8. april 2021.8. apr 2021.
Međunarodna promocija grada
Šabac etapni domaćin u biciklističkoj trci „Beograd – Banja Luka“

Međunarodna promocija grada

Cilj prve etape u Šapcu. Na Gradskom trgu takmaci baš na Dan grada Takmičari iz 35 država i svih kontinenata dolaze u Šabac. Promocija sporta, turizma i zdravih načina života. Posebne veze Srbije i Republike Srpske. Trka iz prve kategorije Međunarodne biciklističke federacije
Šabac će biti jedan od gradova domaćina petnaeste međunarodne biciklističke trke “Beograd - Banja Luka”. Nadmetanje koje startuje u Beogradu 22. aprila, dovodi takmace u naš grad, istog dana, baš na Dan Grada. Prvi put je Šabac etapni domaćin, odnosno ovde će biti cilj prve etape.
Sportski direktor trke, naš sugrađanin, najbolji ovdašnji biciklista svih vremena Saša Gajičić očekuje da Šabac bude izvanredan domaćin manifestacije koja je više od sportske.
- Koncipirali smo trku tako da svaki vozač ima priliku da se dokaže, bilo da je dobar sprinter i vozač koji je bolji na brdskim deonicama. Etapa u Šapcu je ravničarska i očekujem dobar sprint u mom rodnom gradu. Prethodne godine je prvi put u Šapcu bio prolazni cilj, sada je napravljen iskorak, jedna je od gradova domaćina. Zdravlje je na prvom mestu i svi učesnici karavana moraju imati negativne testove. Očekujem spektakularno izdanje ovogodišnje trke, dolaze nam veliki evropski timovi, najjači je iz Španije, a očekujemo mnogo i od naše reprezentacije predvođene kapitenom Markom Danilovićem - istakao je Gajičić.
Nastup 175 biciklista, iz 35 država, takmičari od Novog Zelanda, preko Kambodže, Španije, regiona i SAD, potvrđuju ugled Trke u međunarodnim okvirima.
-Ovo takmičenje je naš ponos. Započeto je kao posebna veza Srbije i Republike Srpske i sada je jedno od najznačajnijih u Evropi. Ovogodišnje izdanje biće neočekivano jako s obzirom na pandemijske uslove. Petnaest godina slobodnog prelaska granice, 15 godina zaustavljanja saobraćaja zahteva ozbiljan rad i dobru saradnju na svim nivoima. Ne bi mnogo entuzijazam značio da nije bilo odlične saradnje gradova domaćina, odnosno Vlada Srbije i Republike Srpske. Nije lako organizovati ovakav događaj, međutim evo već deceniju i po to uspevamo. Hvala svima na podršci, hvala Šapcu što je izrazio želju da bude domaćin - naglasio je Vladimir Kuvalja tehnički direktor manifestacije.
Nadmetanje promoviše turizam područja obuhvaćenog mapom trke. Šapcu je čast da bude jedan od gradova domaćina i to je prilika da se još jednom iskaže kao dobar domaćin, grad sporta i predstavi svoje turističke potencijale, smatra gradonačelnik Šapca.
-Naš grad će prvi put biti jedan od ciljnih gradova, cilj će biti na Trgu šabačkih žrtava baš na Dan grada. Ponosan sam što na ovaj način dajemo doprinos odnosima Srbije i Republike Srpske. Veliko je zadovoljstvo što je jedan od najboljih srpskih biciklista svih vremena Saša Gajičić baš iz Šapca i to daje poseban pečat i jedan je od razloga zbog čega smo odlučili da budemo jedan od gradova domaćina. Mi smo grad sporta, izdvajamo značajna sredstva za sportsku infrastrukturu, sportske klubove, profesionalni, amaterski, masovni, školski sport Promovišemo zdrave načine života, a biciklizam je jedan od tih načina. Siguran sam da ćemo biti pravi domaćini i da ćemo biti deo istorije ove trke kao grad koji je imao jedan od najboljih etapnih ciljeva. Drago mi je što smo svi na istom zadatku, promociji Srbije i Republike Srpske, odnosno grada Šapca, jer promovisanjem sporta i turističkih potencijala promovišemo grad i učinićemo sve da ostanemo na mapi sportskih gradova Srbije - rekao je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić.
Osim sportskim uspesima, Šabac se kroz istoriju može pohvaliti i velikim organizacionim mogućnostima.
-Bili smo domaćini mnogih velikih sportskih događaja, teži i danas tome i ovo je nešto prirodno, logično. Ne sumnjam da ćemo biti izuzetni domaćini. Velika je prilika za promociju grada uz sve aspekte koje samo takmičenje nosi i čega je Šabac, na ponos svih, deo – naveo je predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić
Trka je nastala pre deceniju i po kao deo specijalnih paralelnih veza Republike Srpske i Srbije. Od početaka je napredovala i dostigla kvalitet prepoznat od međunarodne biciklističke federacije. Nastupaju profesionalni takmičari i učinak se boduje za svetsku rang listu. Svrstana je u prvu kategoriju i trenutno je najveća u jugoistočnoj Evropi. Jedna je od retkih koja nije otkazana tokom 2021, dok je u 2020. bila jedina, uz svetskom rvačko takmičenje, međunarodna sportska manifestacija u Srbiji.
Nadmetanje je podeljeno u etape, startuje u Beogradu, potom slede ciljevi u Šapcu, Bijeljini, Vlasenici i Banja Luci. Kompletna manifestacija će biti organizovana uz poštovanje najstrožijih mera zdravstvene zaštite.

D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa