1. april 2021.1. apr 2021.
Mesto gde znanje caruje
Osam godina Parka nauke u Šapcu

Mesto gde znanje caruje

Kakve su to naučne, fantastične, obično- neobične priče koje dolaze iz jedinstvenog mesta za putovanje kroz znanje i vreme, Parka nauke? Doživi nauku i otkrij misterije sveta u Ulici Nikole Tesle na Letnjikovcu gde te čeka 34 jedinstvenih eksponata i magija (sve)znanja
Park nauke u Šapcu otvoren je 26. marta 2013. godine u saradnji sa Institutom za fiziku, Društvom fizičara Srbije, Centrom za promociju nauke i Narodnim muzejem u Šapcu. Autori ovog jedinstvenog projekta, koji obeležava osam godina postojanja su prof. dr Mirjana Božić Popović, mr Tatjana Marković Topalović i dr Goran Stojićević.



-Cilj Naučnog parka je da na otvorenom i javno dostupnom prostoru pokaže naučne fenomene i da se posetioci sa njim upoznaju na interaktivan način. Prikazujemo naučne fenomene koji su autentični. Deca mogu svojom senkom da pokažu tačno vreme, naš Ding globus pokazuje smenu dana i noći, kao i godišnjih doba. U ulici Sigmunda Frojda možete videti optičke iluzije, a ako pokrenete dinamo bicikl možete da proizvodite električnu energiju i lokalnu radio stanicu - ističe Ivana Bogićević, stručni saradnik u CSU i dodaje da eksponati povezuju različite prirodne nauke što ga čini posebno atraktivnim za najmlađe.

Jedinstven u regionu
Kao jedinstven u regionu, Park nauke je putovanje kroz vreme i znanje, te je prepoznat u domenu obrazovnog turizma, ističu iz ove ustanove. Podršku u promociji sadržaja pruža im TOŠ.
-Turistička organizacija grada Šapca prepoznala je vrednost Parka nauke kao turističkog potencijala i uvrstila ga kako na turističku mapu Šapca, tako i Srbije. Park nauke je odredište đačkih ekskurzija i privlači pažnju dece koja ga posete, a taj broj je trenuto 12.000. Sve ovo je dokaz da su grad Šabac i Park nauke mesto edukativnog, omladinskog i kulturnog turizma - pojašnjava v.d. direktorka TOŠ-a Nađa Gligorić.

Tokom osam godina postojanja Park nauke u svom istorijatu beleži nekoliko hiljada posetilaca, i 34 eksponata, ističu iz Centra za stručno usavršavanje pod čijem okriljem postoji pomenuti edukativni poligon.
-Prepoznati smo kao dobro, posebno mesto, za učenje, ne samo u gradu, već i celokupnoj Srbiji. Osim organizovanih poseta obrazovnih ustanova, naš Park nauke posećuju i roditelji sa decom, penzioneri, kao i mladenci zbog fotografisanja povodom svog posebnog dana. Uz pomoć Centra za promociju nauke sedam novih instalacija je implementirano, a očekujemo još tri do kraja juna tekuće godine. Takođe, plan je da bude kreirana i virtuelna tura kao vodič kroz Park nauke - rekao je direktor CSU Branko Filipović.
Cilj Naučnog parka je da približi nauku kako bi posetioci kroz interakciju sa eksponatima steknu nova znanja i prošire postojeća te je namenjen svim uzrasnim kategorijama. Stručna služba turističkog vođenja dostupna je radnim danima i vikendom u turističkoj sezoni, naglašavaju iz CSU.

M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa