1. april 2021.1. apr 2021.
Mogućnost vantelesne  oplodnje i u inostranstvu
Finansijska podrška Grada Šapca parovima

Mogućnost vantelesne oplodnje i u inostranstvu

Za vantelesnu oplodnju tri miliona dinara. Otvorena opcija jednog pokušaja u inostranstvu. Uskoro javni poziv za zainteresovane parove. Jasno definisani uslovi
Grad Šabac nastavlja sa merama populacione politike, te je i ove godine u budžetu opredeljeno 3.000.000 dinara za finansiranje vantelesne oplodnje. Na nedavno održanoj sednici lokalnog parlamenta usvojene su izmene i dopune Odluke o troškovima za parove koji planiraju potomstvo. Pomenutom odlukom definisani su uslovi, način i postupak ostvarivanja prava na finansiranje jednog pokušaja vantelesne oplodnje iz gradskog budžeta, kao šire pravo u odnosu na prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Parovi mogu da samo jednom ostvare pravo na finansijsku podršku u iznosu od 300.000 dinara, a prema podacima prethodnih javnih poziva, u proseku 10 parova se prijavi na konkurs. Godina iza nas bila je nešto nepovoljnija, te su usled pandemije izazvane korona virusom na adresu Grada pristigle samo četiri prijave za podršku. Nadležni očekuju da će izmene koje se tiču proseca vantelesne oplodnje u inostranstvu uticati na veće interesovanje.

U toku izmene navedene Odluke, pojavila se potreba da se u izuzetnim slučajevima omogući parovima pravo na jedan pokušaj u inostranstvu


-Ovom izmenom uvažene su iskazane potrebe parova za finansiranje jednog pokušaja vantelesne oplodnje iz sredstava grada Šapca u inostranstvu, uz napomenu da su svi drugi kriterijumi, definisani Odlukom i dalje važeći. U toku izmene navedene Odluke, pojavila se potreba da se u izuzetnim slučajevima omogući parovima pravo na jedan pokušaj u inostranstvu. Uslov je da se nalazom lekara specijaliste preporuči da zbog medicinskih razloga kod jednog, ili oba supružnika, odnosno vanbračna partnera, postupak vantelesne obavi u inostranstvu i da članovi Komisije za ostvarivanje prava na finansiranje mišljenjem to i potvrde - ističe načelnica Društvenih delatnosti Ana Marinković i dodaje da se očekuje i raspisivanje Javnog poziva za troškove VTO za 2021. godinu, a nakon sprovedene propisane procedure biće doneta i rešenja.

Pravo na finansiranje troškova vantelesne oplodnje mogu ostvariti parovi koji ispunjavaju određene uslove. Potrebni kriterijumi: da parovi ovo pravo na mogu da ostvare na teret Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, da ispunjavaju zdravstvene kriterijume, da oba partnera imaju prebivalište na teritoriji grada Šapca najmanje godinu dana pred podnošenja zahteva, da su državljani Srbije, mogu biti bračni i vanbračni partneri. Utvrđen starosni kriterijum za ženu je do navršenih 45 godina u momentu podnošenja zahteva.

Parovi mogu da samo jednom ostvare pravo na finansijsku podršku u iznosu od 300.000 dinara, a prema podacima prethodnih javnih poziva, u proseku 10 parova se prijavi na konkurs


Više od 400.000 parova u Srbiji se bori sa sterilitetom, a put do potomstva nekada nije lak, te novi pokušaj i podrška nekada život vrede. Za one koji ispunjavaju uslove Javnog poziva i koji su do sada imali tri pokušaja VTO finansirana od strane Republičkog zdravstvenog osiguranja, potpora grada je veoma značajna.

Zahvaljujući finansijskoj podršci Grada (Javni poziv za 2019. godinu) dve porodice su postale bogatije za tri prinove.

U Republici Srbiji, u periodu januar-februar 2021. godine, broj živorođenih je iznosio 8 985. U odnosu na isti period prethodne godine, kada je broj živorođenih iznosio 9 817, beleži se pad od 832 odnosno za 8,5%.
M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa