeo infarkt iz Šapca su zvali kol centar, gde bi dobili informaciju u kojoj bolnici u Beogradu ima mesta, zatim bi dežurnom kardiologu u toj ustanovi javili da im stiže pacijent i on bi potom sanitetom bio poslat u Beograd.
-Pacijenti koji su preležali infarkt i dolazili su kod nas posle nekog vremena, njima smo zakazivali mejlom u bolnici u Valjevu, odakle su ih pozivali u roku od nedelju ili dve. Svi kojima je bilo potrebno da se uradi koronarografija, kao i u vreme pre korone, bili su pregledani, dijagnostifikovani i stavljeni su im stentovi, objašnjava dr Kovačević.
Naša sagovornica je od početka epidemije u “crvenoj zoni”. Samo su oko mesec dana letos radili uobičajeno, u zgradi Internog.

Najveće komplikacije u ovom talasu
Iako situacija u Šapcu trenutno nije loša kao u drugim gradovima kada je broj obolelih od Kovida u pitanju, pokazalo se da su u ovom talasu najveće komplikacije.
-Imamo pacijente koji su bili i po mesec i po na lečenju od upale pluća izavane koronavirusom. Bude im dobro, odu kući, posle nekog vremena se vrate sa zapaljenjem pluća izazvanim drugim bakterijama ili virusima. Dođu sa velikim trombozama koje moramo da razbijamo, navidi dr Kovačević.


-Mi i sada imamo zelenu zonu u kojoj rade sve specijalističke službe. Interno odeljenje smo izmestili na prvi sprat Hirurgije. Prijemna ambulanta je radila u svakom trenutku i tu su stizali pacijenti koje je trebalo smestiti na bolničko lečenje ili rešiti u tom trenutku. Zbog ograničenih kapaciteta za hospitalizaciju, pacijente smo smeštali u opservaciju i ukoliko ima neki poremećaj ritma on se reguliše. Pacijent ostane 12 do 24 sati i ide kući sa dodatnom terapijom i kontrolom sledećeg dana, objašnjava dr Kovačević.
Svakom pacijentu u Bolnici je rađen test na Kovid. Dr Kovačević navodi da su u početu to bili testovi na antitela, ali da su se oni pokazali kao nepouzdani. Nakon toga su uvedeni PCR, a kasnije i antigenski koji su im velika pomoć, jer se u roku od 20-ak minuta zna da li je pacijent pozitivan.
-Pacijent se šalje na koronarografiju i ako je pozitivan i ako je negativan, s tom razlikom što kovid pozitivni idu u kovid bolnicu koja ima salu za kateterizaciju, a to su svi kliničko bolnički centri u Beogradu. Pored sistemskog karaktera, da napada sve organe, Kovid pravi i emboliju pluća. Mislim da sam broj infarkta nije povećan u odnosu na uobičajeno, ali smo zapazili da pacijenti kasno stižu. Dođu kada su u fazi pred reanimaciju, kaže dr Kovačević.

Infarkt kao posledica korone
-Pacijenti znaju da je Bolnica u Kovid sistemu i da im je teško da dođu do lekara, a i boje se da se ne zaraze dok čekaju na pregled. Koliko god se mi trudili da izbegnemo zaražavanje u “zelenim zonama”, ne možemo da budemo sigurni da pacijent nema početne simptome korone. Dođu kod doktora zato što im nije dobro. Bolest je takva da je teško predvideti početak, a neko vreme pre pojave prvih simptoma pacijenti su infektivni. Desi se da dođu zbog nečeg sasvim drugog, a ispostavi se da imaju koronarnu bolest (bolest srca i srčanih arterija). Sa druge strane, dođu na pregled zbog koronarne bolesti, nestabilne angine ili infarkta miokarda, a ispostavi se da su kovid pozitivni i da su u sklopu kovid infekcije razvili infarkt miokarda, navodi dr Kovačević.


Navodi da je tokom ovih godinu dana primetila da je više od 90 odsto pacijenata koji su preležali akutno zapaljenje pluća, odnosno kovid pneumoniju imalo i aktuni miokarditis (zapaljenje srčanog mišića).
-Forma tog miokarditisa je blaža neko kod koksaki B virusa. Praćeno od juna na ovamo, nije bilo težih kliničkih slika. Nije dolazilo do proširenja srčanih šupljina i do smanjenja snage. Imamo znake miokarditisa u zidovima leve komore, ali ne i slabljenje srca. Ipak, kratak je period da bismo bili sigurni da neće kasnije ostaviti nikakve posledice, kaže dr Kovačević i savetuje sve koji su preležali virus sa upalom pluća da se prva tri meseca ne naprežu fizički. Šetnja ne spada u fizički napor, naprotiv, preporučuje se. Posebno apeluje na mlade koji snagu pokušavaju da povrate u teretani da to ne čine.
Dr Kovačević ističe da je virus krajnje individualan i da neko prođe sa minimalnim simptomima kojih nije ni svestan, dok neko drugi umre za dve nedelje. Jedino rešenje vidi u vakcini.
-Apelujem i molim građane da se vakcinišu. Virus će kružiti u populaciji dokle god ima osoba koja može da bude zaražena. Nažalost, ima dosta primera koji smatraju da virus ne postoji, da nas truju, da su u vakcinama čipovi. To nema nikakve veze sa realnošću. Sve vakcine su dobre. Pacijenti koji su preležali kovid infekciju su veoma raspoloženi da se vakcinišu, jer znaju šta su prošli i ne žele da im se to ponovo dogodi, ističe dr Snežana Kovačević.

M. Mijailović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa