25. mart 2021.25. mar 2021.
Poskupeo repromaterijal,  a korona preti
PRED SETVU U ŠABAČKOM KRAJU

Poskupeo repromaterijal, a korona preti

Mnoge su se nedaće okomile na ratare ovog proleća, a setva samo što nije počela. Setveni repromaterijal je poskupeo, bar za oko 20 odsto, pojavljuje se nestašica semena kukuruza, najprodavanijih hibrida, a po važnosti možda na prvom mestu je teška epidemiološka situacija zbog delovanja korona virusa.

Ustvari, ističu oni nikada pod težim epidemiološkim uslovima nisu dočekivali najvažniji posao ovog proleća.

Zanemarujući mnoge od pomenutih problema, mačvanski ratari su obilato iskoristili period lepog vremena s početka marta i “zatvorili” zimsku brazdu. To je kažu izuzetno važno, izuzimajući razne druge probleme, jer obezbeđuje zaštitu nedostatka vlage u zemljištu.

- Ove zime nije bilo puno snega. Ni kiša nije puno padala, tako da je zemlja, posebno u nižim slojevima ostala bez vlage, koja je pored toplote zemlje izuzetno značajna za ravnomerno nicanje i razvoj biljaka, kaže iskusni agronom Mladen Ignjatović.

A prve informacije o ceni setvenog repromaterijala koje su ratari dobili u poljoprivrednim apotekama i drugim specijalizovanim prodajnim objektima ukazuju na činjenicu da je on skuplji za oko 20 odsto nego prošle godine. Ipak zahvaljujući u prvom redu povoljnim kreditima iz opštine Bogatić ali i nekih drugih institucija, ratari su uspeli da ga nabave. Zabrinjava samo činjenica da nekih, najprodavanijih hibrida kukuruza nema dovoljno na tržištu.

- Važno je što pre reagovati. Mislim da su to mnogi već učinili i sada čekaju samo povoljan trenutak da zaseju oranice. Ponovo je najveće interesovanje za kukuruz i nema sumnje da će on zauzeti najveće površine, ali ne retko ljudi će sejati soju, suncokret ili duvan, kaže Milan Popović, ugledni domaćin iz Mačvanskog Metkovića.

Po njegovom uverenju izlazak u njive, koji se intenzivnije očekuje uskoro, neće preterano omesti nestabilna epidemiološka situacija vezana za delovanje korona virusa. Građani maksimalno poštuju mere zaštite, a dobar deo njih se već vakcinisao.

Kako tako, primetno je da će se u celini ratari opet snalaziti kako znaju i umeju ali nešto složenija i zahtevnija situacija pred ovogodišnju setvu, bar u Mačvi neće ostaviti veliki broj njiva u parlogu.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa