29. septembar 2011.29. sep 2011.
NOVI KOMPLETI PRVE POMOĆI

DODATNO OPTEREĆENjE BUDžETA GRAĐANA

Od ponedeljka 19. septembra na snagu stupio novi Zakon o saobraćaju koji reguliše upotrebu standardizovanih kompleta za prvu pomoć. Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije odobrila komplete sedam proizvođača. Budžet građana uvećan u proseku za 2.000 dinara. Saobraćajna policija od 01. oktobra počeće sa kažnjavanjem za nepoštovanje ove obaveze. Mandatna kazna na licu mesta 5.000 dinara
Stupanjem na snagu Pravilnika o upotrebi novih standardizovanih kompleta za prvu pomoć vozači su u obavezi da ih od 01. oktobra ove godine imaju u svojim vozilima. U protivnom saobraćajna policija će kažnjavati nepoštovanje ove obaveze sa kaznom od 5.000 dinara.
Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije odobrila je sastave kompleta za pružanje prve pomoći sedam proizvođača i to: „Karan Co“, „Galenika“, „MBS Tehno d.o.o.“, „Mediteks A. D.“, „Tosama d. d.“, „Evropa lek d.o.o.“ i „Altios d.o.o.“ Prilikom usvajanja novog standarda o kompletima prve pomoći postignut je jedinstven dogovor o njihovom sadržaju i kvalitetu svih komponenti.
Postoje dva osnovna tipa ovih kompleta ““ tip A za motocikle i tip B za putnička vozila. Komplet za automobile sadrži: zavoje, sterilne gaze, flastere, makaze, igle, PVC kese i rukavice za jednokratnu upotrebu, kao i izotermalni pokrivač, zaštitno sredstvo za davanje veštačkog disanja i upustvo o pružanju prve pomoći. Kompleti tipa A, odnosno za motocikle, imaju nešto manje medicinskih sredstava.
Posle mnogo dilema u vezi ovih kompleta, poput pitanja njenog dopunjavanja, doneta je odluka da se mogu pojedinačno nadomestiti elementi koji su upotrebljeni. Jedini zahtev je da odgovaraju standardizaciji. Na primer, ako je reč o zavoju on mora da bude odgovarajuće dužine, širine i sa važećim rokom trajanja.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa