25. mart 2021.25. mar 2021.
Razmena iskustva iz prakse
Osnovana Podružnica Pedagoškog društva Srbije mačvanskog okruga

Razmena iskustva iz prakse

Umrežavanje kolega iz različitih institucija i područja rada uvek za cilj ima usavršavanje, a onda i unapređenje obrazovno vaspitnog ili vaspitno obrazovnog rada ustanova iz kojih mi dolazimo,a mi ćemo se truditi da damo svoj maksimum, da radimo posvećeno i još bolje- rekla nam je Biljana Drobnjak
Na sastanku Aktiva stručnih saradnika srednjih škola sa teritorije mačvanskog okruga 12. marta 2021. godine, doneta je odluka o osnivanju Podružnice stručnih saradnika u okviru Pedagoškog društva Srbije. Ovaj Aktiv postoji od 2009. godine i u njegovom radu učestvuju aktivno pedagozi i psiholozi.
Za predsednika Podružnice jednoglasno je izabrana Biljana Drobnjak – master pedagog u zvanju pedagoškog savetnika, zaposlena u Šabačkoj gimnaziji, koja je i osnivač Aktiva stručnih saradnika srednjih škola mačvanskog okruga. Na poziciju zamenika predsednika izabrana je Danijela Živanović - master pedagog u Tehničkoj školi Šabac.

Ideja za osnivanje Podružnice je proistekla iz potrebe da stručni saradnici sa ove teritorije (iz Šapca, Loznice, Koceljeve, Krupnja, Vladimiraca, Bogatića, Malog Zvornika, Ljubovije... ) učestvuju aktivno u radu Pedagoškog društva Srbije, da se povežu kolege iz osnovnih i srednjih škola, kao i sa Visoke škole strukovnih studija za vaspitače Šabac i predškolske ustanove „Naše dete“.

-Strukovne organizacije, udruženja kao i naša Podružnica su značajne pre svega za razmenu iskustva iz prakse, terijskih saznanja, ali i zbog korelacija sa praksom nekih drugih institucija na lokalnom, regionalnom ili međunarodnom nivou. Koleginica Danijela Živanović i ja ćemo se truditi da rad u podružnici ne bude dodatna obaveza i da se zainteresovane kolege uključuju u različite oblasti rada po svom izboru i u skladu sa Statutom PDS. Umrežavanje kolega iz različitih institucija i područja rada uvek za cilj ima usavršavanje, a onda i unapređenje obrazovno vaspitnog ili vaspitno obrazovnog rada ustanova iz kojih mi dolazimo,a mi ćemo se truditi da damo svoj maksimum, da radimo posvećeno i još bolje- rekla nam je Biljana Drobnjak.

U narednom periodu u okviru rada Podružnice članovi će sprovoditi zajedničke aktivnosti, istraživanja, razmenjivaće iskustva iz prakse koja će unaprediti rad samih stručnih saradnika, ali i vaspitno-obrazovnog procesa uopšte.

Osnivačkoj skupštini prisustvovale su: ,Katarina Stojićević i Ivan Todić iz Ekonomsko trgovinske škole „Stana Milanović“, Milica Jevtić i Slađana Ignjatović iz Srednje poljoprivredne škole sa domom učenika, Mirjana Vasić iz Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“, Dušanka Jovanović i Danijela Živanović iz Tehničke škole, Biljana Drobnjak iz Gimnazije i Ivana Mojsilović iz Srednje škole iz Koceljeve.


-Bitno je naglasiti da se u prvoj nedelji osnivanja Podružnice, prijavilo više od dvadeset stručnih saradnika iz osnovnih i srednjih škola sa teritorije mačvanskog okruga, što govori u prilog tome da su stručni saradnici osnivanje Podružnice prepoznali kao mogućnost za zajedničko delovanje i unapređivanje sopstvenog rada i celokupne vaspitno-obrazovne prakse. Nadamo se da ćemo dosadašnju uspešnu saradnju u okviru rada Aktiva stručnih saradnika srednjih škola nastaviti kroz zajednički rad stručnih saradnika zaposlenih u svim vaspitno-obrazovnim ustanovama na teritoriji mačvanskog okruga, a u okviru rada Pedagoškog društva Srbije, izjavila je Danijela Živanović.

Prva planirana aktivnost u okviru rada Podružnice je informisanje i uključivanje pedagoga, psihologa i defektologa sa cele teritorije u realizaciju aktivnosti predviđenih Planom rada Podružnice. Tokom aprila je planirana realizacija istraživanja na temu Značaj i uloga stručnih saradnika srednjih škola tokom realizacije kombinovane nastave i nastave na daljinu, kroz sprovođenje anketiranja stručnih saradnika putem popunjavanja gugl upitnika. Rezultati istraživanja pružiće mogućnosti za unapređivanje postojeće prakse.

U mesecu maju je planirano učestvovanje na Stručnom skupu na Filozofskom fakultetu u Beogradu i učestvovanje u radu Skupštine Pedagoškog društva Srbije, ali i pokretanje pitanja o normi stručnih saradnika prema važećem Pravilniku, koja nije u svim slučajevima usklađena sa potrebama škole, učenika, nastavnika i stručnih saradnika.

Pored navedenih aktivnosti, planirana su i istraživanja čiji bi ispitanici bili učenici, a sa ciljem prikupljanja i analiziranja podataka koji bi bili osnova za osmišljavanje i realizaciju aktivnosti individualnog i grupnog rada sa učenicima, nastavnicima i roditeljima.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa