25. mart 2021.25. mar 2021.

PROIZVODNjA KUKURUZA ŠEĆERCA U ZATVORENOM PROSTORU

Kukuruz šećerac spada u povrće pa kao takav može se proizvoditi i u tunelima.Cilj ovakve proizvodnje,veća cena, mesto u plodoredu, dobar pred usev itd...Iz navedenih ciljeva proizvodnje i tehnološki proces proizvodnje se razlikuje od proizvodnje na otvorenom.
1.Odabira hibrid (preporuka su rani),
2.Proizvodnja rasada,
3.Rasađivanje u tunel,
4.Navodnjavanje (kap-po kap),
5.Prihrana,
6. Berba
Odabir hibrida ima za cilj da zadovolji želje tržišta (veličinu klipa,boju zrna kao i količinu šećera). Preporučuju se ranostasni hibridi sa većom količinom šećera.
Proizvodnja rasada je vrlo bitna za ovu proivodnju. Setvom odabranog hibrida u čaše ili humusne kocke,zahteva i temperaturu prostora koja ne osciluje. Poznato je da je optimalna temperatura nicanja kad se zemljište zagreje na 10 -12 stepeni. Do nicanja klijalište može biti pokriveno agrilom, po izbijanju biljaka kukuruzu je potrebno svetlosti. U nedostatku prirodnog (oblačnih dana) dodavati veštackog belog svetla kako bi se izbegla inter nodijalna izduživanja. Cilj je proizvesti zdrav, neizdužen rasad sa dobrim primarnim korenom. Napomenuti potrebu zasušivanja substrata kako bi bio što kompaktniji da se ne bi povredio koren. Treba napomenuti da se rasad rasađuje 23-24 dana po nicanju.
Postaviti zalivne trake u pravcu rasađivanja razmak 70 cm. Sve zavisi od hibrida i željenog sklopa rasađuje se u pravcu reda na 20-ak cm. Sklop je kao na otvorenom. Kao i svaka plastenička proizvodnja, uslovi moraju biti optimalni (ph, procenat humusa, makro i mikro elementi, vlažnost zemljista, fizičko mehanička svojstva kao dobra osvetljenost). Pošto ova proizvodnja ide posle nekih zimskih proizvodnji(salate, spanaća, rotkve itd..).Da bi se obezbedeila optimalna sredina setvenog sloja trebalo bi uraditi analizu po kojoj treba dodati preporučeno. Preporuka je prihranu izvoditi više kratno po potrebama u feno fazama putem zalivanja. Po rasađivanju obilno zaliti kako bi prijem uspeo. Provetravanje i zalivanje se radi u zavisnosti temperature-sunčanih dana. Provetravanje redovna mera kako bi se smanjili uslovi za infekciju. Vlažnost vazduha tunela mora u vremenu oplodnje biti dobra kako bi ozrnjenost klipa bila maksimalna. U vreme ove proizvodnje malo je bolesti ali redovno praćenje ne bi trebalo izostaviti. Po potrebi savet struke je obavezno poštovanje karence. Berbu treba izvoditi 24-25 dana po završenoj polenizaciji. Preporuku berbe treba izvesti po naznačenim vrednostima jer se tada u zrnu kukruza nalazi najviše šećera,već dva dana kasnije šećer pada za 50% što mu smanjuje organo leptička svojstva. Klip se bere sa komušom kako bi se smanjilo oštećenje zrna , gubljenje vlage istog. Vreme dobre zrelosti ranih hibrida od 65- 80 dana.
PSSS Sabac Dipl inz Jovan Sušić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa