8. april 2021.8. apr 2021.
RAZGOVOR SA GRADONAČELNIKOM O NOVIM ODLUKAMA O MESNIM ZAJEDNICAMA

Svaki dinar će se zakonito trošiti

“Organizovani referendumi na koje je izlazio jako mali broj građana, a odluke su donošene kao da je izašla velika većina. Saveti će delegirati ono što je najpotrebnije mesnoj zajednici prema količini sredstava kojom raspolažu. Ukupna količina sredstava sa kojima raspolažu mesne zajednice je 266.585.381 dinar. Savetima mesnih zajednica pomoći će javna preduzeća da naprave što bolje projekte, kaže gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić
Na sednici Skupštine Grada održanoj 25. marta donete su dve važne odluke koje se tuču mesnih zajednica: odluku o mesnim zajednicama na teritoriji Grada Šapca i odluku vezanu za prava mesnih zajednica za raspolaganje sredstvima ostvarenim po osnovu poreza na imovinu i drugih prihoda i utvrđivanje postupka i načina njihovog korišćenja. Nešto ranije Ustavni sud je doneo odluku da su referendumi, odnosno neposredna izjašnjavanja građana protivna najvišem pravnom aktu.
Ključna novina je da će Saveti mesnih zajednica, u dogovoru sa meštanima, odlučivati kako će se trošiti novac od poreza na imovinu građana. Zajedno sa javnim preduzećima radiće projekte koje će podnositi na odobrenje Gradskoj upravi, a po odobrenju projekata povlačiti novac iz budžeta Grada.
Gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić za “Glas Podrinja” govori o značaju ovih odluka i razrešava sve nedoumice koju se u međuvremenu javile.

Za novac iz 2019. pitati prethodnu vlast
Gradonačelnik Pajić je odgovorio i na pitanje opozicije šta se dešava sa novcem od poreza na imovinu iz 2019. godine. Istakao je da on nije prava adresa za to pitanje.
-To je pitanje za nekog drugog. Ja kada sam došao na mesto gradonačelnika krajem oktobra 2020. godine deficit budžeta je bio veći od 300 miliona dinara. Nedostajalo je sredstava za tekuću likvidnost grada, što znači da su rashodi bili veći od prihoda za navedeni iznos. Država je intervenisala i pomogla budžet grada tom sumom, tako da nismo imali deficit budžeta i nismo morali u poslednjim danima prošle godine da zadužujemo grad. Ta sredstva nisu bila ni planirana budžetom za 2020. godinu, a verovatno su potrošene za neke stvari za koje ne postoje dokazi. Prethodna vlast treba da se pita gde su nestale pare od poreza na imovinu, rekao je Pajić.


-Srpska napredna stranka je u prethodnom sazivu ukazivala da način na koji su deljena sredstva mesnim zajednicama nije bio zakonit. Ustavni sud je to potvrdio. Odluke donete na poslednjoj sednici Skupštine su, pre svega, u interesu građana Šapca. Imperativ nove gradske vlasti je da sve što radimo bude potpuno zakonito i da svaka odluka koju donesemo ima potpuni pravni osnov, navodi Pajić.
Kako gradonačelnik objašnjava, problematično je bilo to što su “izmišljani” referendumi da se pokrije samovolja bivše vlasti. Prema njegovim rečima, bivša vlast je, preko ljudi u njihovim strankama, želela da odlučuje o velikoj količini novca.
-To je rađeno tako što su organizovani referendumi na koje je izlazio jako mali broj građana, a odluke su donošene kao da je izašla velika većina. To je u politici nedopustivo. Mi želimo da se o svakom dinaru odlučuje zakonito, kaže gradonačelnik.
Novina kod raspodele sredstava je to što će biti pitani svi meštani mesnih zajednica, a saveti koji su izabrani na građanskim izborima će odlučivati o projektima koji će biti predlagani za realizaciju. Gradonačelnik ističe da su ovim saveti mesnih zajednica stavljeni u fokus.
-Na skupovima građana, sastancima saveta mesnih zajednica, prikupiće što veći broj predloga sugrađana koji su ih birali. Tako će doći do predloga suštinski bitnih za svaku mesnu zajednicu. Saveti će delegirati ono što je najpotrebnije mesnoj zajednici prema količini sredstava kojom raspolažu, kaže Pajić.
Gradska uprava trenutno poziva predsednike mesnih zajednica da im predoči sa koliko sredstava raspolažu i koliko od tog novca ide za stalne troškove, zatim koliko mogu da koriste za troškove redovnog rada i više od 80 odsto novca će ići na projektno finansiranje. Grad će finansirati projekte koji su najneophodniji za te mesne zajednice.

Svi građani su jednaki
-Odnos prema svim savetima mesnih zajednica, odnosno prema svim građanima Šapca je potpuno isti. To je razlika. Politička pripadnost više ne doprinosi boljem ili lošijem statusu određene mesne zajednice, nego su svi u jednakom položaju. Mesna zajednica će raspolagati sa onoliko sredstava koliko je uplaćeno za porez na imovinu. Grad ne zanima ko sedi u savetima mesnih zajednica. Sredstva su predviđena i saveti mogu zakonito da ih troše. Sve ove godine smo se borili za to da svi građani budu u istom položaju i tako ćemo i raditi u narednom periodu. Nema više građana prvog i drugog reda, rekao je Aleksandar Pajić.


-Ukupna količina sredstava sa kojima raspolažu mesne zajednice je 266.585.381 dinar. Od toga naplaćeni porez na imovinu u 2020. godini je 245.303.428 dinara, prihodi od zakupa planiranih za 2021. godinu su 22.624.841 i ostali prihodi koje ostvaruju mesne zajednice su 1.082.100 dinara. Za stalne troškove će biti utrošeno oko 17 miliona, za troškove redovnog funkcionisanja oko 25 miliona i za projekte je namenjeno više od 224 miliona, navodi Pajić.
Dok pojedine mesne zajednice imaju izuzetno visoke prihode od poreza, nekoliko seoskih, sa jako malim brojem domaćinstava, ima i veoma niske prihode po ovom osnovu. Donji šor, Kamičak i Žika Popović od gradskih i Majur, Pocerski Pričinović, Jevremovac i Prnjavor od seoskih mesnih zajednica imaju veoma velika sredstava na raspolaganju. Sa druge strane, Miloševac može da potroši na projekte skromnih 150.000 dinara, a Dvorište oko 250.000 dinara. Gradonačelnik kaže da će Grad pomoći malim mesnim zajednicama dodatnim sredstvima.
-Procenat građana koji su platili porez je jako dobar i imamo građansku inicijativu da se plaća porez na imovinu kako bi moglo da se troši što više novca za projekte u mesnim zajednicama. Savetima mesnih zajednica pomoći će javna preduzeća da naprave što bolje projekte. Projekti dolaze na saglasnost Komisije Gradske uprave koja, u tehničkom smislu, ocenjuje projekat. Ukoliko planirani radovi treba više da koštaju od sredstava koja imaju na raspolaganju, projekat će biti vraćen na doradu da savet mesne zajednice ispravi stvari koje nisu dobro urađene, navodi Pajić.

Na skupovima građana, sastancima saveta mesnih zajednica, prikupiće što veći broj predloga sugrađana koji su ih birali. Tako će doći do predloga suštinski bitnih za svaku mesnu zajednicu. Saveti će delegirati ono što je najpotrebnije mesnoj zajednici prema količini sredstava kojom raspolažu


Odmah po dobijanju saglasnosti Komisije može se početi sa realizacijom projekta. Grad raspisuje javnu nabavku kod projekata velike vrednosti i po odabiru izvođača radova kreće se u realizaciju.
-Ukoliko se neki projekat vrati, saveti mesnih zajednica su u obavezi da isprave uočene nepravilnosti. Novac sakupljen u 2020. godini će se trošiti kada saveti urade projekte i oni prođu proceduru. To može biti već za mesec dana, kaže Pajić.
Gradonačelnik ističe da je budžet Grada stabilan, a da sredstva koja postoje nisu više virtuelna nego planirana budžetom za 2021. godinu.
Gradonačelnik je najavio da će prvi veći radovi po projektima početi za nekih mesec i po dana. Manji radovi, koji ne zahtevaju javne nabavke, mogu da počnu odmah. Naveo je da neke mesne zajednice već imaju projekte od ranije koji nisu urađeni u prethodnim ciklusima.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa