1. april 2021.1. apr 2021.
Po meri običnog čoveka
MINISTARKA MIHAJLOVIĆ U ŠAPCU O ENERGETSKOJ SARADNjI GRADA I REPUBLIKE

Po meri običnog čoveka

“Ono što ja mogu da poručim građanima Šapca jeste da ćemo sada mnogo aktivnije i više da radimo na tome da gotovo sva domaćinstva dobiju mogućnost da zamene stolariju. Ukoliko na neku zgradu stavimo solarne panele naš račun za električnu energiju će biti niži. To su konkretne stvari o kojima smo pričali i koje ćemo pokrenuti u narednih mesec ili dva” navela ministarka Zorana Mihajlović. “Razgovarali smo o obnovljivim izvorima energije, energetskoj efikasnosti, ali pre svega kako da zakoni koji će biti u Skupštini i sve što Ministarstvo rudarstva i energetike radi bude primenjeno na običnog građanina” rekao gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić
Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović u petak je bila u radnoj poseti Šapcu. Ovom prilikom upoznala se sa gradskim rukovodstvom i razgovarali su o značajnim projektima koji se mogu realizovati u narednom periodu.

Ministarka je istakla da je prvi put posetila Šabac od kada je na vlasti novi gradonačelnik Aleksandar Pajić.

Ono što ja mogu da poručim građanima Šapca jeste da ćemo sada mnogo aktivnije i više da radimo na tome da gotovo sva domaćinstva dobiju mogućnost da zamene stolariju. To je nacionalni interes, rekla je ministarka Mihajlović


-Posebno mi je drago da Šabac ima novog gradonačelnika zbog toga što su se ljudi žalili da je prethodni gradonačelnik stalno delio građane “ako glasate za SNS onda nema puta, ako glasate za SNS nema nekih drugih stvari...” To je sada potpuno drugačije i to je bio razlog zašto sam toliko često dolazila u Šabac pokušavajući da objasnim svima da je najvažnije da kada dođete na određene pozicije činite sve za građane bez obzira kakve su njihove političke ambicije i da li uopšte glasaju. Na poziciju dolazite zato što hoćete da uradite dobre stvari za svoj grad i da jednog dana, kada se osvrnete iza sebe, možete da vidite šta ste uradili. Upoznala sam ceo gradonačelnikov tim. Dogovarali smo se o nekim novim stvarima u oblasti energetike i rudarstva. Ono što ja mogu da poručim građanima Šapca jeste da ćemo sada mnogo aktivnije i više da radimo na tome da gotovo sva domaćinstva dobiju mogućnost da zamene stolariju. To je nacionalni interes, rekla je ministarka Mihajlović.

Druga tema o kojoj je bilo reči su obnovljivi izvori energije. Mihajlovićeva je istakla da žele da većina krovova u Srbiji ima solarne panele.



-Ukoliko na neku zgradu stavimo solarne panele naš račun za električnu energiju će biti niži, mi ćemo koristiti zeleni izvor energije, a kada nismo to, ti solarni paneli prave električnu energiju koja će ulaziti u sistem i sačuvaće se za neki naredni mesec. Domaćinstva će biti na dobitku, ali će i država biti na dobitku zato što ćemo koristiti zelene izvore energije. To su konkretne stvari o kojima smo pričali i koje ćemo pokrenuti u narednih mesec ili dva, rekla je Zorana Mihajlović i poručila gradonačelniku Pajiću da nijednog trenutka neće biti sam i da će podržati i pomoći svaki projekat koji mogu da rade zajedno.

Gradonačelnik Pajić je izrazio najveće zadovoljstvo što je ministarka Mihajlović “kao istinski prijatelj grada i građana Šapca” u zvaničnoj poseti gradu. Naveo je da građani Šapca od Ministarstva rudarstva i energetike očekuju veliko ulaganje za poboljšanje uslova života za običnog čoveka.

-To je interes i ministarke i države. Grad Šabac je napokon postao partner svojoj državi i zajedno sa svim ministarstvima i Vladom Republike Srbije pravimo Šabac kao grad budućnosti. Siguran sam da ćemo razvojem Industrijske zone, dovođenjem velikog broja investitora i velikim infrastrukturnim ulaganjima koja će država imati u narednom periodu omogućiti boljitak za svakog našeg građanina. Razgovarali smo o obnovljivim izvorima energije, energetskoj efikasnosti, ali pre svega kako da zakoni koji će biti u Skupštini i sve što Ministarstvo rudarstva i energetike radi bude primenjeno na običnog građanina. Siguran sam da nas u narednom periodu očekuju velike povlastice, veliko partnerstvo Grada i Države kako bi naši građani mogli da na jedan kvalitetniji, bolji i jeftiniji način koriste obnovljive izvore energije, rekao je gradonačelnik Pajić.

Bolji uslovi i za investitore
Načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac zahvalio je ministarki i njenom kabinetu na poseti. Veruje da je to dokaz da se MUO, a pre svega Šabac kao njegovo sedište nalazi u velikom investicionom ciklusu i privrednom fokusu Republike Srbije.
-Završetkom radova na započetom auto-putu, mostu i brzoj saobraćajnici Šabac - Ruma i Šabac - Loznica mi postajemo jedna od najpoželjnijih lokacija za privlačenje privrednih subjekata, ali isto tako i grad Šabac i MUO postaju jedan od najznačajnijih drumskih koridora u Zapadnoj Srbiji. Ulaganjem u sektor rudarstva i energetike, prvenstveno u poboljšanje elektroenergetske mreže, povećanje gasnih kapaciteta, potencijalnim investitorima dajemo mnogo povoljnije i bolje uslove za njihovo funkcionisanje. Tako ćemo doprineti ubrzanom razvoju lokalnih samouprava u Okrugu, a samim tim i Šapca. Ulaganjem u energetsku efikasnost, gde bi se sprovela restriktivno korišćenje energetskih resursa, koje je sada četiri do šest puta veće nego u Evropskoj uniji, mi ćemo običnom čoveku omogućiti da promeni svoju stolariju, promeni izgled svoje kuće, ima novu fasadu. Ovim projektom Grad Šabac pokazuje da postaje jedan pravi, istinski partner svoje države, što nije bio u prethodnom periodu.


Narodni poslanik Boban Birmančević istakao je da ministarstvo u kom je ministarka Zorana Mihajlović uvek funkcioniše odgovorno, precizno i sa značajnim rezultatima.

-Od 2012. godine do danas, sve što obeća ministarka Mihajlović to i uradi. Sve je zasnovano na realnim izvorima finansiranja i na poštenom odnosu prema građanima. Današnji dolazak ministarke najavljuje svetlu budućnost za građane Šapca kada su u pitanju obnovljivi izvori energije, energetska efikasnost, iskorišćavanje geotermalnih izvora, biomase, sunčeve energije, vetrova... Živimo u gradu koji je jedan od najuspešnijih u energetskoj efikasnosti. Verujemo da ćemo uz podršku Zorane Mihajlović biti top destinacija za investitore, ali sve što radimo nije namenjeno samo investitorima, nego pre svega građanima Šapca, rekao je Boban Birmančević.
M. M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa