8. april 2021.8. apr 2021.
šabački nepobedivi: Generacija 2008.

šabački nepobedivi: Generacija 2008.

VATERPOLO: MLAĐE KATEGORIJE

Uspesi ZA ISTORIJU

Dve titule nacionalnog Kupa. Podvizi 2006. i 2010. godišta. Najbolji klupski ciklus možda i u istoriji. Od maja prvenstvena nadmetanja. Velika očekivanja i na prvenstvu
Završnicom Kupa Srbije za 2009. godište okončan je ciklus Kup nadmetanja za mlađe vaterpolo kategorije koji Vaterpolo klub „Šabac“ može smatrati možda i najsupešnijim u istoriji. Kada je pre dve godine 2008. godište osvojilo titulu, kako su i najavljivali u ovdašnjem sportskom kolektivu, samo je započeo niz, a ta niska je produžena ove zime za dva nova zlata i jedno srebro i još više velikih postignuća momaka od 11 do 15 godina.

-Ne mogu da kažem da smo zadovoljni, jer je to previše blag epitet, mi smo prezadovoljni ciklusom Kupa koji je pokazatelj da smo na dobrom putu i da smo izrasli u vaterpolo giganta na teritoriji Srbije koji beleži kontinuitet uspeha na više takmičarskih polja – ističe jedan do trenera u mlađim kategorijama Šapčana Nemanja Ličanin.

Generacije 2004. i 2005.
Usled nedostatka zatvorenog bazena u gradu u periodu od deset godina, nekoliko generacija je ostalo uskraćeno za mogućnost vaterpolo treninga. U 2004. i 2005. godištu nema mnogo vaterpolista.
-Vaterpolo je specifičan kao sport. Prve dve godine je fokus na plivanju i postepenom ulasku u vaterpolo svet. Kada je otvoren bazen 2015. ti momci su imali već 10, 11 godina što je već kasno za početke u vaterpolu. Uz to, u tim godinama je većina već odabrala svoj sport i manja je baza za klub. Sedam godina je idealno za početak.


Dve šampionske generacije nastavile su/započele svoj trijumfalni put. Već čuvena generacije 2008. (treneri: Nemanja Ličanin i Mandić, Dušan Mihailović godišta dve godine ne zna za poraz i u tom maniru je nastavila i u Kupu. Pehar nije samo osvojen ubedljivo, već su to bili trijumfi sa dvocifrenom razlikom. Godinu dana mlađi drugari (2009 – treneri: Dragan Čelovski i Milivoj Branković) „prekopirali“ su klupske kolege i u velikom stilu se popeli na vrh svog godišta. Dominantno su stigli do finala, a potom tamo nisu dali ni najmanju šansu rivalima ni da pomisle na pobedu. Pobede su praćene velikom gol razlikom. O ovim podvizima smo već pisali.

U tri takmičarske kategorija Šabac je imao četiri predstavnika u finalima, to je već rezultat koji nije postigao nijedan klub. Naime, u 2009. godištu, čak dve selekcije Šapčana su bile među šest najboljih, dok je druga, Šabac 2 (treneri Miroslav Mandić i Igor Jovanović), sačinjena od momaka 2010. i 2011. godišta. Kako nijedna od selekcija istog godišta drugih klubova nije bila ni blizu finalnog turnira, to su momci koji se mogu nazvati i nezvaničnim šampionima za 2010. godište. U 2009. godištu, u konkurenciji godinu ili dve starijih, stigli su do pozicije četiri. Njih izazov očekuje na otvorenom prvenstvu tokom leta.



-Prethodne godine ga nije bilo zbog epidemije, nadamo se da će ove godine biti uslova da se priredi. Među favoritima smo mi i Novi Beograd, međutim sistem takmičenja ume da bude nepravedan, učesnici su podeljeni u dve grupe, a pobednici igraju finale, drugoplasirani za treće mesto, nema polufinala, te može da se desi da budemo u istoj grupi sa Novobeograđanima i da tako jedna od dve najbolje ekipe može najviše do bronze – ističe Ličanin.

Rezultat iznad svih očekivanja postiglo je 2006. godište (trener Miroslav Petrović i Jovanović). Momci koji su prethodne godine bili šesti, sada su osvojili srebro, odmah iza Partizana, nedodirljivog u ovoj kategoriji, ali i iskusnijeg.

- U 2006. godištu smo imali samo tri igrača to godište, mahom je to 2007. i nekoliko 2008. godište, te su igrali praktično protiv starijih, u periodu kada je godinu dana dužeg rada velika razlika. Uprkos svemu su stigli do srebra što je podvig.

Odlukom Saveza, već dve godine nema državnog takmičenja za 2007. godište, bez nekog logičnog opravdanja, te su momci rođeni 2007. prinuđeni da se takmiče protiv starijih. Bila bi to još jedna generacija kadra za najviše.

-Poslednji šampion je Zemun, a tu generaciju je naše 2007. godište savladalo na Vivaldi kupu u Šapcu, to je praktično turnir koji je menjao nacionalni šampiona i kup.
Trenutno je kratka stanka u takmičenjima, a već od narednog meseca startuje ciklus Prvenstava Srbije i traje do jula. Ovaj deo čine četiri nivoa. Kvalifikacije regiona, finale regiona, polufinale i finale na nivou Srbije. Pauza ne znači pauzu u radu, jer su očekivanja jednako visoka.

-Crtu smo podvukli visoko i ne želimo da budemo ispod nje. Najviše ambicije imamo u 2008. i 2009. godištu, kao i na prvenstvu za 2010. Teško je u sportu predvideti, sav rad se svede na dva takmičarska dana u jednom ciklusu, mnogo faktora odlučuje, ali ne bežimo od visokih ambicija. U 2006. svaka medalja će biti kao zlatna, jer će oni opet protiv starijih – zaključuje Ličanin.
D. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa