1. april 2021.1. apr 2021.
Čovek je čoveku vuk
Premijera predstave „Na pučini“ u Šabačkom pozorištu

Čovek je čoveku vuk

„Želja nam je bila da pokažemo kako u nekim mogućim životnim situacijama ljudi, u našem slučaju žene, kada je u pitanju borba za egzistenciju, mogu doći do tako bizarnih rešenja problema, kao što je kanibalizam. Tri žene jasno su skicirane kao predstavnice tri društvena sloja: onog koji bi da jede, a stalno ostaje gladan, onog koji razmišlja i svoju nemoć tumači filozofijom i onog koji manipulacijom ostvaruje svoje ciljeve.“
Lupus in fabula, Homo homini lupus, Bellum omnium contra omnes… tri latinske sentence mogle bi veoma lako biti alfa i omega, esencija i kredo nove predstave Šabačkog pozorišta, „Na pučini“.
Ipak, da se osvrnemo na početak ovog teatarskog putovanja u režiji i adaptaciji Ivana Tomaševića, prema tekstu češkog pisaca Slavomira Mrožeka. U startu (ne)obična podela, tri ženska lika, u odnosu na izvorno delo gde su protagonisti muškarci. Male, ali značajne izmene doprinele su da se raslojavanje društva sagleda kroz žensku prizmu i večno (ne)prijateljstvo, borbu za opstanak i ostanak.

"Glas Podrinja"


Adaptacija i režija:
Ivan Tomašević
Scenografija i izbor muzike: Ivan Tomašević
Kostimi:
Selena Mladenović
Igraju:
Debeli brodolomnik:
Dragana Radojević
Srednji brodolomnik:
Aneta Tomašević
Mali brodolomnik:
Kristina Pajkić
Poštar, lakej: Slađana Pajčić
Profa 1: Vladimir Milojević
Profa 2: Siniša Maksimović


Koleginice, prijateljice, saputnice, same, daleko na morskoj pučini... Doživele su brodolom, a on u njima budi sveprisutnu glad Debele, Srednje i Male brodolomnice. Potrebu za pravdom, manipulacijom i hranom ne mogu utoliti.
„Ako možeš da pojedeš nekog danas, ne ostavljaj ga za sutra.“, replika je jednog od likova, što je donekle i suština.
Pravednosti nema, svako je energični pristalica svog sistema vrednosti kao jedinog ispravnog i objektivnog u svojoj subjektivnosti.

"Glas Podrinja"


Predstava unutar predstave doprinosi dinamici komada kao i dve dopisane role, profesori (Vladimir Milojević i Siniša Maksimović), antipodovi sveta. Čak i njihovi kostimi ukazuju na suprotnosti. Na jednoj strani je stereotip tradicionalnog odnosa prema vrednostima, čvrsti pristalica ustaljenih principa, ocrtan kroz stavove i oblačenje, dok je drugi njegovo naličje koji nam reprezentuje modernost, bunt i od prvog pogleda odaje utisak čoveka novog doba, spremnog na sve.
Nijedan od likova nema svoje ime, već su opisani po karakteristikama i događajima čime je iskazana suštinska univerzalnost ličnosti i njihova opšta primenjivost na različite situacije. Zabavno, ali da li nam je smešno, ako se prepoznamo u nekoj od rola. Koji je kalup baš po našoj meri? Filozof nepravedna žrtva, gladna masa bez kritičkog promišljanja, ili vođa manipulator.
Reditelj predstave ističe da je Mrožek bio inspiracija, jer u svom stvaralačkom opusu poseduje i karikature, te da određeni tekstovi bude asocijaciju na animirane filmove.

Uputstvo gledaocima: U ovoj, u suštini alegoriji gledaoci treba da pokušaju da se smeju.


-U originalnoj verziji teksta Slavomira Mrožeka „Na pučini“ svi likovi su muškarci. U adaptiranom tekstu naše predstave Mrožekovih muških likova pojavljuju se žene i dva nova lika koji igraju muškarci koji ne postoje kod Mrožeka. Želja nam je bila da pokažemo kako u nekim mogućim životnim situacijama ljudi, u našem slučaju žene, kada je u pitanju borba za egzistenciju, mogu doći do tako bizarnih rešenja problema, kao što je kanibalizam. Tri žene jasno su skicirane kao predstavnice tri društvena sloja: onog koji bi da jede, a stalno ostaje gladan, onog koji razmišlja i svoju nemoć tumači filozofijom i onog koji manipulacijom ostvaruje svoje ciljeve. Dva muška lika koja se od početka sukobljavaju oko svojih naučnih tvrdnji u pogledu razlika i sličnosti muškaraca i žena, po principu predstave u predstavi, su u ulozi naratora i komentatora- kaže reditelj Tomašević.
Uputstvo gledaocima: U ovoj, u suštini alegoriji gledaoci treba da pokušaju da se smeju. Prva repriza predstave „Na pučini“ zakazana je za utorak, 6. april u 19 časova, nakon čega se možete prepustiti misaonim vratolomijama lepote teatra.
M. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa