1. april 2021.1. apr 2021.
KORITA OD PRESUDNE VAŽNOSTI
OPERATIVNI PLAN ODBRANE OD POPLAVA ZA VODE DRUGOG REDA

KORITA OD PRESUDNE VAŽNOSTI

Nedavno je donet i operativni plan odbrane od poplava za vode drugog reda na teritoriji ove opštine za tekuću godinu koji je, posebno u delu koji se odnosi na procenu ugroženosti, identifikaciju kritičnih reona, lokacija i objekata, urađen na osnovu raspoloživih podataka i iskustava na sprovođenju operativnih mera odrane od poplava u prethodnom periodu, sa posebnim osvrtom na nezapamćene poplave 2014, ali i junske prošle i pretprošle godine
Skoro sve tekuće vode u opštini Koceljeva imaju bujični režim. Najveći deo njih protekne u vidu poplavnih talasa, najčešće u proleće i zimu, dok je vode u koritima veoma malo u vegetacionom periodu.

Velika količina voda u njima u toku najkritičnijih meseci je posledica intenzivnih padavina, naglog otapanja snega, izrazitijeg nagiba terena, uništavanja šumskog pokrivača, a sve to utiče na pojavu iznenadnih poplava koje postaju sve učestalije, intenzivnije i u stanju su da u najkraćem roku i manje rečne tokove pretvore u rušilačke bujice.

Srednja godišnja visina padavina u Koceljevi je skoro 786 mm. Najkišovitiji mesec je jun, a najsuvlji februar. U zavisnosti od konfiguracije terena broj dana sa padavinama na godišnjem nivou kreće se od 90 do 120. U velikom delu tamnavskog sliva srednja godišnja učestalost dana sa snežnim pokrivačem je 40, dok je na višim nadmorskim visinama i preko 60.



Problem pojave bujičnih voda i posledica koje ostavljaju za sobom građani su iskusili mnogo puta do sada. Lokalna samouprava je ozbiljno shvatila svaku opomenu prirode i uvidela važnost održavanja korita, proširenja proticajnih profila i izgradnje zaštitnog pojasa, u čije uređenje je prošle godine samo za vode drugog reda uloženo oko 120 miliona dinara.

Nedavno je donet i operativni plan odbrane od poplava za vode drugog reda na teritoriji ove opštine za tekuću godinu koji je, posebno u delu koji se odnosi na procenu ugroženosti, identifikaciju kritičnih reona, lokacija i objekata, urađen na osnovu raspoloživih podataka i iskustava na sprovođenju operativnih mera odrane od poplava u prethodnom periodu, sa posebnim osvrtom na nezapamćene poplave 2014, ali i junske prošle i pretprošle godine.

U jedan od najznačajnijih vodotokova drugog red, kojih u koceljevačkoj opštini ima dvanaest, spada reka Rasnica koja je napravila ozbiljne probleme 2019. godine kada je pred naletom bujičnih voda za kratko vreme stradao, između ostalog, i vrtić te su deca iz njega tog popodneva hitno evakuisana.
Ova reka izvire u podnožju Vlašića i dugačka je šest kilometara. Najvećim delom protiče kroz selo Bresnica i Koceljevu u kojoj je njeno korito u potpunosti uređeno u dužini od gotovo tri kilometra sa kamenom oplatom i konstrukcionim elementima. U neposrednoj blizini sportsko-rekreativnog centra uliva se u Tamnavu, najveći i u vodoprivrednom smislu najznačajniji vodeni tok u ovom kraju.



U operativnom planu se ističe da su najkritičniji periodi za nastanak poplava proleće i zima te da izrazito visoke vode, većinom kratkotrajne i bujičnog karaktera, nanose štete putnoj infrastrukturi i poljoprivredi, ali i domaćinstvima.

U junu mesecu 2019.godine za nešto više od sat vremena palo je oko 40 litara kiše po metru kvadratnom. Voda je tada plavila koceljevačke ulice, dvorišta, pomoćne objekte, sporadično ulazila u kuće, prodrla u vrtić i proizvodne pogone. Najveću štetu u samom sedištu opštine nanele su tada Rasnica i potok Lukinac. Procena opštinske komisije je bila da su tadašnje štete prouzrokovane izlivanjem voda drugog reda bile oko 50 miliona dinara.

–Poplave sa značajnim štetnim posledicama mogu se očekivati i u budućnosti. Postoji značajna opasnost po stanovništvo usled plavljenja naselja u neposrednoj blizini vodotokova. Može doći do oštećenja saobraćajne infrastrukture, što dovodi do odsečenosti određenih naselja i prekida saobraćaja na određenim lokacijama. Usled pojave velike količine atmosferskih i podzemnih voda nastaju ozbiljni problemi na kanalima i propustima koji nisu u mogućnosti da sprovedu povećanu količinu vode u kanalizacione sisteme što po pravilu dovodi do plavljenja gradskih naselja i otežanog kretanja ljudi i vozila- navodi se u novousvojenom planu.

U njemu se podseća da je jedna od značajnih posledica narušavanje životne sredine u vidu koncentracije ogromne količine smeća, šljunka i otpada, narušavanje biljne vegetacije i kompletne izmene prirodnih karakteristika oko vodotokova usled neplanske eksploatacije zemljišta.
Posebno su značajne posledice na poljoprivrednim površinama na kojima poplave koje izazivaju bujični talasi donose ekonomske gubitke zbog oštećenja zasada, narušavanje kvaliteta zemljišta i smanjenja prinosa budućih kultura.
Vesna Bošković

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa